free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A magasvérnyomás népbetegség, a fiatalokat is érinti

RA         Címkék: betegség, magasvérnyomás, púder 0 hozzászólás

Korunk népbetegsége a hipertónia, vagyis a magasvérnyomás. Cikkünkből megtudhatjátok, hogy mi a teendő, ha kialakult, hogyan előzhető meg, és miért nem kell rögtön pánikolni, ha felmegy a pumpa...

Lassan már a gyorséttermek mosdóiban is az egészségtudatos életvitelt reklámozzák. Vajon tényleg ilyen nagy szükség volna a mindenki számára egyértelmű üzenetekre? Ki ne utálna betegnek lenni, ki ne tenne meg kisebb-nagyobb erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megmaradjon fizikai szabadsága! A gond csupán annyi, hogy amíg megvan, el sem tudjuk képzelni, hogy elveszíthetjük.


Ha például fáj a derekam és egy kis gyógytornával helyrehozhatom magam, nem kérdés, hogy szakítok húsz percet az időmből a mozgásra. Viszont ha éppen egészséges vagyok - bevallom - sokszor kisebb gondom is nagyobb annál, minthogy hallomásból ismert betegségek ellen védekezzek. Át kéne tehát tényleg kattintani valamit az agyamban, mert a "velem ez úgysem fordulhat elő" hozzáállás hamis alapokon nyugszik. És minél kevesebbet mozgok, minél többet dohányzom, minél mértéktelenebbül eszem-iszom, annál valószínűbb, hogy éppen velem fog megtörténni. Vannak sokáig tünetmentes, lappangó betegségek is, és lehet, hogy felelőtlen életmódommal a még fel nem ismert kórt súlyosbítom. És egyszercsak teljesen lerobbanok az előrehaladott betegség következményeként. Csak nézek, hogy lehet ez, miért nem készülhettem fel rá, és közben dühös vagyok magamra és mindenkire, aki az arcomba vágja az igazságot: Megelőzhetted volna!
Az egyik ilyen alattomos kór a magasvérnyomás-betegség. Akár tíz évig is ellehetünk vele anélkül, hogy sejtenénk a bajt. Hirtelen lesújtó szövődményei pedig a legsúlyosabb következménnyel járhatnak. A magasvérnyomás kezelésére vonatkozó, egy 2007 júniusában publikált európai szakmai ajánlás legfőbb üzenete az volt, hogy a szív- és érrendszeri halálozás csökkentése érdekében a vérnyomás megfelelő beállítása az elsődleges feladat. Ez azt jelenti, hogy a hipertónia a legjelentősebb kockázati tényező a szívinfarktus, az agyi embólia és egyéb érszövődmények bekövetkeztében. Halállal vagy helyrehozhatatlan egészségkárosodással járhat, pedig karbantartható lenne.

Odáig minden tiszta, hogy a hipertóniát vérnyomásméréssel lehet kimutatni, és a 140/90 fölötti érték már kórosnak számít. Viszont a diagnózis felállítása nem megy ilyen simán. Egyszer egy szív- és érrendszeri betegségekről szóló sajtótájékoztatón megmérettem a vérnyomásomat és magasabb volt a normálisnál. Alig akartam elhinni! És akkor most rohannom kell a patikába vérnyomáscsökkentőt venni? - kérdeztem. De Châtel Rudolf professzor, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke türelmesen megingatta fejét. A meghatározás szerint - kezdte magyarázatát - 140/90 Hgmm fölött beszélünk hipertónia betegségről, ám egyetlen mérés alapján nem lehet felállítani a kórismét. Vérnyomásunk pillanatról-pillanatra változik, az orvosnál például rendszerint mindenkinek magasabb a vérnyomása.


Bár akkor épp nem orvosnál voltam, mondhatom nem volt jó napom. Reggeltől kezdve rohantam, és nagyon izgultam egy késő délutánra megbeszélt találkozó miatt. És milyen dühös voltam, hogy az egyébként is sűrű programomat felborította az utolsó pillanatban rámsózott sajtótájékoztató! "Ha egyszer valakinek magas volt a vérnyomása, akkor ismételni kell a mérést, akár pár nappal a 140/90 feletti érték felismerése után, de egy-két hét elteltével mindenképpen. A rendszeres, szakember által végzett méréseket kiegészíthetjük otthoni vagy automatikus 24 órás méréssel. Csak akkor állíthatjuk fel a magasvérnyomás-betegség diagnózisát, ha tartósnak bizonyul a kóros érték" - nyugtatott meg félig-meddig a professzor. Van otthon vérnyomásmérője? - kérdezte, majd látva bűntudatosan elkerekített szemeimet, megjegyezte: Minden családban kell, hogy legyen vérnyomásmérő készülék!


Világossá vált számomra, hogy hiába szenved hipertóniában a felnőtt lakosság 30-40%-a a fejlett ipari országokban, kevés információval rendelkezem a betegségről. Igyekeztem a továbbiakban olyan kérdésekre választ kapni, melyek felmerülhetnek egy magasvérnyomás-betegségéről éppen tudomást szerzett, vagy az ilyen állapot ellen aktívan tenni kívánó emberekben. Megtudtam, hogy az orvosok szerint az a legnagyobb probléma, hogy míg a felnőtt lakosság egyharmada hipertóniás, az érintettek jelentős hányada nem tud betegségéről, és nem minden kezelt betegnek van jól beállítva a vérnyomása. A Magyar Hypertonia Társaság 2005-ben készített felmérésének az volt az eredménye, hogy az ismert hipertóniás betegek 39,4%-a volt jól beállítva. A mintegy 60%-nyi beteg érdekében Éljen 140/90 alatt! címmel kampányba kezdtek (a kampány most is tart), aztán 2007-ben nagyjából az előző vizsgálatban szereplő orvosok és betegek körében újra elvégezték a felmérést. Napjainkban Magyarorországon 44%-a jól beállított páciensek aránya.A veszélyeztetett embereknek egy héten legalább négyszer-ötször érdemes a nap különböző időpontjaiban megmérni vérnyomásukat. Ha a kapott értékeket felírjuk és megmutatjuk az orvosnak, jegyzeteinkből meg tudja állapítani, hogy életmódváltoztatással vagy testsúly-csökkentéssel is rendbe hozható-e állapotunk, vagy gyógyszeres terápiára van szükségünk. A vérnyomás-napló a megfelelő készítmény kiválasztásához is tartalmazhat értékes információkat.


A hipertónia egyre több fiatalt is érint, Amerikában ez már társadalmi problémának számít. A jelenség elsősorban a fiatalok mozgásszegény életmódjának köszönhető elhízásával hozható összefüggésbe. Aztán azzal is szembesültem, mennyire téves elképzelés volt, hogy rögtön a patikába kell rohannom. A professzor felvilágosított, hogy a tapasztalatok szerint ha valakinek tartósan 140/90 felett, de 180/110 alatt van a vérnyomása, akkor érdemes először életmód-változtatással kezdeni a gyógyítást, különösen ha az érintett túlsúlyos. A kövérség önmagában emeli a vérnyomást. Minden leadott kiló körülbelül egy Hgmm csökkenést okozhat a vérnyomásban, ritkább esetben akár másfelet vagy kettőt is. Tíz kiló elvesztésével meg is szűnhet a hipertóniás állapot. A normális testsúlyú betegek gyógyszer-nélküli terápiája a mozgás. Ha valaki naponta vagy legalább négyszer-ötször egy héten 30-40 percet erőteljes sétával, laza futással, biciklizéssel, úszással, hegyre föl gyaloglással tölt - vagyis növeli az ellenállókészségét és a fittségét, akkor egy idő után a vérnyomása is csökkenni fog.

 

A magasvérnyomás-betegség oka 95%-ban ismeretlen. Rendszerint egyszerre több tényező: mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozás, stresszes életvitel vagy öröklött tényezők játszanak szerepet kialakulásában. Az életkor előrehaladtával általában erőteljesebben jelentkezik, ám kivételek is vannak. Ismertek olyan betegségek, melyekhez magasvérnyomás párosul. Amennyiben ezek a betegségek megszűnnek, úgy a meggyógyult ember vérnyomása is helyreáll. Ilyen kór például a depresszió, valamint különböző ritka, endokrin betegségek - hormonelváltozások, melyek műtéti úton meggyógyíthatóak. A magasvérnyomás ugyanakkor elsősorban civilizációs betegség. Egy 85 éves kort megérő ember 90%-os eséllyel lesz hipertóniás élete során.

A téma folytatása következik, amelyben szó lesz arról, hogyan előzhetjük meg a magas vérnyomást és egyéb hasznos információkkal is ellátunk benneteket ezzel a népbetegséggel kapcsolatban.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés