free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Klasszikus alap lecsó

Borsa         Címkék: íz-i, lecsó, recept 0 hozzászólás

Az egyik legkönnyebben elkészíthető, igazi magyaros specialitás a lecsó. Mi most alap lecsót főztünk, amit aztán ízlés szerint lehet turbózni.

Tulajdonképpen mi is a lecsó? Nem más, mint egy paradicsom-paprika pörkölt. Ám a csak hagyma-paradicsom-paprika fűszerekkel ízesített összefőzése, még csak az úgynevezett lecsóalap. Bár van, akinek ez így teljesen oké, de a nagy többség természetesen turbózza szalonnával, kolbásszal, virslivel, tojással, vagy rizzsel, gyakorló vegetáriánusok egyéb zöldségekkel, mint gomba, cukkini, tök.

Erről az ételről tudni kell még, hogy ha a legzsírmentesebben készítjük is és a koleszterin szintünk meg sem rezzen, akkor is meglehetősen nehezen emészthető. A paradicsom és a paprika cellulózos héjának lebontása erősen megterheli az emésztő rendszert, úgyhogy akinek problémái vannak az epehólyagjával, mindenképpen hámozza meg a paradicsomot, bár ez is egy vitás pont, hogy kell -e a lecsóba a héja, vagy sem. Szerintünk gusztusosabb is, ha nincs benne héj, de ízlés és gyomor erősség kérdése az egész. Mi alaplecsót főztünk, nincs benne sem húsféle, sem tojás, rizs, satöbbi.



 

Kétszer akkora mennyiségű paprikát veszünk, mint paradicsomot, mindkettőt megmossuk, a paradicsomokat meghámozzuk és esetleg kivágjuk a szár felőli részüket. A paprikát mindenképpen kicsumázzuk. A  paradicsomot cikkekre, a paprikát ízlés szerint csíkokra, vagy karikára vágjuk. Jelentős mennyiségű hagymát – mondjuk minden kiló zöldséghez egy nagy, vagy két kisebb fej – felkarikázunk. Olajon dinsztelni kezdjük a hagymát, kis lángon, kevergetve. 


Mikor már üveges, rádobjuk a paprika karikákat és egy kicsit megpirítjuk. Amikor felszáll az illata, annyi pirospaprikát szórunk rá, hogy szép színe legyen, egy kicsit átforgatjuk és rázúdítjuk a paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, belepasszírozunk egy gerezd fokhagymát, átkeverjük és félig lefedve főzni kezdjük. Akkor van kész, amikor a paradicsom gyakorlatilag szétesett, de még nem szósz állagú. Kóstoljuk, utána ízesítjük és fehér kenyérrel tálaljuk. Aki szereti főzhet bele egy erős zöldpaprikát, sőt a legbátrabbak csak bogyiszlói paprikából főzik. 



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés