free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Holdraszállásra készülnek a magyarok

Borsa         Címkék: hold, kultúrtripp, tudomány 0 hozzászólás

Magyarok is indulnak azon a 30 millió dollár összdíjazású versenyen, amelynek célja az első magánerőből megépített űreszköz Holdra juttatása. Drukkolunk.

Egy fiatal, ambiciózus magyar csapat nem kisebb fába vágta a fejszéjét, mint hogy eleget tegyen a Google Lunar X Prize (GLXP) - egy 30 millió dollár összdíjazású nemzetközi verseny - kihívásának, amelynek célja eljuttatni egy önjáró szerkezetet a Holdra. A kihívás nagyon nagy, de technológiailag és műszakilag is megvalósítható. A Puli csapat 2010. júniusa óta gőzerővel dolgozik: első lépésként a nevezéshez szükséges leírásokat (a küldetés, ill. a szonda koncepciója, a csapat szervezeti formája) dolgozza ki és ismeretterjesztő programokat készít elő a világűrről, a Holdról, ezek magyar vonatkozásairól. Augusztus végére elkészült a Nevezési Szándéknyilatkozat is, amelyet a GLXP pozitívan értékelt, ezzel is elismerve a Puli teljesítményét.


A Puli Space Technologies küldetése olyan új technológiák kifejlesztése, melyek lehetővé teszik űrjárművek rendszeres indítását a holdra, ezáltal új dimenziókat megnyitva és minőségi szolgáltatásokat biztosítva a jövőbelátó befektetők számára, akik a világűr üzleti lehetőségeinek kihasználása iránt érdeklődnek. Először azonban demonstrálni kívánják képességeiket azzal, hogy 2014-ig saját készítésű egységet küldenek a Holdra, ezzel teljesítve a Google Lunar X PRIZE kihívását. Az egységük egy kereskedelmi forgalomban kapható rakéta segítségével fogja elérni a világűrt, majd önállóan folytatja útját a Hold felszínéig, leszállás után felderíti a közeli területeket és kiváló minőségű képeket és videókat küld a Földre a helyszínről. A projekt megvalósítható küldetési tervet igényel, továbbá a szükséges részegységek kifejlesztését, egy működő holdjáró megépítését és végül az űrbejutásának megoldását.

A GLXP tapasztalataira alapozva, eredményeinktől függetlenül, a felfutóban levő űripar meghatározó résztvevőjévé szeretnének válni. A Puli Space Technologies elsőrendűen fontosnak tartja, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodásmódot, és arra bátorítsa a fiatalokat, hogy a természettudományos pályát válasszák. Irány a Hold! 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés