free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mi így készítjük a madeleine-t

Borsa         Címkék: édesség, íz-i, madeleine, recept, sütemény 4 hozzászólás

A madeleine-nek csak az elnevezése és a története flancos. Egyébként a világ legegyszerűbb kevert süteménye. Mi imádjuk. Így készítjük.

A madeleine névre keresztelt francia sütemény az egyik legegyszerűbb kevert sütemény. Sokak szerint Marcel Proust, francia regényíró tette világhírűvé az Az eltűnt idő nyomában című, 3200 oldalas művében. A Wikipédia szerint ugyanis a regény leghíresebb részlete az a jelenet, ahol az elbeszélő egy madeleine-nek nevezett süteményt merít a teájába, és a sütemény íze felidézi a Combray-ben töltött gyermekévek ízeit és hangulatát.

A legenda szerint a madeleine sütemény története egy francia lányhoz köthető, akit persze Madeleine-nek hívtak és Lotaringia akkori hercegének kedveskedett ezekkel a helyes kis süteményekkel. Ezekkel a kis kagyló alakú piskótaformákkal egyetlen egy probléma van, mégpedig az, hogy speciális formát kíván. Persze nem gond, nagyobb áruházakban kiváló minőségű madeleine formákat lehet kapni, csak ezt előre kell beszerezni, mert másban a madeleine nem süthető. A madeleine tetszés szerinti ízekben készíthető, mi a citromos és a narancsos verzióját kedveljük, de nagyon. Így készítjük.

Hozzávalók:

10 deka olvasztott vaj
15 deka finomliszt
15 dkg kristálycukor
csipet só
fél zacskó sütőpor
3 tojás - kötelezően szobahőmérsékletű
1 citrom/narancs leve és héja



A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szitálom, a szigorúan szobahőmérsékletű tojásokat pedig a cukorral együtt felverem, amibe - ha elég habos már a cukor - beleöntöm az olvasztott vajat is - ebből két evőkanálnyit félreteszek, mert majd meg kell kenni a formákat is. Miután kész vagyok, hozzáöntöm a száraz hozzávalókat a tojásos elegyhez, amiben belereszelem a citrom/narancs héját és belenyomkodom a gyümölcs levét is. Egyesek vaníliás cukorral ízesítik még, én a citrusos madeleine-hez nem teszek. Ha ezzel megvagyok, a hűtőbe teszem egy negyed órára a masszát, majd ecsettel kikenem a madeleine formát és azt is berakom a frigóba.

Ha letelt a 15 perc - lehet tovább is, kevesebb ne legyen -, szépen betöltöm a formákba a tésztát - vigyázat, megnőnek, szóval csak okosan, félig - 170 fokon egy olyan 15-20 perc alatt gyönyörűre sülnek - sütőtől függ, mennyi idő kell hozzá. Érdemes rácson hűteni. Ennyi.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés