free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kovászos uborka recept

Borsa         Címkék: íz-i, kovászos, recept, uborka 1 hozzászólás

Ahány ház, annyi kovászos uborka recept, de az alapok mindenhol ugyanazok. Kapor, uborka, fehér kenyér és verőfényes napsütés. Alap kovászos uborka recept.

Nem szeretnénk több bekezdésben ecsetelni, miért jó a saját készítésű kovászos uborka nyáron, legyen elég, hogy hűsít, szomjat olt, nem mellesleg pedig tartósítószer-, és egyéb adalékanyagoktól mentes lesz a savanyúság, ha otthon készítjük. Mi minden évben elkészítjük, van, amikor jobban, van amikor kevésbé jól sikerül, de sosem adjuk fel és mindig tanulunk belőle. Mi most hétvégén állunk neki és így készítjük a kovászos uborkát.

Hozzávalók:

10-12 kis uborka
4-5 szál elvirágzott kapor
1-2 evőkanál só - ízlés szerint
fehér kenyér vagy zsemle

Egy háromliteres befőttes üveget alaposan megmosunk, megszárítunk - értelemszerűen, ha több üvegünk van, a hozzávalók annak arányában nőnek. Az uborkákat - egészséges, nem sérült - jó alaposan megsikáljuk, két végét levágjuk - megkóstoljuk, hogy keserűek-e, ha igen, addig vágjuk, míg ez az íz el nem tűnik az uborkából. A megmosott, két végén levágott uborkákat hosszanti irányba vágdossuk be - ezzel meg is volnánk. Mindeközben a vízforralóban már felforraltunk annyi vizet, ami majd az uborkák áztatásához kell - de ne rohanjunk előre.Elő a befőttes üvegekkel: tegyünk az aljára pár szálat a kaporból, majd szépen állítgassuk bele az előkészített uborkákat úgy, hogy azok közé a maradék kapor szálakat is be tudjuk dugdosni. Miután az uborkák már a befőttes üvegben figyelnek, nem marad más, mint hogy az eddigre már kihűlt, felforralt vizet a kenyérszeleten keresztül beleöntsük az üvegbe. Ha ezzel is megvagyunk, mehet a tetejére a szelet kenyér - vagy zsömle -, és egy kistál vagy az üveg fedele, de ha utóbbi, azt semmiképpen se tekerjük rá. Mivel forrás közben kifolyhat az uborka leve, nem árt a befőttes üveg alá is tenni egy kistálat. És ezután már csak imádkozni kell, hogy 2-3 napig verőfényes napsütés érje a mi kis uborkáinkat.Egyes vélemények szerint éjszakára nem árt bevinni a befőttes üveget, mert leállhat az erjedés, ilyen irányú tapasztalataink nincsenek, mi lazán kint szoktuk hagyni a húszfokos melegben is az uborkákat. Akkor van kész, ha a befőttes üvegben a víz már zavaros és az uborkák is sárgulnak és érezzük az igazi kovászos uborka illatát. Ekkor bevisszük a konyhába, kiszedjük és megmossuk az uborkákat, leszűrjük levet, és a már tiszta uborkákat és uborkalevet beleöntjük egy még tisztább befőttes üvegbe és berakjuk a hűtőbe. Egy éjszaka kell neki és utána kiderül, jól dolgoztunk-e.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés