free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 nevetséges közúti jelzőtábla

Brabham         Címkék: jelzőtábla, lista, púder 1 hozzászólás

A félreérthető vagy értelmezhetetlen közúti jelzőtáblák sok bosszúságot okoznak. Épp ezért most a másik oldaláról nézzük az ügyet: a legmulatságosabb darabokat kerestük.

Ami szabályozható, az túl is szabályozható – elég csak mondjuk a rosszul kihelyezett, eldugott vagy értelmezhetetlen közúti táblákra gondolni. Autóban ülve anyázunk is eleget miattuk, úgyhogy most kompenzáció gyanánt dőljünk hátra, és kacagjunk egy jót a nemzetközi termés legmulatságosabb darabjain.

Autóval jobbra tarts

Mint az ábra is mutatja, néha a táblának nem is kell önmagában viccesnek lennie, elég csak úgy elhelyezni, hogy a környezet csináljon belőle poént. A biciklisek és az autósok ellentéte nemcsak közmondásos, hanem egyenesen legendás, emitt pedig mintegy hatóságilag eldöntötték a vitát – a négykerekű járművekkel lehet húzni le az útról csobbanni. Valamikor a hetvenes években a bogárhátút mondjuk úgy reklámozták, hogy még a vízen is elmegy, de volt, aki kipróbálta, és arra jutott, hogy nem, szóval senkinek nem javasoljuk, hogy „szó szerint” értelmezze a piktogramot.

Na, mit dugtunk el itt balra?

Van az persze úgy is, hogy tényleg maga a jelzés a nevetség tárgya. Ezt a táblát elnézve például már látjuk is magunk előtt a bölcs döntéshozókat és a velük állandó munkakapcsolatban álló tervezőket, amint stratégiai megbeszéléseken vitáznak rajta, hogy a kikerülő jel emígy nem elég egyértelmű, amúgy a külföldiek számára félreérthető, nem, nem és nem, egyszerűsíteni kell, majd a végén előállnak ezzel a kérdőjel-nyíl kombinációval, és diadalmasan mosolyognak: ez igen! Közben viszont halvány lila segédfogalmunk sincs, hogy mire akar utalni a jelzés, úgyhogy mindig kitör belőlünk a kacaj, ha meglátjuk – bár az is igaz, hogy hosszas nézegetés után elég idegesítővé is válik a rejtély.

Veszé…!

A táblaipar és a döntéshozók itt semmilyen hibát nem követtek el, ahogy más sem, ember és természet azonban a véletlenek furcsa összjátékának közreműködésével egyfajta közös műalkotást hozott létre. A táblát körbenövő, majd pontosan a legjobb helyen meghajlító fa így pontosan úgy fest, mintha lenyelné a veszélyre emlékeztető feliratot, amiről leginkább talán Tolkien (és Peter Jackson) hümmögő fapásztorai jutnak az ember eszébe, valami gagyi, ötvenes évekbeli sci-fi filmet idéző környezetbe helyezve. Kétségtelen, hogy lehet, sőt kell is rajta nevetni, de ez a maga módján még valahogy szép is.

Vigyázat, hirtelen homok

Ez itt viszont csak és kizárólag az emberi idiotizmus emlékműve. Hogy aszongya, figyelem, homok. A sivatagban. Na ne már… Nem mintha persze egy csúszós útra figyelmeztető, vagy a vízbe zuhanás veszélyét jelző tábla, netán egy sima behajtani tilos sokkal kevésbé lenne vicces a semmi közepén, de ha már a homokos semmiről beszélünk, akkor a debilitás csimborasszója mégiscsak az, hogy kiírjuk: homok. Reméljük, azért sok arra járó nyaraló család és kocsikázó szerelmespár menekült meg egy rémisztő felismeréstől a táblának hála.

Sose fogy el

Zárásul egy csoportkép. Képzeljük el, hogy megérkezünk – ha jól látjuk, lakott területen kívül vagyunk, tehát – 90 kilométeres sebességgel erre a helyre, és elkezdjük sorra venni: egymás utáni veszélyes útkanyarulatok, csúszós úttest, eső, hó, egyenetlen úttest, egyéb veszély. Aztán még mielőtt rátérhetnénk az útszűkületre és az óriáshangyákkal párzó, az úton átszökellő szarvasokra, elgondolkodunk rajta, hogy az az izé ott azt jelzi, hogy van egy posta is a kanyarban, vagy hogy nem szabad kürtölni, esetleg épp azt, hogy kötelező… már elnézést, de mégis, hol köt ki, aki ezt mind végigtanulmányozza és feldolgozza? Igen, pontosan ott, az árokban.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés