free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A bőség zavara a csinos otthon első számú ellensége

Borsa         Címkék: lakásátalakítás, tapéta, tapétázás, tárgy 0 hozzászólás

A tapétázás a lakásátalakítási procedúra mikroproblémájának tűnik, de több ezerből kell választanunk. Érdemes szakembert kérdezni.

Lakásvásárlásnál, de lakásfelújításnál is ezer problémával találja szemben magát a vállalkozó kedvű család/pár/egyén, és míg kívülről úgy tűnik, az anyagiak fogják a legnagyobb gondot vagy fejtörést okozni, a gigantikus projektbe befelé araszolva nyomban kiderül: közel sem. A megújhodásra szánt forintoktól függetlenül is a bőség zavara lesz az első számú főellenség, és a gyakorlat minden stációnál ezt igazolja vissza. A vékonyabb pénztárcájúak igényeit is hihetetlen kínálat óhajtja kielégíteni, ha pedig jócskán el vagyunk eresztve anyagilag, a helyzet csak súlyosbodik. És az eddigiekből már nem nehéz kitalálni: az igazi gátja a nagy álmoknak innentől leginkább önnön elbizonytalanodásunk lesz, amely üzletről üzletre járva egyre félelmetesebb méreteket ölt, hogy a partnerrel való vélemény- és ízléskülönbségről ne is szóljunk.

Kiút a dilemmákból: a mindent látó mester

Színes magazinok egész garmadája várja a standoknál a belső terek csinosítása iránt érdeklődő sokaságot, de elmondható ugyanez a lakberendezéssel foglalkozó szakemberekről is – és ha már áldozunk a képzett mesterre, nyilván nagy gonddal válogatunk. Ennek oka az igényességen túl a fentebb említettek bármelyike lehet: egyszerűen képtelenek vagyunk eligazodni a piacon, nincsenek hónapjaink a kínálat feltérképezésére, vagy épp a saját társunkkal nem tudunk dűlőre jutni, hogy is fessen az otthonunk a következő öt-tíz évben. „Én valami világosabb, klasszikus belső teret képzeltem el, halvány kávébarnákkal, sok-sok fehérrel és finom, puha szövetekkel. A férjem ukáza az volt, hogy modern legyen – szellős, praktikus és időtálló egyszerre. Nyilván első hangzásra nem tűnik összeegyeztethetetlennek a kettő (nekünk sem tűnt annak), de amint nekivágtunk kettesben felkutatni a tapétától az ágyneműn át a lámpákig mindent, annyit marakodtunk, hogy tarthatatlanná vált a helyzet. Na, akkor kerestünk fel egy lakberendezőt, ami szintén nem volt fáklyás menet, de két hét után találtunk megfizethető, lelkes és fiatal szakembert. És ez volt hosszú idő után az első és a lehető legjobb közös döntésünk” – meséli tavaly nyári kálváriájukról egy frissen házasodott pár nőtagja.„Soha többet nem kívánok ekkora projektbe belevágni. Annyi mindenről kellett döntenünk, mint még az életemben soha – az art deco hangulatú állólámpáktól a rejtett világítótestekig, a magasítások és takarások sokaságán át a függöny mintázatáig, hogy elképesztő. De a legnagyobb harcunk a tapétával volt” – folytatja. Akik utoljára a ’80-as évek végén asszisztáltak tapétásmunkához nagy vödrökkel és büdös-ragadós kenőanyaggal az oldalukon, vagy az akkori nívó és kínálat kisstílűségére gondolva legyintenek, azok egyfelől nagyon szerencsések, mert nem kerülnek abba a helyzetbe, hogy a millióféle és -fajta matéria közül kelljen épp azt az egyet kiválasztani, másfelől viszont érdemes legközelebb ezzel a megoldással is gondolniuk, mert amit a piac most kínál, az több mint zavarba ejtő. A hagyományos papírtapéták mellett ma már öntapadós, fémhatású, üvegszálas, design- vagy akár tízszer is újrafesthető tapétákkal vannak tömve a boltok, amelyekkel a pepecselés is jócskán megfeleződik: bőrbarátok, könnyen moshatók, az eltávolításuk szárazon is gyerekjáték, és nem sérül meg az alattuk lévő felület, nem hólyagosodnak fel, és nem adják meg magukat az első félév után. A minták és a színek pedig… Az üzletekben kor, nem és életmód szerint is csoportosítják már a portékát, de ez még mindig csak látszólagos könnyebbség.

Részletek helyett az egész

„Amíg nem kezdtünk el keresgélni, mindketten hagyományos, egyszínű (leginkább fűrészporos) tapétában gondolkodtunk, aztán az egyes oldalakat elnézegetve kitört a pánik. A férjem svéd üvegszálas tapétát akart, én meg képtelen voltam választani: a retrótapéták zseniálisan festettek, a halvány, magukban mintás vagy csíkos luxustapétákba meg egészen beleszerettem. Hát igen, ehhez kellett a szakember” – folytatja nőismerősünk. Merthogy a rutinos, tanult mester már látatlanban is az egészet nézi, összhatást keres és harmóniát forszíroz, míg minket csak a kész tervek láttán képes meggyőzni vagy lebeszélni valamiről. „Hogy nekem valaha többszínű, virágmintás tapéta legyen a hálószobámban, elképzelni se tudtam volna soha. A férjem első körben kiröhögte a lakberendezőt. Aztán az a laptopján összerakta nekünk cakumpakk a hálószobát, és onnantól nem volt kérdés. Pedig esküszöm, első blikkre olyan volt az egész, mint a falusi házak udvarára felfestett egyen-virágminta, de azzal a körítéssel, ami végül megvalósult mellé, egyszerűen lenyűgöző. A mai napig ez a szó jut eszembe a hálóról: meghitt.”

A tapétázási dilemmát, már ha komoly és hosszú távú befektetésre készülünk, valóban érdemes szakemberrel is megvitatni. Mert míg mi csak színt és mintát keresünk a szemünkkel, és az első benyomásaink alapján határozunk, addig a hozzáértő profi jól irányzott kérdésekkel jócskán le tudja szűkíteni a kört: milyen anyagú a falfelület, ahová szánjuk, arra hogy kell megfelelően előkészíteni a falat, milyen igénybevételnek van kitéve, milyen hatást kívánunk vele elérni, mennyi időre tervezünk, illetve van-e, lesz-e kedvünk, energiánk megújítani, frissíteni, átfesteni stb. Aztán a térbe legjobban illő, az adott fényviszonyok között minden napszakban jól funkcionáló darab kiválasztása sem egyszerű feladat, ismétlődő motívumos, mintás tapétánál pedig a falfelület adottságait is figyelembe kell venni, sőt a belmagasság és a szomszédos helyiség kialakítása is nagyon meghatározó. De a minden kritériumnak és kívánalomnak megfelelő, „állva maradt” sokaságból mégiscsak nekünk kell majd választani. És az így is, úgy is nagyon nehéz lesz.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés