free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Előre jelezhetővé válik a koraszülés?

Borsa         Címkék: koraszülés, púder, szülés 0 hozzászólás

A koraszülés jelensége mindeddig talány volt az orvosok számára. Jövő évtől azonban egy vizsgálattal előre jelezhetővé válhat, ha fennáll ennek a veszélye.

Tíz anyából egy koraszülött gyermeket hoz világra. Ez a jelenség egy biológiai rejtély, amelynek sokszor alig van előjele, és az egészséget veszélyeztető utóhatások egész sorát hozhatja magával. Az orvosok általában nem tudják megjövendölni, kik fognak kilenc hónapnál hamarabb szülni – a közelmúltban azonban egy kutatás arra jutott, hogy egy vérvizsgálattal még a második trimeszterben kimutatható, ha a baba a vártnál korábban fog megérkezni. A Brigham Young Egyetem és a Utah Egyetem kutatói három peptidet azonosítottak, amelyek bizonyos proteinekkel együtt vizsgálva biomarkerként működhetnek, azaz előre jelezhetik, ha fennáll a koraszülés veszélye.

Mivel ezek az előrejelzések nagy horderejű változásokat hozhatnak, az egyetemek szabadalmaztatták a szóban forgó peptidek kimutatásának módszerét, és az eljárást licencelték a Sera Prognostics nevű cégnek, amely egy éven belül a tervek szerint piacra is dobja az USA-ban az orvosok által használható tesztet. Ha a rendelők felkészültek, a terhes páciensek önként jelentkezhetnek majd a vizsgálatokra, és fizetniük sem kell a szűrésért, mert az első szakaszban elvégzett tesztek az amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerfelügyeleti Hatóság jóváhagyási eljárásának részét fogják képezni.Az American Journal of Obstetrics & Gynecology című szaklapban publikált kutatás során 160 nőt vizsgáltak meg, akik közül nyolcvanan koraszülött gyermeket hoztak világra, nyolcvanan pedig kilenc hónapra szültek. Az első csoportnál az említett peptidek radikálisan kisebb számban voltak kimutathatók, mint a másodiknál. A nőket 24 és 28 hónapos terhesen is megvizsgálták, és a 24. héten alacsonyabb peptid-szinttel diagnosztizált nőknél nyolc hét múlva már megmutatkoztak a vajúdás jelei, valamint a 28. heti tesztnél is árulkodott a peptid-szint a négy hét múlva meginduló vajúdásról. A 28. héten vizsgáltaknál a peptidek önmagukban a koraszülések 65 százalékát „jósolták meg”, míg ha proteinekkel együtt vizsgálták őket, ez az arány 87 százalékra emelkedett.

Mindemellett az is elmondható, hogy minél közelebb állt egy nő a koraszüléshez, annál drámaibb mértékben csökkent a vérmintájában a biomarkerek száma – pedig semmilyen egyéb jele nem mutatkozott annak, hogy a gyermek idő előtt jön majd világra.  „Ezeknél a nőknél a szokásos orvosi vizsgálatok semmilyen problémát nem mutattak ki, és jól is érezték magukat, de a biomarkerek mennyisége megváltozott a vérmintájukban” – mondja a kutatás vezetője, Steven Graves, a Brigham Young Egyetem vegyész-biokémikus professzora. A széles körben hozzáférhető teszt létrehozásának lehetősége ennek megfelelően rendkívül fontos eredmény – teszi hozzá Michael Katz, a Columbia Egyetem nyugalmazott gyermekorvos professzora, a March of Dimes nevű újszülött- és anyavédő alapítvány alelnöke.Az így is sokat szurkált várandós nők valószínűleg örömmel fogadják majd a hírt, hogy ez a teszt elvégezhető abból a vérmintából is, amelyet a terhességi cukorbetegség kiszűrése miatt a 26. és a 28. hét között vesznek le. „Nagyon egyszerű lenne ezzel a vérvétellel kombinálni a vizsgálatot – mondja Graves. – Ez pedig jelentős eredmény volna, mert pillanatnyilag nincs olyan teszt, ami jelzi, ha egy nőnél fennáll a koraszülés veszélye, így néhány hetente meg kell látogatni a szülészt, aki aztán megpróbálja felfedezni az intő jeleket.”

Természetesen a veszélyeztetettség kimutatása még nem előzi meg feltétlenül a koraszülést – de az érintett nők tehetnek megelőző intézkedéseket, például redukálhatják az aktív óráik számát, vagy akár ágyba is fekhetnek. Emellett pedig léteznek olyan gyógyszerek is (mint például a sokat emlegetett Makena nevű progesztin), amelyek késleltethetik a koraszülést. „Mindeddig rejtély volt, hogy pontosan hogyan is indul be a szülés folyamata – mondja Katz. – Minél többet tudunk meg azonban ezekből a felfedezésekből, annál több előjelet fogunk felismerni. Végül pedig minden részlet a helyére kerül.”

Forrás: http://healthland.time.com/2011/05/16/a-blood-test-to-predict-prematurity-it-could-hit-the-market-next-year/


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés