free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nedves és fantáziadús: köztéri szökőkutak

Megyeri Nikolett         Címkék: dizájn, köztér, szökőkút, tárgy, város 2 hozzászólás

Sztravinszkij zenéjében és a nedvességgel járó emberi testfunkciókban van valami közös: ihletet adtak különleges szökőkutak megalkotásához. Ilyeneket mutatunk most.

Budapest belvárosa nemrégiben egy kifejezetten vagány, interaktív szökőkúttal gazdagodott. Ennek kapcsán utánanéztünk, hogy más országok vajon milyen fantáziadús vagy épp egészen bizarr köztéri szökőkutakkal büszkélkedhetnek.

http://webshots.com

Párizsban, a Pompidou Központ szomszédságában található a Sztravinszkij-szökőkút (kép 1). A néhai Jean Tinguely és Niki de Saint Phalle szobrászművész-házaspár 1983-ban készült alkotását Igor Sztravinszkij művei inspirálták. A szökőkút egy tizenhat alakból álló, merész, szürreális szoborcsoport, melyek között a fémes, mechanikus elemek a férj, míg a virítóan színes figurák a feleség munkái.

http://bunnywax.files.wordpress.com, http://en.wikipedia.org

A chicagói Millenium Parkot díszíti a Crown szökőkút (kép 2). Jaume Plensa katalán szobrászművész alkotása két, 15,2 méter magas, üvegtéglából épült toronyból áll. Az üvegtéglák mögé épített LED-képernyőkön chicagói lakosok felnagyított arcképeit vetítik folyamatosan, random váltakozásban, miközben azok rendületlenül, bő sugárban köpik a vizet a járókelőkre.

www.trendhunter.com

Klaus Weber "szökőkút-művész" Londonban felállított 'The Big Giving' (kép 3) című installációját a nedvességgel járó testfunkciók ihlették. A komor, sötétszürke kőtömbökből előbukkanó emberi alakok eleve meglehetősen bizarr látványt nyújtanak, hát még, amikor a szájukból, orrukból vagy épp a hónaljukból ömleni kezd a víz.

http://phillyist.com, http://lightscamerafashion.files.wordpress.com

A philadelphiai Love Park szökőkútja (kép 4) alapjáraton egyszerű, hétköznapi szökőkút. Amiben mégis különleges, az az, hogy a vizét ünnepi alkalmakkor vagy figyelemfelkeltő célzattal gyakran elszínezik. Amikor például a város baseball-csapata világkupát nyert, tiszteletükre zöldre festették a szökőkút vizét, októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában viszont rózsaszínben pompázik.

www.odditycentral.com

Juan Galdeano szobrász a globális felmelegedés veszélyeire igyekszik felhívni a figyelmet autós szökőkútjával (kép 5). Bár maga az alkotó és a vízoszlop tetején "lebegő" Seat Ibiza is spanyol, a mű mégsem valahol Spanyolországban, hanem Rómában volt látható, 2008 nyarán.

www.youtube.com

Japánban, Fukuoka városában működik a Canal City nevű, "város a városban" típusú bevásárló és szórakoztató komplexum. Ennek az egyik látványossága az 'Író szökőkút' (kép 6). A vízjáték különféle alakzatokat képes kirajzolni, így például figurákat, díszes mintázatokat, betűket vagy épp japán írásjeleket.

www.qimtl.qc.ca

A kanadai Montreálban, a művészről elnevezett téren látható Jean-Paul-Riopelle alkotása, a La Joute (kép 7). Az absztrakt bronzszobrokkal díszített, kinetikus szökőkút a nyári időszakban minden nap, este 7 és 11 között, óránként 32 perces "műsort" ad. Ennek a vége felé lobban fel vizében a lánggyűrű, amely aztán 7 percen keresztül ég.



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés