free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szendvicskrémek házilag

Borsa         Címkék: íz-i, recepet, szendvicskrém 1 hozzászólás

Egy kevés ráfordítással ínyenc házi szendvicskrémeket is készíthetünk, nem kell az ízfokozókkal teli vajkrémeket ennünk. Szendvicskrémek házilag.

Nem a vajas pirítóst szeretnénk alábecsülni, mikor arról írunk, hogy milyen „vajpótló” házi krémekkel érdemes feldobni a szendvicsünket. Egyszerűen csak annyiról van szó, hogy néha mi és a családunk is megunja a klasszikus vaj-felvágott kombinációt, és valami egészen másra vágyik. Ilyenkor jönnének a különböző vajkrémek vagy előre legyártott szendvicskrémek, amik finomak ugyan, de nem tudunk elvonatkoztatni attól, hogy a gyártók valamiért telepakolták őket állományjavítókkal, valamint mesterséges színezékekkel és ízfokozókkal.

Ráadásul egy-egy doboz ilyen szendvicskrém néha aránytalanul drága, főleg, ha azt nézzük, hogy ahhoz, hogy ne legyen a szendvicsünk ehetetlenül száraz, bizony kenni kell a kenyérre bőségesen. Most olyan házi készítésű krémeket ajánlunk, amelyek egy egyszerű botmixer vagy késes aprító segítségével könnyen és gyorsan elkészíthetőek, mégis a legnagyobb előnyük, hogy pontosan tudjuk, mi van bennük, és mi diktálunk a fűszerezésnél.

Elsőre talán macerásnak tűnhet házi szendvicskrémekkel bíbelődni, de ha az ember belejön, akkor nagyjából egy hétre előre el tudja készíteni a tízórainak szánt krémeket, sőt a legtöbbjét egy kis segítséggel még a gyerekek is gond nélkül össze tudják állítani.

Húsmentes krémek

A túrót éveken keresztül csak körözöttként tudtuk elképzelni, szinte minden háztartásban rutinszerűen készültek a piros paprikás-hagymás krémek, jobb napokon paprikába töltve. Csakúgy, mint a vajjal, a körözöttel sincs bajunk, csak valahogy kicsit unalmassá vált. Ezért mi most a túrót egy kevés tejföllel fellazítottuk, majd apróra darált olívabogyót, apróra vágott metélőhagymát és petrezselymet, frissen őrölt színes/tarka borsot, sót, valamint ízlés szerint fokhagymát adtunk hozzá. (A fotón ugyanez látható, de itt az olajbogyót padlizsánnal helyettesítettük, a többi ugyanaz.)n Aki szeretné, a tejfölt helyettesítheti natúr krémsajttal is. Rozskiflivel és valamilyen tetszés szerinti füstölt felvágottal ajánljuk.



A cékla csakúgy, mint a túró, egyféleképpen ismert a legtöbb konyhában: ecetes céklasalátaként. Azt már mindenki tudja, hogy a cékla az egyik legjobb vérképző, ráadásul így tél végén minden természetes vitaminforrást ki kell használni. És amíg a piacokon lehet kapni céklát, érdemes kipróbálni a céklás szendvicskrémet, ami a ciklámen színe miatt elsősorban a lányok kedvence lesz. A céklát megpucoljuk, majd nyersen apróra reszeljük, összekeverjük natúr vajkrémmel - amit piacon és nagyobb hipermarketekben is árulnak kimérve -, ízesíthetjük őrölt köménnyel és fokhagymával, de aki különlegesebb ízre vágyik, mézzel is kipróbálhatja. Pirítóssal a legfinomabb.

A répa olyan alapzöldség, ami a legtöbb hűtőszekrényben mindig ott lapul, kár lenne csak leveszöldségként alkalmazni. Mi most sajtos-répás krémet ajánlunk belőle. Egy tálban összekeverünk reszelt répát és füstölt sajtot, majd egy kevés friss gyömbért adunk hozzá, de vigyázni kell, nehogy túl sokat használjunk, ugyanis egyrészt csípős, másrészt az intenzív íze elnyomhatja a többi hozzávalót. Mivel a répában számos zsírban oldódó vitamin van, ezért a felszívódás elősegítése miatt adunk hozzá egy kevés olívaolajat, majd ízesítjük sóval, borssal és egy kevés fokhagymával. Vékonyra szeletelt frissen sült pulykahússal és tökmagos kiflivel ajánljuk.

Húsos krémek
    
Bár már nincs szezonja, ezért egy sütőtök alapú krém is felkerült a listára, hiszen még el lehet itt-ott csípni egy-egy kósza példányt. A tököt feldaraboljuk, majd megsütjük, közben egy kevés, apróra vágott bacont zsírjára sütünk, valamint egy másik edényben tökmagot pirítunk. A megsült tököt összetörjük, majd összekeverjük a pirított tökmaggal és a szalonna kisült zsírjának egy részével, majd ízlés szerint hozzáadhatjuk a kockára vágott, ropogósra sült bacont is, mivel a kisült füstölt zsír elég sós, így külön ízesítést nem igényel. Rozskenyérre kenve ruccolával tálaljuk.

Gyermekkorunk egyik kedvenc krémje a tubusos kolbászkrém volt, azonban tudva, hogy mennyi mesterséges adalék lapul egy-egy tubusban, inkább kipróbáltunk egy házilag készített verziót. Lángolt kolbászt a bőréből kihámozva késes aprítóban krémes állagúra pépesítünk, majd friss krémsajttal összekeverjük. Aki szereti tehet hozzá egy kevés újhagymát is. Kenyérre kenve, sajttal megszórva tökéletes melegszendvics készülhet belőle, de húsba töltve is jól működik.

Ha franciáknak megy a házi májpástétom, akkor nekünk sem okozhat problémát, nagyobb hipermarketekben és ínyenc delikátokban lehet ugyan kapni kimért májpástétomot, de sokszor aranyárban mérik. Pecsenye kacsamájat liba- vagy kacsazsírban megsütünk, sózzuk, borsozzuk, majd ízlés szerint tovább ízesítjük fokhagymával vagy egy kevés narancslével és narancshéjjal. Miután a máj készre sült, egy kevés zsírral összeturmixoljuk. Amennyiben valaki rákapott a házi májpástétomra, érdemes kipróbálni az aszalt szilvás és a curryvel fűszerezett változatokat is.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés