free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ne vicceljük el a korai magömlést

Borsa         Címkék: párkapcsolat, púder, szex 0 hozzászólás

A korai magömlés csak addig vicces, amíg nem a saját párkapcsolatunkba zavar bele. Szerencsére a probléma orvosolható, csak egy kis fegyelem szükséges hozzá.

Számtalan, önmagát a nők alázásával népszerűsítő sláger után 2001-ben kimondottan üdítő volt százszor újrahallgatni Missy Elliott férficsúfolóját, amelyben az egyperces lúzereket hessegeti el magától. A kiegyensúlyozott hatalmi viszonyokra építő párkapcsolatokban azonban közel sem ennyire vicces a korai magömlés. A "gyorstüzelés" a nőkből többnyire az örömképtelen duzzogót vagy a villámorgazmus Oscar-jelöltjét hozza elő, aki ugyancsak nem elégül ki soha, a férfiaknál pedig a szégyenpír mellé rendszeresen felsorakozik az alkohol- és droghasználat, a Tutti Fruttiból való lányrendelés vagy a munka-addikció.

Ki, hol, kivel, hogyan

"Sohasem voltam igazi piás – meséli egy 35 éves férfi. – A főiskolai bulikon három sörnél nem ittam többet, egyszerűen utáltam az ízét. A szexszel viszont serdülőkoromtól kezdődően komoly problémáim voltak. Öt évvel ezelőtt történt: egy fél üveg bor elfogyasztása után ágyba bújtam egy volt csoporttársammal, és csodák csodája, csaknem húsz percen keresztül szerelmeskedtünk. Sajnos nem ismertem más megoldást, nem láttam egyéb kiutat, sőt. Azt gondoltam, íme a tökéletes gyógyszer, hogy ne kelljen szégyenkeznem többé. Azóta, lassan belátom, komoly alkoholbetegség fejlődött ki nálam." A férfiorgazmus problematikája szorosan összekapcsolódik a nőivel. A népszerű macsó mítosz szerint az Igazi Férfi mindenféle előjáték nélkül, a minél hosszabb ideig fenntartott és tökéletesen kontrollált aktus során többször is képes kielégíteni a partnerét (szakirodalomként lásd Ganxsta Zolee vagy Dopeman dalszövegeit). A valóságban azonban a nők egy része a kétórás "reszelés" során sem érez semmit – mivel a kielégülés számukra elsősorban a csikló ingerléséhez köthető, teljesen felesleges kokainszívással nyújtani a perceket, és várni, hogy hajnalhasadáskor talán felhangzik az a bizonyos "őszinte sóhaj".A vaginában töltött idő "normál" hossza egyébként is nehezen meghatározható. 18 és 30 éves kor közötti férfiaknál 6,5 percnyi átlagidőt mértek a kutatók; 1,5 perc alatti teljesítménynél már komoly gondokra gyanakodhatunk. De mit állítsunk arról a párról, ahol a férj rendszeresen kielégíti a feleségét az előjáték alatt, majd a másfél perces közösülés során maga is eljut az orgazmusig? Vagy arról a férfiról, aki irányíthatatlanként és a saját befolyásán kívül állóként éli át az ejakulációját – ami esetében öt perc után következik be? Köztudott ráadásul, hogy az egyébként megfelelően szabályozott férfiak is képesek igen rövid időn belül, akár fél perc alatt is elélvezni, ha épp úgy tartja kedvük. Napjaink szexuálterapeutái mindezek miatt már nem egyszerűen az idő rövidségét veszik figyelembe a diagnózis felállításakor: számít a test és az orgazmus feletti tudatos önirányítás képessége, és az is, hogy az "ejaculatio praecoxot", azaz a korai magömlést a pár tagjai problémaként ismerjék fel (hiszen ahol a nő csak a szájjal/kézzel történő ingerléstől elégül ki, ott valószínűleg kevesebb figyelem fordítódik az aktus hosszára).

Rengeteg oka lehet

A korai magömlés hátterében számos okot ismerhetünk fel az evolúciós és biológiai tényezőktől az olyan személyiségjegyeken át, mint amilyen a szorongásra, depresszióra vagy perfekcionizmusra való hajlam, egészen az irreális elvárásokig (lásd például az idézett macsó forgatókönyvet). Valamennyi közül a legfontosabbnak azonban a párkapcsolat minőségét tekinthetjük. Ahol nem megfelelő a felek közötti kommunikáció, és csak úgy hullámzik a szőnyeg az alá söpört konfliktusoktól, ott valószínűbben jelenik meg a férfiorgazmus zavara is: "A korábbi kapcsolataimban megszoktam, hogy veszekedés után, a mosolyszünet napjai alatt nincs szex – meséli egy 30 éves férfi. – A feleségem viszont... mintha nem is nőből volna. Neki a napi szex jár – akkor is, ha a legdurvább tányértörés áll mögöttünk. Először azt hittem, képtelen leszek még csak hozzáérni is. Megdöbbenésemre hihetetlen gyorsan zajlott az egész: mintha saját életet élt volna a testem. Fél perc, és vége lett. Ez azóta is így történik, ha balhézunk, és kierőszakolja belőlem az ölelést. Talán csak a testem lázadása az egész: menekülni, minél hamarabb".Az alkalmanként előforduló korai magömlés esetei nem kiáltanak segítség után (ezek hátterében állhat a fáradtság, egy kisebb csetepaté, vagy akár a nő menstruációs ciklusának változása is – hiszen a termékenység napjai alatt a férfiak "biztosra mennek", és hamarabb jutnak el az orgazmusig). A gyakran előálló és komoly kapcsolati problémákba gubancolódó orgazmuszavarral azonban érdemes terapeutához fordulni. A megfelelő kezelés elsősorban a sorrendiségre épül. Noha az antidepresszáns gyógyszerek hatékonyak lehetnek, a terápiát nem célszerű ezekkel kezdeni (hiszen a mellékhatások között épp a nemi vágy csökkenése szerepel, ráadásul a gyógyszert csak a pár egyik fele kapja – így a kapcsolati és egyéb, pszichés természetű problémák megoldatlanok maradhatnak).
 
Kontroll

A komplex szexuálterápia az egyéni hiedelmek feltérképezésével és kezelésével kezdődik (például a kora gyerekkori, szexszel kapcsolatos "beidegződések" vagy a valóságtól elrugaszkodott elvárások kritikájával). A gyakorlati, páros feladatok közül azok a leghatásosabbak, amelyek az orgazmus feletti kontroll megtanítását célozzák. A "Start – Stop" technikát többnyire a "nő felül" pozícióban érdemes gyakorolni. A partnernő lassan mozog, a férfi pedig éberen követi a saját, belső állapotát. Az orgazmus közeledtekor jelez, a nő leállítja a mozgást, majd egy kis idő elteltével folytatják. A módszer továbbfejlesztett verziója, hogy a szünetek alatt egyben pozíciót is váltanak a felek. Hasonló elven működik a "szorításos technika": a pénisz alsó oldalának erőteljes megszorítása az orgazmus közeledtével. Mindehhez elengedhetetlen, hogy a férfi tisztában legyen a saját teste működésével, vagyis felismerje és előre jelezze azt az orgazmus előtti 4–8 másodpercet, az úgynevezett "elkerülhetetlenségi szakaszt", amikor az ejakuláció mindenféle trükk ellenére is reflexszerűen bekövetkezik. Az említett technikákat emiatt kevéssel az elkerülhetetlenségi szakasz előtt kell alkalmaznunk.

Talán ijesztő lehet elképzelni, hogy most már életünk végéig aktív figyelemmel és naplózással kell belerondítanunk a szeretkezés normális menetébe, hogy szorításos módszerekkel és félpercenkénti leállásokkal fogjuk megzavarni a szexbe való spontán belefeledkezést a korai magömlés miatt. A félelmeinkkel szemben azonban a kissé macerásnak tűnő tanulási szakasz  a valóságban meghozza a gyümölcsét, és épp az említett trükkök segítenek hozzá ahhoz, hogy egy idő után valóban felszabadultan, gyógyszerek és alkohol nélkül is el merjük engedni magunkat az ágyban. Ehhez viszont bátorság, elszántság, a partner nyitottsága és egy jó szexuálterapeuta is szükségeltetik.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés