free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Igazi állatok, de népszerűek

Borsa         Címkék: állatok, kutya, népszerű, sorozat, tévé 1 hozzászólás

Bár állatokkal forgatni nem egyszerű, a téma mégis népszerű, így a kereskedelmi tévék előszeretettel sugároznak állatos sorozatokat. Kedvencek következnek.

Már a hatvanas években dívott az a koncepció, hogy ha jó tévésorozatot akarsz csinálni, akkor alkalmazd a szexis nő, vidám gyerek, mókás kutya vonulatot, és a siker garantált. Azóta persze sok minden megváltozott, de ez a megoldás a mai napig működik, akkor is, ha a kutyát néha egyéb állatra cserélik a vicces kedvű forgatókönyvírók. Nehéz pontosan megválaszolni, vajon miért működnek ilyen jól az állatok a tévében, ugyanis még azok is odavannak az ilyen típusú szériákért, akik egyébként ki nem állhatják, ha egy kutya tíz méternél közelebb merészkedik hozzájuk. Az állatok vélhetőleg az idillt és a nyugalmat sugározzák, amit persze mindenki szeret - legalábbis a tévében. Van persze egy másik irányzat is, amely az állat és ember kapcsolatát a segítségnyújtáson keresztül ábrázolja. Ez leginkább a krimikben figyelhető meg, ahol a nélkülözhetetlen nyomozókutya minden részben kisegíti hű gazdáját.

http://guardian.co.uk

Az ötlet egyébként még a Johnny Weissmüller által megformált Tarzan-filmekből származik, ahol a főhős (Tarzan) körülvéve a szexi Jane-nel, a Kölyökkel és egy halom állattal egyenesen megbabonázza a nézőket. Ha belegondolunk, hogy már a harmincas években is ez ment, akkor elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen elég későn kezdték telepakolni állatokkal a tévésorozatokat. Van ennek persze egy kézenfekvő magyarázata is: állatokkal forgatni nem a világ legegyszerűbb dolga. A szereplők nem reagálnak rendesen a rendezői utasításokra, ráadásul a stáb terelgetéséhez idomárra is szükség van, és többnyire ugyanazt a karaktert nem csak egy állat játssza, ami tovább növeli a macerát. Ezeken a forgatásokon legendásan komoly zűrzavar uralkodik, és a stáb tagjai úgy a harmadik epizód környékén kezdik átgondolni addigi életüket, megszüntetik az állatkertek számára átutalt jótékonysági adományaikat és hirtelen felhagynak a vegetáriánus életmóddal. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy az elmúlt években nem nagyon készítettek állatok főszereplésével tévészériát. Viszont a téma még mindig állati népszerű, úgyhogy a kereskedelmi televíziók folyamatosan műsoron hagyják négylábú vagy éppen uszonyos kedvenceinket - addig sem vesz otthonra vadászgörényt senki.

Lassie


Eric Knight brit író, aki maga is tenyésztett skót juhászkutyákat, 1940-ben írta meg a Lassie hazatér című regényt. A történet olyannyira népszerű lett, hogy némi mozizás után már 1954-ben megcsinálták belőle az első tévés sorozatot, amely aztán szolid tizenkilenc évadot és gyenge ötszázötven részt ért meg, hogy aztán még kétszer visszatérjen 1989-ben és 97-ben. Lassie története azért lehetett ennyire népszerű, mert a gyerek-kutya hangulat családi idillbe helyezve látható, amitől nemcsak a gyerkőcök, de anyukáik is elalélnak.

http://thecia.com.au

A főszerepet a különböző részekben nyolc-tíz skót juhászkutya is alakította, nem egy esetben többet keresve, mint az emberi szereplők. A legkitartóbb collie 1954 és 73 között, azaz tizenkilenc évig (!) "színészkedett" folyamatosan az első sorozatban. A kutyaidomárok nemegyszer összebalhéztak az állatvédőkkel, akik szerint minden ilyen forgatás állatkínzás, és különben sem érdekel senkit az egész. A sikeres szériát egyébként éppen a napokban tűzte újra műsorra a Tv2. 

Flipper


Flipper kalandjairól az első szériát 1964 és 67 között forgatták, amikor is nyolcvannyolc részen keresztül követhették nyomon az amerikai nézők a kis delfin és barátai mókás vagy éppen izgalmas mindennapjait. Kész csoda, hogy a végére nem nőttek uszonyaik a nézőknek és nem kezdtek nyers heringet nassolni tévézés közben.

www.tvtango.com, www.tvguide.com

Néhány részt nálunk is bemutattak, és mivel uszonyatosan jó ötletnek tűnt, ezért 1995 és 2000 között újra elővették a témát és további hatvan epizódot forgattak le Flipper víz alatti világáról Flipper legújabb kalandjai címmel. Ezeket már több csatornán a magyar nézők is láthatták, és a sorozat leginkább a gyerkőcök körében lett népszerű.


Kántor


Csak hogy állatban, kutyában és krimiben mi, magyarok se maradjunk le, 1975-76-ban kishazánkban készült a Kántor című tévésorozat, amely a híres nyomozókutyának állít emléket. A Madaras József és Szilágyi Tibor főszereplésével készült széria kifejezetten üde színfoltnak tekinthető a hazai televíziózás palettáján. Csupati őrmester és Kántor, a nyomozókutya történetei érdekes korrajzok is egyben, amelyekben a kaland és a szocialista kultúrpolitika különleges egyveleget alkot.

www.port.hu

A kitűnő forgatókönyvek adják meg a keretét az izgalmas és néhol kicsit vicces sztoriknak, amelyekben kínosan ügyelnek arra, hogy a gazemberek mindig jól elkülönüljenek az államformáló szocialista embertípustól. Az egyes epizódok kiválóan vannak fényképezve, és Madaras József is zseniálisan hozza Csupati figuráját. Kár, hogy azóta még csak hasonló sem készült Magyarországon.


Rex


Évek óta elpusztíthatatlan része a Tv2 műsorának a Rex felügyelő című sorozat, amelyből az osztrák televízió 1994 óta tíz évadot készített száznegyven epizódba sűrítve, sőt, azóta osztrák-olasz kooprodukcióban további két évad is képernyőre került. Olyan sok színész és kutya fordult meg a szériában, hogy nem egyszerű kiigazodni a szereplők között. Ami biztos, hogy a 94-es nyitánykor a nyomozókutyát egy speciálisan kiképzett, Reginald nevű németjuhász alakította. Az alkotók azonban sok veszélyes jelenetben nem kockáztatták a sztárkutya testi épségét, ezért kutyadublőröket alkalmaztak.

www.smh.com.au

Rex gazdáját a negyedik évadig Tobias Moretti játszotta, majd a sztárszínész távoztával a gazdi karaktere szabályos átjáróházzá vált - színészek jöttek-mentek, idővel már követni is nehéz volt az egészet. Ráadásul 1999-ben a kiöregedett Reginald helyére Rhett Buttler került, így a további részekben ő ugatott bele koraesti sziesztáinkba. A Rex felügyelő tipikusan olyan sorozat, amelyet rajongói mindig szeretni fognak, más meg nemigen nézi. Jelenleg még úgy tűnik, hogy a rajongók állnak nyerésre.


Charly

1995 karácsonyán mutatta be a német ZDF a Charly - majom a családban című szériát, amelynek főszereplő csimpánza nem kevesebb, mint tizenöt évadon keresztül és kétszáz részen át kurkászott a fürkésző tekintetű nézők előtt. Érdekes, hogy ez a majomkodó vonal valahogy kimaradt a tengerentúli tévések látóköréből annak ellenére, hogy Tarzan hű társa, Chita minden amerikai néző kedvenc csimpánzává vált. Ez a majomkodás szinte végtelen sok geget és helyzetgyakorlatot tud produkálni, így a forgatókönyvírók szabadon tobzódhattak a legnagyobb őrültségek bugyraiban.

http://tv.animare.hu

Megmagyarázhatatlan módon itt is a boldog családba keveredett házi kedvenc kalandjai alkotják a széria gerincét, aki egyébként kicsit emlékeztet a gyerekkori olvasmányaink alapján elképzelt bazári majomra. A tíz év körüli gyerekek kedvenc televíziós majmának vicceskedéseit már három csatorna is műsorra tűzte idehaza, és nem nagyon van olyan év, amikor ne bukkanna fel valamelyiken újra.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés