free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Klímaberendezéssel sem gondtalan az élet

Borsa         Címkék: kánikula, klíma, nyár, otthon, tárgy 1 hozzászólás

A klíma beszereltetése egyszerű és üdvözítő megoldásnak tűnik a melegben, de pár dologgal azért nem árt tisztában lenni. Aztán érdemes újra átgondolni.

Ha úgy döntöttünk, hogy semmiképpen sem bírjuk majd a nyári meleget, és beszereltetnénk egy klímaberendezést, nem elég, ha vastag a pénztárcánk, és jól el vagyunk eresztve idővel, mert csak úgy ebbe sem lehet belekapni. Legalábbis akkor nem, ha tényleg hasznát szeretnénk venni az új hűtő-fűtő csodakészüléknek, mert ahhoz bizony rengeteg tényezőre kell figyelnünk. Először is, ismerjük fel, hogy a légkondi és a klíma nem ugyanaz!

A lakásnál alkalmazott hűtőberendezés a klíma, ami a szoba levegőjét forgatja vissza, hűti le. A légkondicionáló berendezés a kinti levegőt használja, beállítja a hőmérsékletet, és úgy hűt, valamint a páratartalmat is beállítja. Létezik még a fan-coil berendezés, ami ún. hűtőközeget áramoltat magába, és azon keresztül fújja a szoba levegőjét, így lehet vele fűteni, hűteni, és jobban szabályozható a kívánt hőmérsékletet is,  de ez sokkal drágább berendezés, mint fenti társai: csak szállodákban vagy nagyobb cégeknél jellemző, ugyanis egy központi gép is kell hozzá. Ebben tehát inkább ne is gondolkodjunk.A klíma működése olyan, mint a hűtőszekrényeké: a meleg térből hőt von el, amelyet egy még ennél is melegebb környezetnek ad le, ehhez azonban szükség van plusz energiára. Éppen ezért a hűtést végző gázt összenyomja egy kompresszorral, ami miatt megnő a nyomás és a hőfok is. A gáz viszonylag magas hőmérséklete kint lecsökken a környezet hőfokára, innen egy elpárologtatóba kerül, ahol kiterjed és hirtelen lehűl, ugyanakkor áthűti a hőszállító közeget, azaz a vizet. Két alaptípusa van: az ún. split- és a mobilklíma.

A kettő közül a split klíma tűnik könnyebben kezelhetőnek, ugyanis a kül- és a beltéri egység között a nyomásálló csövekben kering a víz, a hűtendő egységben ez a víz hőt vesz fel, amelyet aztán az épületen kívülre szállít. A mobilklíma működtetésekor viszont nyitva kell hagynunk résnyire az ablakot, vagy elengedhetetlen a direkt ilyen célból felszerelt szellőző, mert a klíma összes részegysége egy helyen van, azaz valamilyen módon biztosítanunk kellene a meleg levegő kivezetését a szobából. A külső szerelvény elhelyezése a split klíma esetében tehát elkerülhetetlen, és ezzel megvan ennek a hátránya is, ugyanis esztétikailag nem túl csodás a berendezés. Kitalálhatnának különböző színű és mintájú kültéri részeket, például ahogy nem régen a gumicsizmákat is megbolondította a divat (jaguármintás, virágos, csíkos), de azért a dizájnból talán áldozhatunk a kényelem kedvéért, úgyhogy még mindig ez a jobb megoldás.
A negatívumok persze ennyiben még nem merültek ki, néhány bibire még fel kell készülni. Az egyik a csöpögés, ami mindkét típus esetében elkerülhetetlen, az sajnos a klímával jár. Ha házunk van, és oda építjük be a hűtőeszközt, akkor az esővíz-elvezető csatornába kell bekötni a kondenzvíz vezetéket, és ott távozik. Lakásoknál is be lehet kötni, ha van ejtővezeték a közelben - ha viszont nincs, akkor a földre csöpög. Ez a helyzet.

A másik állandó kellemetlenség a jól ismert egészségtani hatás: az allergiás és megfázásos betegség, amit éppen az okoz, hogy a klíma a szobában lévő levegőt forgatja. Ezért egyrészt jó, ha a hűtés mellett is szellőztetünk, másrészt tisztán tartjuk, ellenőriztetjük a gépet, ami egyben azért is hasznos, mert ha hibásan működik, akkor sokkal több áramot is fogyaszt. A karbantartás nem annyira nagy összeg, hogy ne érné meg elkerülni ezeket a kellemetlenségeket.A kórokozó-témánál még időzzünk el egy kicsit, mert sokan nem gondolnak bele, hogy mit is visznek a lakásukba a rosszul karbantartott klímával. A legismertebb klímabetegség a légiósbetegség. Azért lett ez a neve, mert a hetvenes években egy központilag hűtött helyiségben úgy kétszázan betegedtek meg egy légiós nagygyűlésen azután, hogy baktérium került a berendezésbe, és így a beltér levegőjébe is. Ami rémisztő volt a dologban, hogy harmincan körülbelül bele is haltak a kórba. A baktérium nevet kapott: Legionella. Ez a kis baci szinte minden berendezésben előfordul, de kis mennyiségben nem okoz gondot. 20 és 40 fok közötti pangó vízben viszont elszaporodhat, és a légpermetbe kerülve, tüdőre szívva már komoly gondokat okozhat – na hát ezért érdemes tisztán és karbantartani a klímánkat. A telepítéskor, vagy amikor újra üzembe helyezzük, mindenképp fontos, hogy a pangó kondenzvizet elvezessük, ne maradhasson a rendszerben. Tisztítás hiányában ezen kívül elterjedhet a penészgomba is a beltéri egységben, és ez allergiás tüneteket okozhat egyes lakóknál. Érzékenyebb társaink pedig szimplán meg is fázhatnak a hűtött helyiségekben, úgyhogy próbáljuk meg olyan helyre tenni a klímát, ahol senkire nem fújja közvetlenül a hideget, valamint ne állítsuk túl alacsony hőfokra, így talán elkerülhető a takonykór.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés