free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A májfoltnak semmi köze a májhoz

Kádas Andi         Címkék: bőr, egészség, májfolt, púder 3 hozzászólás

Az arcon és a karon megjelenő májfoltoknak semmi köze a májhoz, mint belső szervhez. Ettől viszont még lehet csúnya. Tippek megelőzésükre.

A májfoltok általában az arcon és a karon szimmetrikusan megjelenő, halványbarna foltok, melyek kialakulásának - a közhiedelemmel ellentétben - nincs köze közvetlenül a májhoz és annak működéséhez; a szeplők és májfoltok a bőr túlzott melaninpigment termelésének hatására alakulnak ki, melyet kiválthat a napfény -pontosabban az UV-B sugárzás, ami a bőr korai öregedéséért és a bőrrák kialakulásáért is felelős- illetve a megnövekedett ösztrogénszint vagy különböző hormonális zavarok is okozhatják. Éppen ezért a két leggyakoribb kiváltó ok a szülés és a fogamzásgátló tabletta szedése, amikor a test hormonháztartása teljesen megváltozik; az öregedés során pedig csökken a bőr ellenállóképessége a napfénnyel szemben, ezért idősebb korban is gyakran alakulnak ki pigmentációs zavarok.

Ha genetikailag hajlamosak vagyunk ilyen pigment-zavarokra, akkor sokat nem tehetünk a megelőzésük érdekében; elsősorban a napfényt kell kerülnünk, mert attól függetlenül, miért és hogyan alakultak ki a májfoltok, napfény hatására mindig erősödnek. Az természetesen ritkán megoldható, hogy napsütés esetén mindig bent maradjunk a lakásban és ki is szeretne állandó bezártságban élni, ezért ha kimerészkedünk a napra, viseljünk olyan ruhákat, amik megóvják a bőrt a közvetlen sugárzástól -nyáron például egy nagy karimájú kalap még jól jöhet-, és a legfontosabb, hogy mindig használjunk legalább 50-es faktorszámú fényvédő krémet. Ezek használatát a szakemberek - májfoltok ide vagy oda - minden esetben ajánlják, hiszen a megerősödött UV-sugárzás hatására hamarabb kialakulhat bőrrák szinte bármilyen bőrtípus esetén. A krémet fél órával az indulás előtt kell felkenni minden olyan testfelületre, ami ki van téve a sugárzásnak és ha hosszabb ideig tartózkodunk a napon, ezt óránként meg kell ismételni.Az antioxidánsok és vitaminok nagyon fontosak, ezért kezeljük a bőrünket zöld teával vagy áfonyával (ezek a leggazdagabb antioxidáns források), a naptejes kezelést pedig kiegészíthetjük E-vitaminos krémekkel is, amik megakadályozzák a bőr kiszáradását. Figyeljünk azonban arra, hogy mielőtt kimennénk a napra, semmilyen parfüm vagy borotválkozó krém maradványa ne legyen a bőrünkön, mert ezek legyengítik a szervezetet az UV-sugarakkal szemben.

Ha hiába minden igyekezetünk a májfoltok kialakulásának megelőzésére és már megjelentek bőrünkön a kis barna foltok, a következőket tehetjük: továbbra se hanyagoljuk a fényvédő krémek használatát -nem csak a nyilvánvalóan napos időszakokban, de télen is! A népi hagyomány a citromlevet, a joghurtot és az írót (tehát általánosságban a magas savtartalmú anyagokat) javasolja, ha azonban ezek nem válnának be, a foltokra kenhetünk gyógyszertárban beszerezhető világosító vagy hámlasztó krémeket, melyek ugyan kíméletesebbek, mint a komolyabb, műtéti kezelések, de sokkal lassabban fejtik ki hatásukat, akár több hónap is szükséges ahhoz, hogy látható változás következzen be; olyan termékeket szerezzünk be, melyek fő hatóanyagai a hidroquinon, az azelainsav, a C-vitamin, a retinoidok és a tretinoin.

A bőr hámlasztását komolyabb módszerekkel is végezheti az orvos, ennek egyik leghatékonyabb formája a cryopeeling, amikor folyékony nitrogént porlasztanak a bőrre, emellett léteznek lézeres, villanófényes és kémiai hámlasztási módszerek is, ezeket célszerű a napsütéses hónapok előtt elkezdeni. Az, hogy melyik megoldást választjuk tulajdonképpen attól függ, meddig vagyunk hajlandóak elmenni a foltok eltüntetéséért, sokan ódzkodnak a lézertől vagy a kémiai hámlasztástól, pedig ezek viszonylag hatékony, minimális mellékhatással járó kezelések. A lényeg, hogy minden esetben konzultáljunk a háziorvosunkkal annak érdekében, hogy a bőrünknek legmegfelelőbb kezelést lehessen alkalmazni.

Általánosságban annyit azonban bárki megtehet, hogy hagyja a bőrét lélegezni, sok időt tölt a friss levegőn, és nem használ alapozót -ha feltétlenül szükséges, akkor inkább olyan termékeket, amik aloé verát tartalmaznak és nem olaj, hanem víz alapúak-, a szolárium pedig minden esetben tabu.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés