free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 érdekes sport a Margitszigeten

Borsa         Címkék: margitsziget, púder, sport 0 hozzászólás

A Margitsziget nem csak az atlétika szerelmeseinek kínál sportolási lehetőséget. Rengeteg különleges sportágnak is otthont ad, de ötnek biztos.

A Margitsziget nem csak a futásról, a romantikus sétákról és az esti bulikról szól, mára kiérdemelte a sportcentrum címet is, nem véletlenül, hiszen annyi érdekes és különleges sportágnak ad otthont. A "szokványosnak" számító foci, röplabda, úszás, tenisz és atlétika mellett számtalan küzdősportot találunk a palettán - judo, kung-fu, capoeira -, emellett kis társaságokhoz is becsatlakozhatunk, akik hobbiból tai-csizni vagy pingpongozni járnak a szigetre. Mi most kiválasztottunk öt olyan sportágat, amiket szerintünk érdemes kipróbálni.

Lacrosse

A lacrosse az egyik legnépszerűbb sport Kanadában és az Egyesült Államokban elsősorban pörgős tempója miatt (egy-egy meccsen átlagosan 10-20 gól esik), egy háló-végű bottal játsszák, aminek segítségével az ellenfél kapujába kell juttatni egy kis gumilabdát: a játékosok a bottal veszik fel a földről a labdát, ezzel passzolnak vagy akár futhatnak is, kézzel azonban - a kapuson kívül - nem érhetnek hozzá. Eredetileg az amerikai őslakosok játéka volt ez, amit tulajdonképpen katonai gyakorlatozásra használtak. Elég jó állóképesség és gyorsaság szükséges hozzá, valamint a jó reflexek is elengedhetetlenül fontosak, ha nem akarunk megsérülni. Ugyan a legtöbb hazai csapat csak hobbi szinten űzi a sportágat. Aki versenyeken is részt szeretne venni, az a Blax, azaz a Budapesti Lacrosse Egyesület soraiban megteheti. 2010 márciusában indult el a női csapatuk, ami a Budapest Valkyrs névre hallgat és a szabadtéri edzéseit a Margitszigeten tartja.

Frizbi

A frizbiről a legtöbbünknek általában a vidám piknikek és a tányért a szájukkal elkapó kutyák ugranak be, nem is hinnénk azonban, milyen komoly múltja van a frizbizésnek, mint versenysportnak. A versenyszerűen, meghatározott szabályok szerint játszott frizbit Ultimate Frisbee-nek nevezik, és a 70-es években alakult ki az Egyesült Államokban. Két csapat játszik egymással szemben és a céljuk a korong eljuttatása az ellenfél gólvonaláig úgy, hogy az közben nem érinti a földet. A lábak igénybevétele talán a teniszéhez hasonlítható, gyakoriak a gyors irányváltások, sokat kell futni, és persze jól át kell látni a pályát. Magyarországra egy amerikai házaspár hozta be a sportágat 1992 őszén, azóta pedig egyre nő a frizbi népszerűsége, folyamatosan alakulnak a különböző frizbi egyesületek. A Hallodigaz-e ultimate frisbee team 2001-ben jött létre, télen teremben, nyaranta pedig a Margitszigeten tartják az edzéseiket, a haladók mellett létezik amatőr csoportjuk is, ahol bárki kipróbálhatja magát.

Víz alatti rögbi

Valószínűleg elég kevesen hallottak még a víz alatti rögbiről, ami nem csoda, Magyarországon egyelőre még csak néhány éve létezik víz alatti rögbi csapat. A skandináv országokban és Németországban már elég nagy népszerűségnek örvend a sportág, de például Kolumbiában is létezik egyetemi víz alatti rögbi bajnokság. A  sportág a 60-as években Németországban alakult ki, valószínűsíthetően a búvárúszók edzésmódszereinek a példájára. Egy sós vízzel töltött 3 kg-os labdával játsszák, ami enyhén süllyed, a cél pedig a labda az ellenfél víz alatti kapujába való juttatása. Az egészet az nehezíti, hogy a teljes egészében a víz alatt folytatott meccsen a játékosok nem használhatnak oxigén-palackot, ezért - attól függően ki meddig bírja - bizonyos időközönként fel kell jönni a felszínre levegőért. Aki kiadós cardio-edzésre vágyik vagy a szimpla medencés búvárkodást túl egyhangúnak tartja, annak érdemes kipróbálnia a víz alatti rögbit, a Margitszigeti Hajós Alfréd uszodában edző Tiszavirág SE nemre és korra való tekintet nélkül várja az érdeklődőket.

Kajak

Habár Magyarország híres kajakosairól az egész világon, mégis hobbiszinten viszonylag kevesen űzik ezt a sportot, mert a hozzá szükséges felszerelés nem egy átlagos dolog. Az eszkimóktól eredő kajakot a Rob Roy néven ismert skót John MacGregor fejlesztette tovább, Magyarországon pedig már 1862-ben rendeztek hivatalos kajakversenyeket. A kajakozás rendkívül jó mozgáskoordinációt igényel, sok kalóriát éget és erősíti a karokat és a felsőtestet. Az Építők Margitszigeti Diák Kajak Club rengeteg világbajnok és Európa-bajnok kajakosnak ad otthont, de minden 8 és 60 év közötti, úszni tudó érdeklődőt szívesen várnak hétköznap délutánonként, akik csoportos vagy egyéni edzéseken is részt vehetnek, azonban a heti 2 alkalom teljesítése kötelező a folyamatos fejlődés érdekében.

Nordic walking

Aki nem szeret futni, a gyaloglásnál mégis kiadósabb mozgásra vágyik, az kipróbálhatja a kettő keverékeként létrejött nordic walkingot. A más néven "síjárás" vagy északi gyaloglásnak nevezett sport Finnországban terjedt el 80 évvel ezelőtt a síelők nyári edzésprogramjának részeként, mai formáját azonban csak a 80-as években nyerte el, amit egy amerikai sportszakember dolgozott ki. A tulajdonképpen botos gyaloglás előnye, hogy a botok használata által önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, ráadásul sokkal dinamikusabban, így kímélő módon fejlesztjük állóképességünket és mozgáskoordinációnkat is, időseknek, sőt kismamáknak is kifejezetten ajánlott. Szántó Szilvia, nordic walking edző minden hétfőn és szerdán délután várja a sport iránt érdeklődőket egy nagyjából másfél órás edzésre a Margitszigeten.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés