free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Túrós kuglóf álmos-havas reggelekre

Ízbolygó         Címkék: kaja, kuglóf, recept, reggeli, túró 1 hozzászólás

A kuglófról nekünk a polgári Biedermeier időszak jutott eszünkbe, és az, milyen régen ettünk. Ízbolygó receptje alapján mi is kipróbáljuk kevert tésztából.

A kuglóf szavunk a német Gugelhupf szóból ered, mint ahogy a receptek is onnan vándoroltak Magyarországra. Már a 17. századból maradtak fent kuglóf receptek, azonban a sikerszériája a Biedermeier idején bontakozott ki igazán a polgári réteg körében. Sok-sok vaj, mazsola, mandula, dió került bele, a tetejét pedig porcukorral szórták meg, vagy finom csokival vonták be. A tésztája lehet kelt vagy kevert.

Én még igazán jó kuglófot talán ha kétszer ettem. Korábban létezett a száraz bolti (manapság már nem is látok effélét), amiből kispórolták a mazsolát, a vaníliát és a finom kakaóport. Ezt toltuk gyerekként, emiatt nem vágyakoztam majd 30 évig kuglóf után. Azonban mára újra felfedeztem magunknak, mivel a kuglóf remek reggeli/tízórai, illetve uzsonna lehet, úgyhogy már csak a megfelelő állagot kellett legyártani hozzá. További előnye, hogy viszonylag nagy, ergo több napra meg van oldva a tízórai. Kelt tészta helyett most kevert tésztával dolgoztam. Összedobni időben sem nagy kunszt, azonban ez az alap darab is sorra veri a bolti társait. Finom, szaftos, mazsolás…

Hozzávalók

30 dkg vaj (puha)
30 dkg túró
3 evőkanál mascarpone
csipet só
15 dkg cukor
30 dkg liszt
3 tojás
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
18 dkg mazsola
fél dl rum
2 evőkanál kakaópor
1 teáskanál fahéj
szilvalekvár
20 dkg étcsoki a bevonáshoz

A vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverem, majd hozzáadom a mascarponét, a tojásokat, a túrót, a citromhéjat, a sót. A lisztet összekeverem a sütőporral, majd a masszához szitálom. A mazsolát a rummal megforralom (akár mikróban), majd ha kihűlt a tésztához keverem. A kuglófformát (ha nem szilikon) kivajazom, és megszórom cukorral.



A tészta felét a formába kanalazom, a maradékhoz keverem a kakaóport és a fahéjat, és ezt a fehér tészta közé és rányomkodom. Vigyázz ragad, de nedves kanállal könnyedén eligazítható. 180 fokon 50 percig sült a kuglóf. Ha nagyjából kihűlt, rácsra borítom a formából, és forró szilvalekvárral körbekenem. A csokit felolvasztom, és a kuglófra kenem. Kihűtöm, szeletelem, befalom.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés