free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Már a hároméves gyerekek is felismerik a márkákat

Borsa         Címkék: brand, gyerek, marketing, reklám, tanulmány 1 hozzászólás

Már a hároméves gyerekek is képesek felismerni a márkákat és az általuk közvetített üzenetet. A gyorséttermi kaját izgalmasnak és finomnak tartják.

A gyerekek nemcsak kívülről fújják a gyorsétteremláncok és a játékok reklámjainak szövegét, hanem sokan közülük már 3-5 évesen pontosan tisztában vannak az egyes brandek üzenetével is, derült ki a Psychology & Marketing című lap tanulmányából. A kutatások szerint a gyerekek azt is képesek eldönteni, hogy melyik termék megvásárlása vagy fogyasztása "szórakoztató", illetve teszi őket népszerűvé a többiek között. Mindezt annak ellenére, hogy még nem tudnak olvasni.

A tanulmány első részében 38 gyereknek mutattak különböző logókat, és  megkérdezték tőlük, hogy látták-e már azokat. Ezenkívül a "milyen dolgokat csinálnak?" és egyéb, a termék "értékére" vonatkozó kérdésekre kellett válaszolniuk. A gyerekek átlagosan a márkák 39 százalékát ismerték fel, a McDonald's-ot a 93 százalékuk, a Legót pedig a 75 százalékuk tudta beazonosítani, ezenkívül a szénsavas üdítőitalok hirdetéseit ismerik a legjobban. A gyorséttermi ételeket az óvodások "izgalmasnak és finomnak" tartották.

A kutatás második részében 42 gyerek vett részt. Arra kérték őket, hogy válasszanak ki olyan képeket, amelyek az adott cégekkel kapcsolatba hozhatók, például az egyik gyorsétteremlánc logójával egy sültkrumplis dobozt kellett párosítani. A feladatot sokan meglepően sikeresen oldották meg.

www.havenchildrenscentre.co.uk

A gyerekeket célzó marketing a szülőket általában nagyon idegesíti. Egy részük kitart amellett, hogy azt végső soron ő dönti el, nem pedig a reklámok, hogy a gyereke mennyi Happy Mealt töm magába. Olyan szervezetek, mint a Campaign for a Commerical-Free Childhood (Kampány a reklámmentes gyerekkorért) azért küzdenek, hogy felhívják a jogalkotók figyelmét a jelenségre. Van, ahol ez működik: Nagy-Britanniában például napközben, amikor a gyerekek tévéznek, a gyorséttermek nem reklámozhatják a termékeiket, a kanadai Quebec államban pedig a 13 éven aluli gyerekeket egyáltalán nem célozhatnak hirdetésekkel.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés