free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Idegesítően lusta a pasim!

Borsa         Címkék: férfi, lusta, párkapcsolat, púder 5 hozzászólás

Vannak csajok, akik meló után rohannak a boltba, főzni, vasalni, macskát etetni, a nap végére magukra már nincs erő. És vannak pasik, akik nem csinálnak semmit.

Szakácsnő a konyhában, bárcás az ágyban - már Bridgetnek is beletört a bicskája, emlékszünk ugye. Kicsit beljebb merészkedve: az önérvényesítés és karrierépítés kacskaringós ösvényein mit nekünk a felettesünk sztahanov rabszolgája vagy a túlóra-trófeás szerepkör, csípőből hozzuk, ha mást nem, a látszatát. És mikor a sörreklám "önmagad választására" kérdez rá, kicsit összébb szorul a szív, de persze, csak viszonyítás kérdése az egész: mi akartuk a másod-harmad-negyed állást, hogy még egy nyelvet beírhassunk a CV-be, minimum C kategóriás középfokút, meg azt az alapítványi melót se lehetett visszamondani, sőt titkon a PhD-vel is kacérkodunk, végül is mikor, ha nem most. A barátok megértők, a csávónk büszke, a főnökünk méltányol, nekünk meg csak logisztikából kell pallérozódni, mert motivációban aztán nincs hiány. Choose life - rezonál bennünk a Trainspotting-végi konzekvencia. Hát, lelkünk rajta.
Ez a cikk azonban nem a mártírok és Teréz anyák piedesztálra emelésére vagy korholásra fókuszál, az önsajnálatba se merülnénk nyakig. Arról gondolkodunk el mindössze, hogy mi van akkor, ha velünk élő pasi szűkmarkúbban méri az aktivitást, a tevékeny jelző alá neki a kirándulás is belefér, a társasági életen nem a kollégákkal való túlórát érti, és a pihenést sem a számítógép előtt ülve képzeli el hétvégén. Pláne akkor mi van, ha kvázi akkora, sőt nagyobb összeg érkezik havonta a számlájára negyedannyi melóval, mint a miénkre. Ez kardinális, hiszen a napi szintű financiális gondok sebesebb feszültséggenerátorok, a probléma is egzakt - jogos lehetne hát a zrikálás, hogy megszakad az ember, míg a másik a fotelből dirigál az anyagi javak értelmetlenségéről, és keleti filozófiákról hadoválva sunyít a mi kontónkra. 


De nem: mi itt most időmilliomos, kereső, sőt jól kereső úriemberekre, és időben, szabadidőben szűkölködő társaikra vetünk pillantást, mennyire kényes az egyensúly, hol csúsznak el a legtöbben. Nem árulunk el nagy titkot: személyiségfüggő ez is, mint minden, tehát ha hasonló szituba botlik az ember, nem a zéró tolerancia elve lesz az üdvözítő. 


Ha a kapcsolat ráérő férfitagja hasznosan és számára is tartalmasan tölti el a rengeteg üres órát, már fakul a probléma - ha nem igényli a permanens együttlétet, és a szabadidő egy szeletét otthonosan berendezi egymaga, mindezt féltékenység, egzecíroztatás nélkül, félsiker. Gondok akkor adódhatnak, ha iménti fél a saját időbeosztását valamiért mindenkire érvényesnek, ne adj isten "normálisnak" véli, és még csak véletlenül se fogja fel, hogy nem, szerda délután kettőkor nem tudunk csak úgy elugrani vele Szentendrére hekkezni, vagy hesszölni a befagyott Balatont, pedig szerintünk is gyönyörű lehet ilyenkor (sőt síelni se megyünk idén, mert most kell leadni mindent). Itt nem pusztán szimpla önzőségről van szó: ha ezek az elvárások gyökeret eresztenek, akkor a tevékenyebb fél feladatai, kötelességei eztán úgy fognak megjelenni, mint olyanok, amelyeket a közösen eltöltött idő rovására végez (bűntudattal és más kísérőjelenségekkel karöltve).
Ennél is rosszabb, ha a rendelkezésre álló tengernyi időt képtelen hasznosan, számára is termékenyen eltölteni a férfi, és hosszú, meccsnézős, szundikálós, unatkozós délutánok jutnak osztályrészül. Magyarán: ha a restség és a pihenés fogalmai összecsúsznak. A hasonló cipellőben járó hölgy ismerősök tapasztalatait a kártékonysági skálán kábé így foglalhatjuk össze: 1.) a pasi önértékelése a béka segge alá süllyed, a frusztráció ezzel arányosan hízik (ezen nem segít a meglévő, jó állása sem, hiszen idejének nagy részére nincs kihatással, így a "sikerhányados" is karcsúbb), ezt demonstrálandó vagy ellensúlyozandó 2.) állandó a jajveszékelés és a vádaskodás, hogy az aktívabb fél miért tesz úgymond kevesebbet a kapcsolatba, miért van keveset otthon, miért nem lehet rá számítani stb., 3.) a nő tevékenysége és sikerei rendszerint rosszabb színben tűnnek fel, a jelentéktelen és értéktelen címkéivel gazdagon ellátva, amiket dafke is a kapcsolat elhanyagolása miatt vállal el, 4.) ez pedig olyan, nonstop harcteret képez lassan a felek között, hogy a segítő szándék, a motivációs erőfeszítés mind megannyi megmártott kés lesz a hím megtépázott tekintélyén, és az önvédelemnek és önáltatásnak valami nagyon destruktív elegyével szemben meddővé válik minden próbálkozás, ami kizökkentést célozná ebből az inaktivitásból. 


Az ilyen, extrém mértékben elmérgesedő kommunikációs zsákutcát a legtöbben a közeli barátok vagy a család bevonásával oldják meg: a legcélszerűbb mindig annak a figurának a szájába adni az ösztökélő monológot (bármilyen ráhatást), aki részben semleges, de megbízható és szavahihető.


És végül: a dolog kétarcúságát illusztrálandó nem árt feltenni magunknak is a kérdést, hogy hogyan is súlyozzuk a feladatainkat, és tényleg mennyit teszünk bele a kapcsolatba. Ha már egy júliusi nyaralást se lehet a naptárunkba beszorítani, és a baráti vacsorákon a számunkra fenntartott hely tizedjére is üresen marad, sőt az idejét sem tudjuk, mikor voltunk a pasinkkal moziban utoljára, akkor nem valószínű, hogy (csak) a társunk időbeosztásával/időkihasználásával van probléma. És még mielőtt az önismereti tréningeken a mi sztorinkkal fogják a masszív workaholic jelenséget ismertetni, vagy mielőtt a népszerű pánikbetegség hozzánk is bekopog, nem árt a következő fizetést nem a huszadik továbbképzésre meg Rivotrilra, hanem mondjuk színházbérletre vagy délfrancia pihenőre költeni. Jut is, marad is.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés