free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A jó lasagne titka

Ízbolygó         Címkék: étel, kaja, lasagne, olasz, recept 5 hozzászólás

A pizza és a tiramisu mellett a harmadik legismertebb olasz étel a lasagne - ezzel nem mondunk újat. Azzal viszont igen, ha eláruljuk, mitől lesz igazán tökéletes.

Lasagne-t állítólag már az ókorban is készítettek. A rómaiak "lasanum"-nak azt az edényt nevezték, amit éjszakára kemencébe tettek, hogy másnapra elkészülhessen az isteni finom, szaftos tésztaétel. A jó lasagne titka a finom paradicsomos-húsos ragu, a tészta (jó, ha friss), a besamel és a parmezán. A jó lasagnéban az arányok igen fontosak: a tészta és a ragu éppen megfelelő arányban kell szerepeljen, ne csússzon szét, de ne is legyen túl "tésztás". A raguba - ez esetben - egy kis gomba is került, méltó felhasználást adva a hűtőben gubbasztó kalaposoknak. Gazdagíthatjuk csirkemájjal is, én azonban ezt most kihagytam. A tetejére elmaradhatatlan a parmezán, amit egy kevés cheddarral egészítettem ki. A végeredmény jól fagyasztható, melegíthető finomság, úgyhogy érdemes többet készíteni belőle.

Hozzávalók


60 dkg darált marhahús

2 db répa

2 fej hagyma
50 dkg gomba

2 doboz darabolt, hámozott paradicsom konzerv (Mutti polpa)

3-4 dl vörösbor

olívaolaj

só

frissen őrölt bors

bazsalikom

lasagne lapok

besamel mártáshoz:

8 dkg vaj

6 dkg liszt

8 dl tej

szerecsendió

pici só 


15 dkg parmezán sajt
10 dkg cheddar

Vastag falú serpenyőbe olajat öntök, és üvegesre fonnyasztom rajta a hagymát, amikor majdnem kész hozzáadom a reszelt répát és a gombát. Kissé megsózom, borsozom és pár percig párolom őket. Ezt követően mehet bele a darált hús, amit átpirítok. Amikor a hús kifehéredik, beleöntöm a paradicsomot, meg a vörösbort és összeforralom, majd a lángot takarékra állítom, és így rotyogtatom még 30 percig. Közben összedobom a besamelt (vajat olvasztok, rászórom a lisztet, átpirítom, majd leveszem a lángról, és hozzáöntöm apránként a tejet, majd ismét lángon besűrítem, sóval, szerecsendióval ízesítem).



Ha elkészült a ragu, friss bazsalikomot tépkedek rá. Amikor mindennel megvagyok, kivajazok egy tűzálló tálat. Először az aljára a besamelből teszek, erre rányomkodom a tészta lapokat, majd husi, besamel, tészta, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére tészta kerül, és erre besamel, úgy sáfárkodjunk! A legutolsó lépésként a sajtokat lereszelem, és a tetejére szórom. 180 fokon 40 perc alatt készre sül.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés