free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 felháborító kommunikációs hiányosság

Brabham         Címkék: kommunikáció, kultúrtripp, lista 7 hozzászólás

Éjjel-nappal kommunikálunk, de ettől még vannak komoly hiányosságaink a témában. A legsértőbb és legfaragatlanabb szokásokat vesszük számba.

Kommunikációs lehetőségeink – és velük együtt a kötelességeink is – egyre bővülnek, ahogy laptopra notebook, notebookra okostelefon, okostelefonra tablet következik. Nagyrészt élni is tudunk ezekkel a technikai vívmányokkal, de közben azért – információs társadalom ide vagy oda – van néhány ordító kommunikációs hiányosságunk is, méghozzá nem is csak a legmagasabb szinteken. Összeszedtük az öt legégetőbbet, és már most jelezzük: nemcsak másnak akarunk beolvasni, mert mi is rendszeresen ludasak vagyunk ezekben a vádpontokban.

Megválaszolatlan e-mailek

Megpróbálhat mindenki statisztikát készíteni a kimenő leveleire érkező válaszokról – valószínűleg döbbenetesen magas lesz a felelet nélkül maradt üzenetek száma. Ez addig nem is baj, amíg a szóban forgó e-mailekre nem is nagyon kell válaszolni, csakhogy általában szép számmal akadnak olyanok is köztük, amelyekben kérdés hangzik el vagy kérdés, netán felszólítás, arról pedig ne is beszéljünk, hogy egy jelentős hányaduk ráadásul hivatalos e-mail. Azonban mielőtt még jól letolnánk a válaszadásra képtelen levelezőpartnereket, készítsük el a statisztika párját is, azaz nézzük meg, mi hány mailt hagyunk felelet nélkül, aztán amikor meglátjuk, hogy ugyanannyit, mint mások, kezdjünk el inkább a saját házunk táján söprögetni.

Felemás bemutatkozások

„Szervusz, Jenő vagyok.” „Szia, én meg Ivett.” Hát bravó. Vezetéknevet nem dobott a gép, vagy szégyen tárgyát képezi, vagy mifene? Manapság nagy divat lett keresztnéven bemutatkozni, és néha már minket is megfertőz a dolog, de ez sem segít közelebb a jelenség megértéséhez. Tudomásunk szerint ugyanis ahhoz királynak, szentnek, sztárnak vagy mondjuk Batman hű segítőjének kell lenni, hogy egy keresztnév is elég legyen bemutatkozásnak, és ha a felsorolt esetek egyike sem forog fenn, oda kell biggyeszteni a vezetéknevet is. Ha máskor nem is, legalább akkor illene teljesen bemutatkozni, ha a másik fél veszi erre a fáradságot, mert elképesztően megalázó tud lenni, amikor valaki elmondja, hogy ő az ifjabb Krappancsák Ubul, válaszként meg annyit kap, hogy mondjuk „Tibi”.

Titkos hívások

A mobilkorszak hajnalán még volt értelme a telefonszámunk elrejtésének – ha más nem, hát legalább az, hogy szépen fokozatosan szokhattuk meg: ezentúl már azelőtt kiderül rólunk, kik vagyunk, hogy a hívott felemelné a kagylót. Szépen lassan azonban ezt is el kellett felejteni. A Beállítások menüpont alatt ugyan még ott a lehetőség mindenkinek, hogy letiltsa a számát, de élni vele már nem nagyon illik, úgyhogy sokan nemes egyszerűséggel fel sem veszik az ilyen beérkező hívásokat. Mégis, időről-időre befut egy ismeretlen számról érkező telefon, mintha csak szégyenlősek vagy paranoiások volnának a vonal túlsó végén tanyázók – a gond pedig az, hogy jól tudjuk, egyik verzió sem igaz, mert egyszerű hanyagságról vagy közönséges tahóságról van szó.

Illetlen pötyögés

Egyesek szerint felnőtt ember eleve nem ír sms-t, hacsak nem elkerülhetetlen a dolog, de mi ennyire nem vagyunk szigorúak. Ha valaki szeret pötyörészni, hát csinálja, de legalább arra ügyeljen, hogy csakis akkor éljen a rövid szöveges üzenetek előnyeivel, amikor illik. Hosszabb választ igénylő kérdést és szívességkérést ugyanis többnyire nem ildomos így feltenni/megejteni, mert 1) lehet, hogy a címzett is az anti-sms iskola híve. 2) Ha eleve erőfeszítést vagy fáradságot kérünk tőle, ne adjunk még pluszfeladatot is neki azzal, hogy visszaírásra vagy -hívásra kényszerítjük. 3) Ne ő költsön ránk, még ha csak 30 forintról van is szó. Szerintünk mindez olyan világos, mint a legújabb okostelefon kijelzője, valamiért azonban sajnos sokaknak nehéz megtanulni ezt is.

Közúti flegmaság

Talán bele sem gondolunk, hogy az is kommunikáció, amikor benyomjuk az irányjelzőt a kocsiban – pedig semmi másról nem szól az egész, csak arról, hogy a körülöttünk közlekedőket tájékoztatjuk a szándékainkról. Így tehát az is kommunikációs hiányosság, ha elfelejtünk indexelni. Persze, tudjuk mi is, hogy megy ez: először csak éjszaka, töküres mellékutakon, sávváltásoknál nem teszi ki az ember a villogót, aztán szinte észrevétlenül fajulnak odáig a dolgok, hogy már a háromsávos úton történő kisorolás és lekanyarodás sem elég nagy esemény ahhoz, hogy kipakoljuk azt a nyomorult irányjelzőt. Ez azonban nem mentség, mert a vékony kis kar megpöccintésétől még soha senkinek nem lett sérve vagy gerincferdülése, de még csak ínhüvelygyulladása sem.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés