free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Alkalmazkodóbbak és jobb alkalmazottak a magyar nők

Borsa         Címkék: munka, , púder 2 hozzászólás

Egy nemzetközi felmérés szerint kiemelkedően jól teljesítenek a magyar nők a munkaerőpiacon. Jobban, mint a magyar férfiak.

"Kiemelkedően jók a magyar nők képességei és jobban is teljesítenek a munkaerőpiacon, mint a férfiak" - mondta a Kanadai Statisztikai Hivatal által vezetett, 11 országot érintő felmérés frissen publikált eredményeinek ismeretében Dr. Köpeczi-Bócz Tamás, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes-államtitkára, aki egyben a felmérés hazai vezetője is volt. Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint az elmúlt évek társadalmi átalakulása következtében a kompetenciák területén sokat fejlődtek a nők, kiélesedett és megnőtt a teljesítményük.

A Kanadai Statisztikai Hivatal feldolgozása alatt elkészült annak az OECD készség és kompetenciakutatásának a teljes értékelése, amelynek eredményeit sajtótájékoztató keretében mutatták be a kutatásban részt vevő szakemberek tegnap délelőtt. A nemzetközi összehasonlító vizsgálat keretében 11 nemzet lakosságával egyetemben a magyar lakosság kompetenciáit is vizsgálták. Az Adult Literacy and Lifeskills Survey (ALL) felmérés a 16-65 éves korosztály teljesítményét négy nagy készségterületen mérte. Hazánk 2004-ben csatlakozott a felmérés második köréhez, Ausztráliával, Hollandiával és Új-Zélanddal egyetemben, az nagy mintás adatfelvétel 2007-ben zajlott.A kutatási eredmények szerint a magyar nők szinte minden kompetenciájukban erősebbek, mint a magyar férfiak. Ezzel szinte az egész világon egyedül vagyunk, hiszen a legtöbb országban a férfiak legalább a számolásban megelőzik nőtársaikat.

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint ez abból fakad, hogy alkalmazkodóbbak a nők, mint a férfiak. "Az elmúlt 20 év társadalmi változásai, az emancipáció ugyanis elvárássá tette, hogy a nők olyan készségeiket is használják, amelyekre korábban nem volt szükség. Az, hogy egy nőnek az élet minden területén meg kell felelnie, elmosta a tipikus férfi és tipikus női feladatkörök határait. A szinglikultúrával egyetemben pedig kialakulóban van az a mentalitás is, hogy az egyedülálló nőnek, aki nem számíthat a mindennapokban mellette álló férfi segítségére, jóval több mindenhez értenie kell, jóval több mindent meg kell oldania. Így természetes, hogy készségei és kompetenciái élesednek, fejlődnek. Az azonban nem vitatható el, hogy az absztrakt gondolkodási területeken még mindig a férfiak a jobbak" - mondta a szakember.

A szakpszichológus azt is elmondta, hogy a munkaerőpiacon is jobban teljesítenek a nők, és jobb alkalmazottnak számítanak, hiszen a munka világa az első olyan terület, ahol a nők megmutathatják valódi képességeiket. A felmérés szerint, míg egy nőnek az elsődleges az, hogy lelkiismeretesen és szorgalmasan végezze a munkáját, addig a férfiak a munkában nagyobb hangsúlyt fektetnek egyéniségük kibontakozására.

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés