free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Környezetbarát takarítás a konyhában

Borsa         Címkék: konyha, környezetbarát, púder, tudatos 0 hozzászólás

Környezetbarát takarítás címszó alatt mindent át-, és kipucoltunk a konyhából, ami csak beszennyeződhet. Figyelve arra, hogy kizárólag természetes anyagokat használjunk.

Már több cikkünkben volt szó a környezetbarát háztartás mibenlétéről, a környezetbarát takarításról, valamint arról, hogy kellemes mellékhatásként anyagilag is sokkal jobban járunk. Ebben a cikkben kifejezetten a konyhai szennyeződésekre koncentrálunk - végigvesszük az összes lehetséges felületet, és megnézzük, hogyan távolítható el a leghatékonyabban róluk a kosz környezetbarát tisztítószerekkel. A három ász, ami mindig legyen otthon: ecet (1 l kb. 200 Ft), szódabikarbóna (1 kg tisztításhoz való szódabikarbóna kb. 800 Ft) és só.

Munkapult, vágódeszkák és egyéb felületek
A legjobb súrolószer-helyettesítő a szódabikarbóna. Még a fából készült munkapultot és a vágódeszkákat is kíméletesen tisztítja. A benedvesített felületre szórjuk kis mennyiségben, majd dörzsöljük le egy kendővel vagy szivaccsal. Mi a többek között répapüréfoltos fehér műanyag babaetetőszéken próbáltuk ki, gyönyörűen levitt mindent, a fehér műanyag azonban a piros pürétől elszíneződött, és súrolás után is olyan maradt. Ezt citromlével próbálhatjuk kifehéríteni környezetbarát módon. Ha nincs szükség súrolásra, csak egy finom áttörlésre, tegyünk egy műanyag, szórófejjel ellátott flakonba két rész vizet és egy rész 20%-os ecetet, és ezt spricceljük a tisztítandó felületre - ezzel bármilyen felület, pl. a hűtő, konyhaszekrény is tisztítható. Ha nagyon zavar az ecetszag - bár hamar elillan -, megint csak használhatunk helyette citromlevet, ami egyébként remek zsíroldó: 1 l meleg vízhez kb. fél deci citromlé az arány. Fa munkapultról, vágódeszkáról úgy távolítható el a belé ivódott szag (pl. hagyma), hogy egy fél citrommal alaposan bedörzsöljük, majd hideg vízzel leöblítjük.Tűzhely, sütő
A tűzhely lapjára, sütő belsejére ráégett szennyeződéseket is eltávolíthatjuk szódabikarbónával a fent ismertetett módon. A nagyon makacsul odaragadt szennyeződéseknél hagyjuk hatni több órán vagy egy éjszakán keresztül, másnap könnyedén elválik az odaégett rész a felülettől.

Edények, evőeszközök
Az odaégett lábosokat, tepsiket is szódabikarbónával tisztíthatjuk meg. Áztassuk őket szódabikarbónás vízbe (1-2 evőkanálnyi por elegendő), majd hagyjuk állni a szennyeződés mértékétől függően akár egy éjszakán keresztül. Másnap könnyedén lejön az égett rész. Ha csak só van otthon, azzal is működik: sós vízbe (mérettől függően, pár evőkanálnyi só kell) áztassuk az edényt mosogatás előtt, könnyebb lesz így eltávolítani a makacs szennyeződést. Rozsdamentes evőeszközeinkről a foltokat szalmiákszesszel átitatott puha ronggyal tudjuk eltávolítani.

Poharak, porcelán
Finom üvegpoharakról és porcelánról ecetes oldattal tudjuk leghatásosabban eltüntetni a zsírt vagy egyéb szennyeződést. Töltsük meg a mosogatót meleg vízzel, keverjünk bele 2 dl ecetet, öblítsük át benne az edényeket, majd ismételjük meg a műveletet tiszta vízzel is.

Csempe, padlólap
Megint használjuk a jól bevált ecetes oldatot. A fali csempék tisztításához, vízkőtlenítéséhez az első pontban említett két rész víz-egy rész ecet oldatot, felmosásnál pedig kb. 1-2 dl-nyit löttyintsünk a felmosóvödörnyi a meleg vízbe. Pár csepp tetszés szerinti illóolajjal semlegesíthetjük az ecetszagot.

Hűtőszekrény
A felületek (ajtók, polcok) tisztítását lásd az első pontban. Még egy trükk: tartsunk egy nyitott dobozban szódabikarbónát a hűtőszekrényünkben, ez "magába szívja" az összes esetleges kellemetlen szagot.

Mikrohullámú sütő
Egy pohárban keverjünk el egy pár evőkanálnyi szódabikarbónát vízzel, majd forraljuk fel a mikróban. A sütő belsejére égett, ragadt stb. szennyeződés ezek után könnyebben letörölhető, és még az esetleges kellemetlen szagok is eltűnnek. A mi mikrónk belsejéből egy balul sikerült "robbanásos" vajolvasztás nyomait gyönyörűen és könnyedén el tudtuk távolítani ezzel a módszerrel.

Mosogatógép
A mosogatógép belsejét is ecetes vízzel tisztíthatjuk, mivel kiváló vízkőoldó. Tapasztalataink szerint az öblítőtartályba töltött ecet is remekül működik öblítőszerként, hatékonyan eltávolítja pl. azt a fehér filmes réteget, amit gyakran tapasztalunk mosogatógépben mosott üvegedényeken. Ráadásul a szaga sem érződik.

Teás- kávéskanna
A barna elszíneződést segít eltávolítani a sós víz. Egy bögrényi langyos vizet keverjünk el 4 ek sóval, és ezzel öblítsük ki az edényt mosogatás előtt.

Asztalterítő
A vörösborfoltra azon nyomban szórjunk vastagon sót, és hagyjuk rajta, míg magába nem szívja a szennyeződést. Utána egy kis citromlével is rásegíthetünk. A piros gyümölcsfoltot áztassuk tejbe mosás előtt, könnyebben kijön. Ha kávé csöppen az abroszra, egy tojássárgája és pár csepp alkohol keverékét dolgozzuk bele, majd pár perc állás után öblítsük ki. Ha nincs kéznél, próbálkozzunk a jól bevált ecetes oldattal, ugyanis még erre is jó!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés