free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Állítólag szemüveg nélkül is javítható a látás

Borsa         Címkék: betegség, orvos, szemészet 1 hozzászólás

A szemészetben is léteznek már alternatív gyógymódok. Képviselőik szerint a látási problémákért a stressz felel, így szemüveg és műtét nélkül is javítható a látás.

Ha elromlik a szemünk, és szemüveget ír fel az orvos, mondhatni, gondolkodás nélkül kiválasztjuk a nekünk legjobban tetsző keretet, majd büszkén vagy kevésbé büszkén hordjuk, amíg le nem cseréljük kontaktlencsére, vagy vesszük a bátorságot, és vállalkozunk a lézeres szemműtétre. Pedig van egy módszer, amivel visszafejleszthetnénk a dioptriákat, és eldobhatnánk a szemüveget.

Az agyunkkal látunk

Az ötlet nem új, hazánkban mégsem ismerik eléggé, ezért Vén Péter látástréner évek óta azért küzd, hogy az emberek ezt is ugyanúgy alternatívaként kezdjék el használni egészségük érdekében, mint az akupunktúrát, vagy a talpmasszázst. „Sajnos a szemészetben még nem tartunk ott, mint az orvoslás más területein, ahol még a hagyományos orvosok is ajánlanak néha valamilyen természetgyógyászati kiegészítő kezelést” – mondja a tréner. Mielőtt velem is elvégeztetne egy gyakorlatot, belekérdezek a téma sűrűjébe, mármint hogy akkor most a látástréning azonos-e a szemtornával? Nagyot sóhajt - sokan feltehették már ezt a kérdést -, majd belevág.A módszert William Bates, amerikai szemorvos dolgozta ki a 20. század elején, és Európában először a németek fordították le összefoglaló művét, majd tőlük jutott el például hazánkba is. A pontatlan fordítások miatt kezdték el szemtornának hívni a Bates-módszert, és ezzel együtt le is egyszerűsítették. „Azóta sokan nem értik a lényegét, én magam is akkor láttam át, mikor kimentem Amerikába kutatni, és végre el tudtam olvasni az eredeti angol nyelvű könyvet. Akkor lett számomra világos, hogy ez a módszer nem csupán a szemről szól, hanem az agyról. A látás ugyanis az agyban jön létre” – jelenti ki Vén Péter, aki sok évvel ezelőtt egy orvosi teammel még kutatásokat is végzett, hogy a szimpla szemtorna, az akupunktúra, a reflexológia, vagy a gyógynövények javítják-e a látást. A végeredmény az lett, hogy ezek a terápiák - köztük a szemtorna is - önmagukban jók, hiszen egyértelműen növelik a szem teherbírását, de a szemfenéki képlet soha nem változik tőlük. Azaz nem javítják a látást, és nem gyógyítják a szembetegségeket úgy, mint a látástréning. Bates elmélete szerint ugyanis csak akkor várható javulás, ha az agyban, a tudatban történik változás, mégpedig az egészségtelen nézési szokások megváltoztatásával.

„A kulcsszó: a mentális stressz. Ez okozza a helytelen nézési szokásokat, és ezzel együtt a problémákat. A stressz az oka annak is, hogy a stresszesebb, szorongósabb emberek közül többen lesznek szemüvegesek. Ha viszont az agyat  megnyugtatjuk, az jótékonyan visszahat a szemre, és meggyógyítja a fizikai elváltozásokat. A rövid- és távollátást, a kancsalságot, az időskori szemelváltozásokat, a zöld és szürke hályogot, vagy akár a macula degenerációt.”  
A látástréner szerint a szemüveg viselése látszólag jót tesz - hiszen dioptriával korrigálva végre élesen látunk -, de további stresszt jelent az illető agyára nézve, plusz még el is lustítja a szemet, azaz folytatódik a merev, mozgást nélkülöző, helytelen nézés. A szemnek semmi esélye javulni, stagnál, vagy tovább romlik az állapota, hiszen nincs, ami visszafelé, az egészséges állapot irányába stimulálja.

Lazító szemgyakorlatok

E logika szerint a konzervatív orvoslás a szemüveggel csak tüneteket kezel, a látástréning viszont az okokat. Mint mondja, az is tévhit, hogy kamaszkorban azért ugrik meg a szemüvegesek száma, mert a szemizmok is hirtelen megnyúlnak. „A gyerekek szemromlását az iskolai stressz, a táblára és a tanárra való fokozott figyelés okozza. Egy bizonyos pontig bírja a szemük, majd jelez azzal, hogy homályosan kezdenek el látni. Az időskori távollátás és a szemproblémák pedig azért alakulnak ki, mert a rossz nézés és a feszültségek miatt pangás alakul ki a szem keringésében, és lerakódások keletkeznek” – állítja a természetgyógyász, aki ezzel merőben mást állít, mint a szemorvosok többsége. „Azt is kevesen hiszik el nekem, hogy ha a gyerek utálja a matekot, matekórán rosszabbul lát, mint irodalomórán, amit szeret” – teszi hozzá. Pedig Bates, az amerikai szemorvos már 1912-ben arról írt Tökéletes látás szemüveg nélkül című, forradalmi kijelentésektől hemzsegő könyvében, hogy ha nem a szemet, hanem a látást vetjük alá edzésnek, milyen pofonegyszerű gyakorlatokkal lehet a sok iskolás gyerek látásproblémáin javítani. Mivel szerinte a látás kilencven százaléka az agyban jön létre, és csak tíz százalékot tesz hozzá a szem, olyan stresszkezelő gyakorlatokat dolgozott ki, amelyek jót tesznek az agynak. „Én csak Bates csodálatos módszerét követem, aki szerint a látás nem más, mint illúzió. Illúziókat, más szóval gondolatokat pedig csak az agyban lehet megváltoztatni, nem szemüveggel. A rossz látás a helytelen illúziók afféle rögzülése, mint a homály, a torz színek, a méret-, alak-, távolságbeli különbségek” – mondja Vén Péter, és mielőtt nekiállnánk a gyakorlatnak, elárulom, hogy nekem bizony lézeres szemműtétem volt. Mivel Bates korában még nem létezett ilyesmi, az már az ő véleménye, hogy lézerrel belevésték a dioptriáimat a szemembe, viszont a helytelen nézési szokásaimat valószínűleg továbbra is a fejemben tárolom. Ezért fordul elő, hogy egy idő után egyeseknek visszaromlik a szeme a műtöttek közül is. (Bár így utólag eszembe jut, hogy mi van akkor, ha a szemem lézeres tökéletesítése visszahat az agyamra, ezért nem romlik immár hét éve?)

Látástudat
   
Először közelről kell egy füzet legkisebb betűjét mereven néznem, ahogy az iskolában az órán figyeltünk. Aztán a betű sarkát, és figyelni, mi történik. A betű mozogni kezd, pedig mozdulatlan. Ezután a távolban kell a legkisebb betűt néznem. Hamarosan az f-ből p betű lesz, ide-oda váltakoznak. „Ez a merev nézés rontja a legjobban a szemet, mert erőlködik, hogy az f betűt lássa.” Most lehunyt szemmel kell az iménti f betűre gondolnom. Mozog, hol kisebb, hol nagyobb, de meg kell próbálnom néha megállítani. „Mikor könnyebb az f-re gondolnia?” – kérdezi a tréner. „Ha mozog” – mondom. Nyitott szemmel újra rá kell pillantanom a betűre, most nem vibrál. Pedig ez a bibi, mozognia kéne, amit gyakorlással tudnék elérni. Ugyanis a szem állandóan passzív mozgásban van mindaddig, amíg nem sérül az egészséges nézés. „Ezt az ösztönös, tudatalatti mozgást adja vissza a látásterápia, de csak ha sikerül ellazítani a látóközpontot. Ezért a gyakorlatok végső soron pihentető, vagy ha úgy tetszik relaxációs gyakorlatok, amelyek a nyugalom megteremtését, a memóriát és az emlékezést célozzák meg” – mondja a természetgyógyász.
 
Gyakorlatok:

- szemtakarás
- ingázás
- vizualizáció
- olvasási gyakorlatok
- a szem napfürdőztetése

Vén Péter szerint, ha még szemüvegesen jöttem volna el hozzá, a teljes javulás minimum három hónapot, maximum egy évet vett volna igénybe – de csak napi félóra kitartó  gyakorolással. A gyerekeknél ez jóval rövidebb idő, főleg ha 8-12 éves kor körül, még az első szemüveg viselése előtt megtanulják a gyakorlatokat. Sokuknál már egy hónap múltán jelentős változások észlelhetők a látásában. Az utóbbi időben érdekes módon épp gyerekeket hoznak a trénerhez, és fiatalok is keresik, akik természetes gyógymódot keresnek dioptriájukra. „Itt bebizonyítom nekik, hogy jó a szemük, de ha otthon nem kitartóak a napi gyakorlásban, nincs esély, hogy tartóssá váljon a javulás. Sokan feladják, hiszen valóban hónapok szükségesek az egészséges szem visszaállításához, de a természetes gyógymódok mindig több időt igényelnek, mint ha egy tablettát bekapnánk például a fejfájásunkra, aminek a hatása olyan gyorsan el is múlik, amilyen hamar működni kezd.”

Nemcsak az időskori, gyógyíthatatlannak minősített szembetegségekre jó a látástréning, de a kisbabák szeme is jelentősen javul, ha édesanyjuk megtanulja a relaxációs gyakorlatokat elvégeztetni velük. William Bates magyar követőjének célja, hogy az emberek végre szemtudattal éljenek, hogy a helyes látásmód olyan automatikussá váljon, mint a szívverés, amire oda se figyelünk. „Ugyanúgy foglalkozni kell a szemmel, mint bármilyen más szervvel, és ehhez nem is kell orvoshoz menniük, mert a saját kezükben van a megoldás” – mondja. Az én szememen már ott egy levehetetlen szemüveg, de akinek gondja van a látásával, a hagyományos szemészet által kevéssé elismert módszert bármikor levizsgáztathatja, ha ad egy esélyt magának, és kísérletképpen belevág az edzésbe.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés