free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A bőség zavara a csinos otthon első számú ellensége

Borsa         Címkék: lakásátalakítás, tapéta, tapétázás, tárgy 0 hozzászólás

A tapétázás a lakásátalakítási procedúra mikroproblémájának tűnik, de több ezerből kell választanunk. Érdemes szakembert kérdezni.

Lakásvásárlásnál, de lakásfelújításnál is ezer problémával találja szemben magát a vállalkozó kedvű család/pár/egyén, és míg kívülről úgy tűnik, az anyagiak fogják a legnagyobb gondot vagy fejtörést okozni, a gigantikus projektbe befelé araszolva nyomban kiderül: közel sem. A megújhodásra szánt forintoktól függetlenül is a bőség zavara lesz az első számú főellenség, és a gyakorlat minden stációnál ezt igazolja vissza. A vékonyabb pénztárcájúak igényeit is hihetetlen kínálat óhajtja kielégíteni, ha pedig jócskán el vagyunk eresztve anyagilag, a helyzet csak súlyosbodik. És az eddigiekből már nem nehéz kitalálni: az igazi gátja a nagy álmoknak innentől leginkább önnön elbizonytalanodásunk lesz, amely üzletről üzletre járva egyre félelmetesebb méreteket ölt, hogy a partnerrel való vélemény- és ízléskülönbségről ne is szóljunk.

Kiút a dilemmákból: a mindent látó mester

Színes magazinok egész garmadája várja a standoknál a belső terek csinosítása iránt érdeklődő sokaságot, de elmondható ugyanez a lakberendezéssel foglalkozó szakemberekről is – és ha már áldozunk a képzett mesterre, nyilván nagy gonddal válogatunk. Ennek oka az igényességen túl a fentebb említettek bármelyike lehet: egyszerűen képtelenek vagyunk eligazodni a piacon, nincsenek hónapjaink a kínálat feltérképezésére, vagy épp a saját társunkkal nem tudunk dűlőre jutni, hogy is fessen az otthonunk a következő öt-tíz évben. „Én valami világosabb, klasszikus belső teret képzeltem el, halvány kávébarnákkal, sok-sok fehérrel és finom, puha szövetekkel. A férjem ukáza az volt, hogy modern legyen – szellős, praktikus és időtálló egyszerre. Nyilván első hangzásra nem tűnik összeegyeztethetetlennek a kettő (nekünk sem tűnt annak), de amint nekivágtunk kettesben felkutatni a tapétától az ágyneműn át a lámpákig mindent, annyit marakodtunk, hogy tarthatatlanná vált a helyzet. Na, akkor kerestünk fel egy lakberendezőt, ami szintén nem volt fáklyás menet, de két hét után találtunk megfizethető, lelkes és fiatal szakembert. És ez volt hosszú idő után az első és a lehető legjobb közös döntésünk” – meséli tavaly nyári kálváriájukról egy frissen házasodott pár nőtagja.„Soha többet nem kívánok ekkora projektbe belevágni. Annyi mindenről kellett döntenünk, mint még az életemben soha – az art deco hangulatú állólámpáktól a rejtett világítótestekig, a magasítások és takarások sokaságán át a függöny mintázatáig, hogy elképesztő. De a legnagyobb harcunk a tapétával volt” – folytatja. Akik utoljára a ’80-as évek végén asszisztáltak tapétásmunkához nagy vödrökkel és büdös-ragadós kenőanyaggal az oldalukon, vagy az akkori nívó és kínálat kisstílűségére gondolva legyintenek, azok egyfelől nagyon szerencsések, mert nem kerülnek abba a helyzetbe, hogy a millióféle és -fajta matéria közül kelljen épp azt az egyet kiválasztani, másfelől viszont érdemes legközelebb ezzel a megoldással is gondolniuk, mert amit a piac most kínál, az több mint zavarba ejtő. A hagyományos papírtapéták mellett ma már öntapadós, fémhatású, üvegszálas, design- vagy akár tízszer is újrafesthető tapétákkal vannak tömve a boltok, amelyekkel a pepecselés is jócskán megfeleződik: bőrbarátok, könnyen moshatók, az eltávolításuk szárazon is gyerekjáték, és nem sérül meg az alattuk lévő felület, nem hólyagosodnak fel, és nem adják meg magukat az első félév után. A minták és a színek pedig… Az üzletekben kor, nem és életmód szerint is csoportosítják már a portékát, de ez még mindig csak látszólagos könnyebbség.

Részletek helyett az egész

„Amíg nem kezdtünk el keresgélni, mindketten hagyományos, egyszínű (leginkább fűrészporos) tapétában gondolkodtunk, aztán az egyes oldalakat elnézegetve kitört a pánik. A férjem svéd üvegszálas tapétát akart, én meg képtelen voltam választani: a retrótapéták zseniálisan festettek, a halvány, magukban mintás vagy csíkos luxustapétákba meg egészen beleszerettem. Hát igen, ehhez kellett a szakember” – folytatja nőismerősünk. Merthogy a rutinos, tanult mester már látatlanban is az egészet nézi, összhatást keres és harmóniát forszíroz, míg minket csak a kész tervek láttán képes meggyőzni vagy lebeszélni valamiről. „Hogy nekem valaha többszínű, virágmintás tapéta legyen a hálószobámban, elképzelni se tudtam volna soha. A férjem első körben kiröhögte a lakberendezőt. Aztán az a laptopján összerakta nekünk cakumpakk a hálószobát, és onnantól nem volt kérdés. Pedig esküszöm, első blikkre olyan volt az egész, mint a falusi házak udvarára felfestett egyen-virágminta, de azzal a körítéssel, ami végül megvalósult mellé, egyszerűen lenyűgöző. A mai napig ez a szó jut eszembe a hálóról: meghitt.”

A tapétázási dilemmát, már ha komoly és hosszú távú befektetésre készülünk, valóban érdemes szakemberrel is megvitatni. Mert míg mi csak színt és mintát keresünk a szemünkkel, és az első benyomásaink alapján határozunk, addig a hozzáértő profi jól irányzott kérdésekkel jócskán le tudja szűkíteni a kört: milyen anyagú a falfelület, ahová szánjuk, arra hogy kell megfelelően előkészíteni a falat, milyen igénybevételnek van kitéve, milyen hatást kívánunk vele elérni, mennyi időre tervezünk, illetve van-e, lesz-e kedvünk, energiánk megújítani, frissíteni, átfesteni stb. Aztán a térbe legjobban illő, az adott fényviszonyok között minden napszakban jól funkcionáló darab kiválasztása sem egyszerű feladat, ismétlődő motívumos, mintás tapétánál pedig a falfelület adottságait is figyelembe kell venni, sőt a belmagasság és a szomszédos helyiség kialakítása is nagyon meghatározó. De a minden kritériumnak és kívánalomnak megfelelő, „állva maradt” sokaságból mégiscsak nekünk kell majd választani. És az így is, úgy is nagyon nehéz lesz.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés