free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Éhbérért dolgoztatnak a menő brit márkák

Borsa         Címkék: marksandspencer, munka, pénz, srílanka, tesco 7 hozzászólás

A menő brit márkák termékeit készítő Srí Lanka-i munkások épphogy nem halnak éhen, miközben a cégek hatalmas profitot termelnek. Tudják, de nem változtatnak.

Olyan gigacégek, mint a Marks & Spencer , a Next, a Tesco vagy az Asda gyakran hangoztatják azt, hogy tagjai az Ethical Trading Initiative (ETI) nevű, etikus kereskedelmi szervezetnek, amely szabályozza a gyáraikban dolgozó munkások jogait. Eszerint annyi bért kell adni, hogy a munkások finanszírozhassák belőle alapvető szükségleteiket, és ezen felül is jussanak valamennyi jövedelemhez. A szervezet a maximálisan ledolgozható heti munkaórák számát 48-ban határozza meg. Ehhez képest a Srí Lanka-i beszállítóiknak dolgozó munkások átlagosan 25 pennys, vagyis körülbelül 75 forintos órabért kapnak, heti hat napon át robotolnak, cserébe havonta kevesebb, mint 15 ezer forintnyi pénzt visznek haza. A Marks & Spencer , a Tesco és az Asda egyik beszállító üzemének vezetője azt mondta, hogy a munkások megélhetéséhez ennek az összegnek a kétszeresére lenne szükség.

A Sunday Times több mint hatvan Srí Lanka-i munkással készített interjút, ebből kiderül, hogy a felkeresett 16 gyár közül a legtöbben túlórázniuk kell, ha fedezni akarják a lakbérüket és az ennivalót. A Marks & Spencer nadrágokat készítő Brandix Seeduwa üzemben dolgozó 22 éves lány azt mondta, hogy 45 fontos fizetését havi 52 órányi pluszmunkával tudja csak biztosítani, az ETI-ről pedig még soha nem hallott. Egy 25 éves gépkezelő, aki a Next gyárában dolgozik, kénytelen a szobáját és az ágyát a nagynénjével megosztani, mert fizetéséből még erre sem futja.

www.daylife.com

A cégek persze magyarázzák a bizonyítványukat, a Marks & Spencer szerint dolgozóik így is 25 százalékkal többet keresnek, mint a helyi átlagbér. Úgy gondolják, hogy az egész a helyi menedzsment felelőssége, és kiemelték, hogy a munkások jutalmat, kedvezményes ebédet és egészségügyi ellátást is kapnak. A Next beismerte, hogy a pólókat és gyerekruhákat készítő üzemekben dolgozó munkások alapbére nem éri el a megélhetéshez szükséges szintet, de a bónuszokkal és az ebédekkel együtt már majdnem. Az üzemek helyi tulajdonosai a nemzetközi versenyhelyzetre fogják az alacsony béreket. Aggódnak amiatt, hogy ha az előállítási költségek nőnek, Srí Lanka hátrányba kerül olyan országokkal szemben, mint Bangladesh, ahol még ennél is olcsóbb a munkaerő.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés