free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 emlékezetes bébizős sláger

Brabham         Címkék: kultúrtripp, lista, zene 2 hozzászólás

A könnyűzene szókincsében talán még a kötőszavaknál is gyakrabban van használatban baby kifejezés. Öt eklatáns példánk is van ennek alátámasztására.

Vannak dalok, sőt zenekarok, mi több, komplett műfajok is a könnyűzenében, amik nem használják a baby szót, de ettől még egyértelmű, hogy a terminus nélkül nem létezik a széles értelemben vett pop és rock. Ennek örömére ma megünnepeljük a kóros bébizést, vagyis bemutatjuk azt az öt dalt, amiben szerintünk a legemlékezetesebb módon van hangsúlyozva ez a szakkifejezés. A számok minősége nem volt kritérium a válogatásnál, cikis darabok éppúgy bekerültek a listába, mint menők – a szignifikáns bébizés az egyetlen dolog, ami számított.

Mr. Big – Wild World

Remélhetőleg nem kell külön elmondanunk, hogy ezt a remekművet hova soroljuk a menő-ciki tengelyen – ha meghalljuk, mindig eszünkbe jut, hogy voltak azért árnyoldalai is az egyébként oly kedves kilencvenes éveknek. Pedig amúgy maga a szám messze nem 1993-ban íródott, amikor a Mr. Big előadta, hanem 23 évvel korábban, 1970-ben, és Cat Stevens munkáját dicséri.Persze annyira súlyos sose volt, mint a hajbanda prezentációjában: ez a rekedtes-szépfiús „bébibébi” nyöszörgés egy életen keresztül ott cseng az ember fülében, ha egyszer már hallotta. Akik most találkoznak vele először, azoktól elnézést is kérünk a bemutatásáért, de a témában egyszerűen kihagyhatatlan.

Guns n’ Roses – Don’t Cry

Lényegében ugyanaz, mint az iménti szám, csak jól megoldva. Persze biztos van, aki szerint a Guns n’ Roses balladája is vállalhatatlan, de mi azon az állásponton vagyunk, hogy a gazemberek gazembere, Axl Rose és a lazaság szobra, Slash még nyáladzani is tökösen tudott.Nem mellesleg pedig az összes zenei és szövegi bravúron túl a bébizés sem csak úgy ímmel-ámmal megy ebben a dalban, hanem koncepciózusan épül a sorvégi babázásoktól a Los Angeles-i Rózsa Sándor védjegyszerű rikoltó mekegésében formát öltő „baby, maybe, someday” sorig, ami egész egyszerűen történelmi pillanat a rockzenében.

The Beatles – Twist and Shout

Apropó, történelem. Az ősklasszikus bébizések közül elég nehéz választani, sőt még akkor sincsen könnyű dolga az embernek, ha leszűkítjük a kört a Beatles dalaira, mert a zenekar a pop alapító atyjaként természetesen a szóban forgó kifejezés használatában is élmunkás volt.


Ennek ellenére nekünk azonnal a Twist and Shout ugrik be, ha a kulcsszó felmerül, ugyanis ebben a számban hallhatók a leghitelesebb és legkeményebb „baby”-k. Szokás azt mondani, hogy a modern könnyűzenében mindent a Beatles talált ki, és bár ezt a számot nem ők írták eredetileg, jelen alkérdést vizsgálva az állítást nem is tudjuk cáfolni: a Twist and Shouttal már egymagában is Lennonék a bébizés királyai.

Led Zeppelin: Babe, I’m Gonna Leave You

Erős próbálkozások persze akadnak még. A Led Zeppelin például úttörő volt ezen a téren is, egyik személyes rekordjukat pedig a Babe, I’m Gonna Leave You című dal feldolgozásával állították be, ami eleve úgy kezdődik, hogy „Babe, babe, baby”, és nagyrészt így is folytatódik.A második versszak elején például szinte beakad a lemezjátszó Robert Plantben, úgy nyomja, hogy „babe, babe, baby, baby, baby, baby… baby”, és nem is csak arra érdemes figyelni, hogy hányszor, hanem arra is, hogy hogyan sírja el az énekes a szót. 3:55 körül például olyat bébizik, hogy az ember haja égnek áll tőle, és még a későbbiekre is tartogat pár bébipatront, amik aztán nagyot szólnak – erre valószínűleg még John Lennon is csettintett.

Serj Tankian: Baby

Noha egy tisztességes bébizésben sok műfaj képviselői benne vannak, nálunk most az összes pálmát a rockerek viszik el, mert e téren is ők a legkeményebbek. Ez részben annak is köszönhető, hogy még ma is tudnak komoly dolgokat felmutatni – például a System of a Downból szabadult Serj Tankian szólódalát, a Baby-t, aminek nem véletlen a címe, ugyanis a szövege is nagyrészt csak ebből az egy szóból áll.Ha ehhez még hozzávesszük az örmény származású amerikai énekes teátrális hangját, máris egyértelmű, hogy a bébizés kortárs nagymesterét tisztelhetjük benne, és mint ilyet, roppantmód tisztelnünk is kell. Merthogy egyáltalán nem olyan könnyű műfaj ám ez, mint amilyennek látszik.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés