free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Krumplilepény

Borsa         Címkék: íz-i, karácsony, krumpli, recept, tél 8 hozzászólás

Az otthon melege, a házias ízek mind hozzátartoznak az adventi készülődéshez. Íme egy étel, amit böjt idején érdemes elkészíteni.

A krumplilepényhez voltaképpen egy gombóctésztát kell készíteni, főtt krumplival, "szabályosan", majd a tésztából lepényeket nyújtani és serpenyőben kevés olajon kisütni. Ennyi az egész, nem egy nagy kaland, ráadásul a karácsonyi habzsidőzsi előtt kiváló böjti ételnek is számít.

Hozzávalók:

40 dkg krumpli
1 ek vaj/libazsír
1 tojás
liszt


Olyan negyven dekányi krumplit héjában megfőzünk, meghámozunk, alaposan áttörjük, vagy krumplinyomón átpasszírozzuk és állni hagyjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl. (Ki lehet tenni a teraszra, csak ne essen bele a hó.) Picit sózzuk, hozzáadunk egy evőkanál vajat, vagy libazsírt, egy egész tojást és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk.



Női ököl nagyságú darabokat tépkedünk belőle és lisztezett deszkán serpenyő nagyságú körlapokat nyújtunk mindegyikből. Palacsintasütőt kiolajozunk, és a lepényeket közepes lángon, mindkét oldalukon pirosra sütjük. Ellentétben a palacsintával, itt minden példány előtt olajozni kell a serpenyőt. A képen modellünk mézzel és mákkal van megkenve, ez a két íz megdöbbenően harmonizál a burgonya ízével, de ha kisebb és vastagabb darabokat készítünk (akkor kicsit több olajat használjunk, és ügyeljünk rá, hogy belül is átsüljön) remek feltét sóskához, vagy paradicsom mártáshoz. Akár tejföllel is ízesíthető.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés