free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csak a gond van a magas sarkú cipőkkel

Borsa         Címkék: divat, felmérés, kiraat, magassarkú 18 hozzászólás

Amerikai kutatók újabb adalékkal szolgáltak a divatos lábbelik, leginkább a magas sarkú cipők viselésének kockázatáról. Az élet kemény, nőnek lenni pedig művészet.

Állítólag  mi, nők, nem igazán törődünk a kényelemmel vagy az egészségünkkel, ha a divatról van szó – különösen igaz ez a lábbelikre, pedig minél magasabb sarkú cipőt visel valaki, annál nagyobb a későbbi térdproblémák kockázata - hangsúlyozzák amerikai kutatók. Az Iowa State University kutatói 18 és 40 év közötti hölgyeknél vizsgálták, hogy miként járnak különböző típusú lábbelikben. Először lapos sarkú cipőkben sétáltatták a résztvevőket a laboratóriumban, majd 5 centiméteres és 8,8 centiméteres sarkú lábbelikben. A vizsgálat egyik szakaszában a nők szabadon választhatták meg a sebességet, a másikban már megadott sebességgel kellett haladniuk. Eközben érzékelők, kamerák és egyéb berendezések segítségével vizsgálták, hogy miként változik a járásuk, a testtartásuk, s azt is mérték, hogy milyen erők hatnak az ízületeikre - olvasható a Discovery News hírei között.

Nem okozott különösebb meglepetést, hogy a magas sarkú cipőben lelassult a résztvevők járása, a lábbeli megváltoztatta a nők testtartását is - bokájuk járás közben befelé fordult, s ezáltal instabillá vált a bokaízület. Szignifikánsan nagyobb terhelést jelentett a magas sarok a térdízületre. Ez a terhelés, amely a térdízület belsejében fejti ki hatását, vezet a későbbi porckopáshoz és gyulladáshoz.
 


Ám mint a kutatást irányító Daniella Barkema rámutatott, ez távolról sem jelenti, hogy mindenkit, aki magas sarkú cipőt visel, porckopás és ízületi gyulladás fenyeget. Az eredmények csupán újabb adalékkal szolgálnak a divatos lábbelik viselésének kockázatáról.  Ezekre a kockázatokra mutatott rá egy brit tanulmány is, amely szerint azoknál a nőknél, akik két éven át heti öt alkalommal viseltek magas sarkú cipőt, a lábikra izmai 13 százalékkal rövidültek meg, az Achilles-ín pedig merevebb volt azokhoz képest, akik lapos sarkú lábbelit viseltek.

Viszont

Anja Rubik, lengyel modellnek például a jóga segít abban, hogy magabiztosan tudjon magas sarkú cipőben sétálni. "Három éve jógázom. A szakmám miatt rengeteget kell repülőn ülnöm és magas sarkúban sétálnom. Rájöttem, hogy a jóga mindkettőt könnyebbé teszi" - mondta a 26 éves lengyel modell, aki saját bevallása szerint a jógagyakorlatok közül a nyújtógyakorlatokat tartja a leghasznosabbnak. "Bámulatos dolgokat tudok csinálni, amik fitten tartanak és fejlesztik az egyensúlyérzékemet és a koncentrációmat."

Erről jut eszünkbe

Nem is olyan régen egy 39-es női láb nagynak számított, az átlagos női cipőméret a 38-as volt. Manapság azonban az eladási mutatókból az derül ki, hogy az átlag női lábméret bizony "megnőtt", egyre többet adnak el 43-as vagy még annál is nagyobb női cipőkből. Az orvosok a női lábméretek növekedésének okát a helytelen táplálkozásban látják. A sokak által előszeretettel fogyasztott, nagy kalóriasűrűségű ételek - mint például a pizzák, chipsek, gyorséttermi kaják - serdülőkorban stimulálják a növekedési hormonok termelődését, ez pedig nem csupán a derékbőséget növeli, de a kezek, illetve a lábak méretét is.

A brit Debenhams áruház 2009-es adatai alapján a 43-as méretű női cipők eladásai 23 százalékkal emelkedtek, míg a 39-es méretűeké 17 százalékkal csökkentek. A 43-as cipők iránti kereslet ma már meghaladja a 37-es cipők iránt mutatkozót is. A kutatások szerint a lábméretek növekedése összhangban van azzal, hogy a nők magasabbak és testesebbek is lettek.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés