free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 kortárs csodagyerek

Borsa         Címkék: csodagyerek, gyerek, kultúrtripp, lista 6 hozzászólás

A múltból mindenki tud néhány csodagyereket mondani, de mi van a kortársakkal? Íme a 12 évesen Nobel-békedíjra jelölt fiú, a hétéves orvos és még három társuk.

Mozart vagy Pascal neve nyilván sokaknak beugrik, ha csodagyerekekről van szó, életkorukat szellemileg jócskán beelőző fiatalok azonban nemcsak századokkal ezelőtt születtek. Oké, Szász Marci is nyilván mindenkinek megvan, de képben vagyunk-e a hétéves orvossal vagy mondjuk a 12 évesen Nobel-békedíjra felterjesztett fiúval? Ha nem, sebaj: az alábbiakban minden lényeges dolog kiderül az öt legcsodálatosabb kortárs csodagyerekről.

Gregory Smith

Ő a Nobel-jelölt. 1990-ben született, kétévesen tanult meg olvasni, és tízévesen kezdett egyetemre járni, de emellett is maradt ideje aktivistaként tevékenykedni: megalapította az International Youth Advocates nevű szervezetet, amely a fiatalokban igyekszik tudatosítani a béke és az egyetértés jelentőségét, találkozott Bill Clintonnal és Mihail Gorbacsovval, valamint mondott beszédet az ENSZ előtt is. Mindennek köszönhetően nem is csak egyszer, hanem már négyszer jelölték a békedíjra, amit egyébként Barack Obamák és Kofi Annanok szoktak megkapni.

Fabiano Caruana

A srác még mindig csak 19, de igen veszélyes sakknagymesterként tartják számon az egész világon. Hogy veleszületett a tehetsége, vagy a levegővel szívta magába, azt nem tudni, mert tudását egy évvel azután fedezték fel, hogy négyesztendős korában a családjával arra a környékre költözött, ahol Bobby Fischer is nevelkedett – de nem is ez a lényeg, hanem hogy piszok kemény játékos: 14 évesen nyilvánították nagymesternek, és 2009-ben ő lett a világranglistán legmagasabbra jutó kiskorú is. Egyébként néhány éve Budapesten is élt és edzett.

Aelita Andre

A csoport legfiatalabb tagja még az ötödik életévét sem töltötte be, de már festőművész. Kilenchónaposan fogott először ecsetet a kezébe (még járni sem tudott amúgy), és csak kettő múlt, amikor az első képét kiállították, idén júniusban pedig már önálló tárlata is volt New Yorkban. A kiállított 24 kép mindegyike elkelt 4400 és 11 000 dollár közötti áron, az absztrakt expresszionizmust képviselő kislányról pedig elismerően szóltak a BBC, a Time, a Washington Post és a New York Post kritikusai is.

Alia Sabur

Ő már egész régi csirke, hiszen 1989-ben született, de ez azon nem változtat, hogy a világ legfiatalabb professzoráról beszélünk. Tanulmányi szárnyalása akkor kezdődött, amikor egy esztendővel azt követően, hogy fekete övet szerzett tékvandóban, azaz tízévesen otthagyta a közoktatást, és beiratkozott a matematika szakra. Az anyagtudományokkal is foglalkozó lány 14 évesen summa cum laude végzett, a professzori címet pedig 18 évesen szerezte, megdöntve ezzel Colin Maclaurin 1717 óta fennálló rekordját, így jelenleg már négy éve a New Orleans-i Southern Universityn tanít. Jórészt vele egykorú diákokat.  

Akrit Jaswal

Az 1993-as születésű indiai fiúnak – aki tízhónaposan már beszélt, ötévesen pedig Shakespeare-t olvasott – 146 köré teszik az IQ-ját, de ennél is meredekebb, hogy hétévesen már sikerrel operált. A szomszédságában lakó egyik kislányt műtötte meg, akinek egy súlyos égési sérülés következtében mozdíthatatlanul összezárult az ökle – és bár korábban csak a helyi kórházban lesett meg néhány beavatkozást, valamint olvasott a témáról, eredményesen dolgozott, a beavatkozás után ugyanis a lány újra használni tudta az ujjait. A csodagyerek azóta már természetesen orvosi egyetemen tanul, bár könnyen elképzelhető, hogy halálra unja magát az előadásokon.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés