free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Zárjuk ki néha a rokonokat

Borsa         Címkék: család, otthon, púder, rokon, vendég 0 hozzászólás

Van, aki bírja a gyűrődést, ha hetente kell fogadnia a látogatóba érkező rokonokat, de az sem rendellenes, ha valakinek ez sok. Nyugodtan lehet nemet is mondani.

Szinte még fel sem fogtuk a kérdést, amikor automatikusan kicsúszik a szánkon a már sablonosnak mondható válasz: „Persze anyu, gyertek csak nyugodtan a hétvégére. Hogy egész hétre itt tudtok maradni? Ez nagyszerű!” Csak amikor már túl vagyunk a felelőtlen ígéreten, akkor ugrik be, hogy ezzel aztán nemcsak az ágyban hentergős vasárnapi programnak, a barátokkal tervezett péntek esti borozgatásnak, és a gyerekekkel közös kirándulásnak, de úgy egyáltalán, a nyugodt magánéletnek is lőttek most egy szezon erejéig, ugyanis két hét múlva már az anyósék jönnek látogatóba, egy hónap múlva pedig a legkisebb unokahúg érkezik hozzánk majd egy hosszabb nyaralásra. Bár a rokonok kérésének a szíves vendéglátással maximálisan eleget teszünk, sokszor kapjuk azon magunkat, hogy egy lélegzetvételnyi szünetet sem hagynak nekünk két vendégvárás közt. Ez pedig nemcsak a pénztárcánkat vagy a folyamatos takarításban lemerült energiakészleteinket, de saját nyugalmunkat és a privát szféránkat is érzékenyen érinti.

Kár fenntartani a látszatot

Mielőtt még bárki vérszemet kapna: nagyon szeretjük a rokonainkat, és örülünk a jelenlétüknek, csak néha már túlságosan is megterhelőek számunkra az egymást érő látogatások. Mese nincs, ha ki akarjuk végre pihenni magunkat, ha egy kis szusszanásnyi pihenőre, vagy csak egy kis szabadságra vágyunk, meg kell velük ismertetnünk a „nem” szó jelentését. Elvégre emberek vagyunk, fáradtak a heti 40 órás munkaidőtől, nyűgösek a beteg gyerek vagy a végigtúlórázott hét miatt, és mi tagadás, sokszor nem rokonoktól nyüzsgő, tűzhely mellett ácsorgós hétvégére, hanem egy péntek esti baráti borozgatásra, vagy éppen egy forró fürdőre vágyunk leginkább. Más szóval ezernyi alapos okunk lenne nemet mondani a látogatásra, mi azonban gyakran – a rokoni kötelék fontosságára és a családtagok felspannolt lelkiállapotára tekintettel – mégsem tesszük meg.

www.guardian.co.uk

Bár az erőn felüli pszichés terhet jelentő látogatásokkal kétségtelenül örömet szerzünk anyukáéknak, közelebb hozzuk egymáshoz a két családot, és még alkalmat is teremtünk az újabb közös élményekre, nem árt tudni, hogy valós érzelmeink leplezésével és az ártatlannak tűnő hazudozással is csak magunk alatt vágjuk a fát. Hiszen a probléma eltussolása és a kegyes hazugságok kesze-kusza hálója cseppet sem hasznos a mentális egészségünkre nézve. Ez a bizarr állapot ugyanis nem csak a mi pszichénket terheli: a feszültség megviseli a párkapcsolatot, a gyerekeket, negatív érzelmet ébresztenek bennünk a rokonok iránt és fals érzetet keltenek a mézes-mázas mosoly alatt dübörgő indulatokról mit sem sejtő vendégekben. Mivel ez senkinek sem hiányzik, jobb, ha felkötjük a gatyánkat és nemet mondunk a kéretlen látogatóknak.

Taktikai előkészületek

Hogyan? Először is tegyünk rendet a saját fejünkben. Találjuk ki, mi is a probléma valódi alapja. Ha intenzíven vágyunk a családunk jelenlétére, és csak a járulékos dolgokkal, a napokig tartó bevásárlás-főzés-takarítás triumvirátussal gyűlik meg a bajunk, akkor tegyük át semleges terepre a találkozókat.  Menjünk hétvégén étterembe, kirándulni vagy kávézni a rokonokkal, így időt és energiát is megspórolunk maguknak. Ha viszont tényleg nem vágyunk a sűrű látogatásokra, akkor mindenképp álljunk a sarkunkra. Tudatosítsuk, hogy a rokonok szeretete nem azon múlik, milyen gyakorisággal és intenzitással valósítjuk meg velük a találkozásokat, és gondolkodjunk el azon, kutya kötelessége-e egy érett felnőttnek feladnia másokért a saját szabadságát. Fájdalom, de ha visszautasításról van szó, akkor nincsenek csodapirulák, se ügyeskedő fortélyok. Ne álszenteskedjünk, ha csörög a telefon, és felbukkan az ismerős „mit szólnátok, ha” kezdetű kérdés, ne vágjuk rá azonnal az igent. Tereljük el a szót, aztán ha letettük a telefont, gondoljuk át alaposan a helyzetet.

Ehhez három dologra van szükségünk: egy tollra, egy határidőnaplóra, és egy bő félórára. Írjuk össze a következő hetek beosztását, a sürgős projekteket, a kilátásban lévő konferenciákat, továbbképzéseket vagy túlórákat, és mérlegeljünk, beférne-e a kötelezők mellé ez az aktuális látogatás. Ezután pedig gondolkodjunk el, mivel töltenénk a leginkább a szabadidőnket. Fontoljuk meg a barátokkal tervezett kiruccanást vagy a kettesben, esetleg a gyerekekkel töltött hétvége lehetőségét. Ha a program túl sűrűnek ígérkezik, nyugodtan hívjuk vissza a kedves rokont, és köntörfalazás helyett mondjuk meg neki az igazat. Meséljünk neki a ránk váró túlterhelt időszakról, a minket érő folyamatos stresszről és arról, milyen kellemetlen lenne úgy vendégül látni őket, hogy nem tudunk elég figyelmet szentelni nekik. Nyugodtan tervezzünk velük találkát egy másik, távolabbi időpontra, de semmiképp se köntörfalazzunk.

Mondjunk határozott nemet a számunkra nem kívánatos ajánlatokra, és közben aktívan figyeljünk arra, hogy megvédjük a kívánságában visszautasított családtag énjét néhány „pedig annyira örülnék, ha láthatnálak” vagy „remélem, hamarosan találkozunk” jellegű, támogató és egyben pozitív attitűdünk biztosítékaként szolgáló mondattal.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés