free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 különös vallás

Borsa         Címkék: kultúrtripp, lista, vallás 0 hozzászólás

Vannak, akik egy nagy világvallást tanulmányoznak egész életükben. Mi most öt kisebbet veszünk szemügyre a világ legrosszabb rendezőjének szentelt egyháztól a spagettiszörny-hitig.

Akár egyetlen világvallás tanulmányozásával is el lehet tölteni egy egész életet, de megérdemlik a figyelmet a kisebb, kevesebb hívet vonzó hitrendszerek is, mert azok között is akadnak érdekesek.  Mondjuk például a Repülő Spagettiszörny mindenhatóságát hirdető paródiavallás, a világ legrosszabb filmrendezőjének szentelt egyház és az Interplanetáris Parlament Hangja által vezetett társaság.

Ed Wood egyháza

Amíg nem jött el Uwe Boll, a világ legrosszabb filmrendezője egyértelműen Ed Wood volt, és nyilván sokan gondolják úgy, hogy most is legfeljebb csak holtversenyről lehet beszélni. Sőt egészen biztosan vannak olyanok is, akik szerint Boll olyan bénán rossz, hogy az Wood magasztos gagyijához képest bóvli. Nem ők alkotják azonban a woodisták mintegy 3000 fős körét, utóbbiak ugyanis vallásuk alapelvének Ed Wood életfilozófiáját tartják, ami a teljes elfogadásról és toleranciáról szólt. A rendezőt egyébként megváltónak tekintik, de nem a Megváltónak.

Pastafáriánusok, avagy a Repülő Spagettiszörny Egyháza

2005 óta létezik ez a kimondottan paródiának szánt vallás, amelyet Bobby Henderson, az Oregoni Állami Egyetem fizikushallgatója tiltakozásul hozott létre, amikor Kansas állam iskolaszéke úgy döntött, hogy az evolúció alternatívájaként az intelligens tervezést is oktatni lehet mint eredetelméletet. „Hittételeik” szerint a világegyetemet az érzékelhetetlen, de egyébként két húsgombócra és némi tésztára emlékeztető Repülő Spagettiszörny teremtette egy durva ivászat után, és az evolúció jeleit azért helyezte el benne, hogy próbára tegye a pastafáriánusok hitét. A mennyországban „tanításaik” alapján egy sztriptíztáncosnő-gyár működik, és sörvulkánok találhatók, míg a pokolban állott sört lehet csak kapni és nemi betegek a sztriptízesek.

Aetherius Társaság

1954. május 8-án a korábban taxisofőrként és tűzoltóként is dolgozó, majd a jógában elmerülő George Kinget megszólította az Aetherius nevű Kozmikus Mester, és azt mondta neki: „Készülj! Te  leszel az Interplanetáris Parlament Hangja!” Nyolc nappal később aztán a zárt ajtaján keresztül besétált hozzá egy névtelen jógi is, miközben épp meditálni készült a történteken, és eloszlatta minden kétségét, így emberünk létrehozta az Aetherius Társaságot, amely a hozzájuk képest elmaradott létformákat segíteni kívánó Kozmikus Mesterek üzeneteit közvetíti. Hitük szerint Jézus, Buddha és Krisna is idegen volt, a Föld egy Kozmikus Istennő, és fontos az emberek közötti együttműködés.

Fülöp edinburgh-i herceg hívei

A brit királynő férjének természetesen rengeteg híve akad, de mi itt most nem a hétköznapi alattvalókról beszélünk, hanem azokról, akik istenként tekintenek rá – ugyanis ilyenek is vannak. Egy kis természeti népcsoportról van szó a Vanuatuhoz tartozó Tanna szigetén, akik miután megfigyelték, hogy mekkora tisztelet övezi a hozzájuk látogató britek körében II. Erzsébetet, arra jutottak, hogy a férje csakis a legendáikban szereplő hegyi szellem fia lehet, aki átutazott a tengeren, hogy megházasodjon, de egy nap majd visszatér közéjük. Ez már amúgy átmeneti jelleggel meg is történt, Fülöp ugyanis felkereste őket 1974-ben.

Oneida közösség

Miközben nálunk forradalom és szabadságharc tört ki 1848-ban, New York államban John Humphrey Noyes ráébredt, hogy a teljes bűntelenséget és spirituális tökéletességet bárki elérheti még életében, és így a mennyország a Földön is létrejöhet, mivel Jézus már időszámításunk szerint 70-ben visszatért a világba. Ezen felbuzdulva emberünk alapított is egy kommunát, amelynek a legfőbb elve az ún. komplex házasság volt – vagyis az, hogy a csoport összes tagja frigyre lépett egymással, sőt nemi életet is élhettek. Utóbbi akkor érte a legtöbbet, ha egy fiatal és egy idős ember között zajlott, mert ekkor az öregebb szellemi vezetőjévé vált az ifjabbnak. A kommuna 1881-ig létezett, a tagjai által létrehozott, evőeszközöket készítő cég, az Oneida Limited viszont a mai napig működik.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés