free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A magasvérnyomás kezelése

RA         Címkék: magasvérnyomás, népbetegés, púder 2 hozzászólás

A magasvérnyomás népbetegség, és egyre több fiatalt érint. A témát folytatjuk, a második részben a hipertónia kezeléséről írunk.

A magasvérnyomásról sorozatunk első részében elmondtuk, hogy egyre több fiatalt érintfiatalt érint, hogy a betegség oka 95%-ban ismeretlen. A második részben a hipertónai kezeléséről és esetleges mellékhatásairól szólunk.


Napjainkban öt fő gyógyszercsoport létezik a hipertónia kezelésében: a vizelethajtók, a béta blokkolók, a kalcium antagonisták, az angiotenzin konvertáló enzimbénítók és az angiotenzin receptor bénítók. Bármely gyógyszercsoport alkalmas a vérnyomás megfelelő beállítására. Legtöbb betegnél nem elég egyfajta készítmény, hanem két, esetleg három, ritkább esetben négy különböző csoportba tartozó gyógyszerre is szükség van.


A készítményeket lehetőleg úgy kell kombinálni, hogy minél kevesebb mellékhatás lépjen fel. Ma már olyan tág a vérnyomás-csökkentő gyógyszerkínálat, hogy kitartó keresgéléssel lényegében mindenkinél el lehet érni a mellékhatások nélküli, vagy elenyésző kényelmetlenséget okozó kombinációt. Minden beteg másképp reagál, és sokféle mellékhatás létezik, úgyhogy a kitartásra mindenképp szükség van. A legideálisabb szer vagy kombináció keresése közben nem szabad gyorsan váltani, mert ezen gyógyszerek hatása kb. egy hónap alatt alakul ki. Ha kellő mértékben csökkentjük a vérnyomást, akkor valamennyi készítmény azonos mértékben, körülbelül 20-30%-kal tudja csökkenteni a szív- és érrendszeri halálozást.
Még egy kicsit a gyógyszereknél maradva, említést kell tennünk a kombinált készítményekről is, melyekbe összesűrítenek kettő, sőt ma már akár három hatóanyagot. Ezeket a készítményeket azonban kizárólag már jól beállított hipertóniás betegeknek lehet adni - mondta De Châtel Rudolf. A beállítás első lépése a kísérletezés. "Kihasználjuk, hogy minden hatóanyagból többféle erősség van - a kevesebbel kezdjük, aztán emeljük, ehhez a mennyiséghez hozzáadjuk a másik hatóanyag kisebb adagját, aztán mindkettőt emeljük, vagy csak az egyiket. Több hónapig, akár egy évig is eltarthat ez a folyamat.


Rögtön kombinációval azon betegek kezelését szoktuk kezdeni, akiknek olyan mértékben magas a vérnyomása, hogy elengedhetetlen a minél gyorsabb eredmény nyújtotta védelem. Az idős embereknél azonban vigyázni kell, mert az agy vérellátását is befolyásolja a hirtelen csökkentett vérnyomás, és ez rosszulléteket, zavartságot, feledékenységet okozhat. Fiatalabb embernél, abban az esetben, ha nagyon magas a vérnyomása, lehet rögtön kombinált készítménnyel kezdeni, de ha lehetőség van rá, akkor a fokozatos beállítás a legszerencsésebb." - összegezte a prof, hogy miként lehet meghatározni egy adott ember gyógyszeres térpiáját úgy, hogy a legkevesebb mellékhatással az optimális vérnyomásértéket érjük el.


Azt is megtudtam, hogy a sokat hangoztatott 140/90 alatti érték nem mindenki számára optimális. Az I-es vagy II-es tipusú cukorbetegséggel élőknek 130/80 alá kell vinni a vérnyomását. Akár cukorbetegség, akár egyéb krónikus betegség miatt vesekárosodásban szenvedő embereknek pedig még ennél is alacsonyabb vérnyomás biztonságos (120/75). A nagy mértékű vérnyomás-csökkenés megviseli a szervezetet, nem bírja mindenki jól az első időkben. Ezért a vérnyomás fokozatos csökkentése ajánlott. Két-három hónap alatt még az idős emberek vérnyomása is jelenős mértékben csökkenthető.Végül kihasználva, hogy minden vérnyomással kapcsolatos kérdésemre választ kaphatok, azt is megkérdeztem, vajon betegségnek számít-e, ha a két érték között különösen nagy a különbség. A 160 feletti szisztolés értékhez párosuló 70 alatti diasztolés érték az érelmeszesedés jele, mert a merevebb erekben nagyobb ingadozások mutatkoznak minden egyes szívösszehúzódás során - tudtam meg. Ez az idős emberek tipikus betegsége és mindenképp érdemes kezelni, de vigyázni kell arra, hogy ilyen esetben nem szabad túl alacsonyra vinni az alsó értéket. A koszorúér szűkület által okozott szívbetegségben szenvedők esetében például a 70-es az alsó érték határa.


A magam részéről nem szoktam minden náthával orvoshoz rohangálni, de azt leszögeztem magamban, hogy a magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelése egyedül szaktudással és türelemmel oldható meg. Mindenkinek máshogyan és másra van szüksége, és csak egy szakorvos tudja meghatározni, hogy kinek mi a legjobb hipertónia esetén. Viszont a betegség felismerése az én dolgom, saját felelősségem.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés