free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A nap pasija: Marlon Brando

Borsa         Címkék: marlonbrando, nappasija 9 hozzászólás

Marlon Brando minden idők egyik legsármosabb, legizgatóbb férfija, akinek karrierje a Keresztapával indult be. Az 1924-es születésű ikon nyolcvanévesen hunyt el.

Marlon Brando édesanyja is színész volt, aki Henry Fondának is adott magánórákat. Apja ellenezte színészi pályára lépését, de a renitens Brando kirúgatta magát a katonai akadémiáról, és New York-ba költözött, ahol a híres Actors Studio, Stella Adler és Elia Kazan tanítványa lett. 1947-ben a Broadway-n Tennessee Williams: A vágy villamosa című színdarabjában Stanley Kowalski szerepét játszotta. A kritikusok lelkesen üdvözölték azt a színészt, aki végre "az indulatait és tökösségét is magával viszi" a színpadra.

Első filmszerepében, az 1950-es Férfisorsban egy második világháborús veteránt alakított, aki deréktól lefelé megbénulva érkezik vissza a háborúból. Brando, hogy tanulmányozza a betegek életét, jelentős időt töltött egy fizikoterápiás intézetben. A vágy villamosa után a A rakparton című film következett Elia Kazan rendezésében, amelyért megkapta első Oscar-díját. Szintén ebben az évben készült A vad című motoros road movie, ami egy generáció mondanivalóját fogalmazta meg: "Mi ellen lázadsz, Johnny?" "Mi ellen lehet?".

Marlon Brando 47 éves volt, amikor Don Vito Corleonét formálta meg A Keresztapa című filmben. Akkoriban mindenki Brando nagy visszatéréséről beszélt, 1972-ben, a Keresztapában Don Corleone megformálása jelentette a középkorú művész színészi újjászületését. Késő negyvenes éveiben két megigéző alakításával azonban visszaszerezte méltó hírnevét. A Keresztapáért megkapta második Oscar-díját, és szimbolikussá vált az a generációs találkozás is, ahol Brando Al Pacino-val játszott együtt. Az Utolsó tangó Párizsban című film következett Bernardo Bertolucci rendezésében, amelyért Brando megkapta a 7. Oscar-jelölését. A filmben egy, a felesége öngyilkosságát egy titkos szerelmi kapcsolatban feldolgozó férfit alakít, ez Borsaszerkesztő kedvenc forgatókönyve és férfiszerepe.Marlon Brando pánszexuális volt. Akit megkívánt, azzal létesített szenvedélyes viszonyt, nem voltak nemek, nemi identitások, csak a szex és a szerelem: Magánéletében teljes zűrzavar uralkodott. Első feleségétől egy év után elvált. 1960-ban egy mexikói színésznő lett a második felesége, de tőle is elvált, amikor beleszeretett egy tahiti nőbe – ő lett a harmadik felesége.

Marlon Brando szexualitása mindig is vita tárgyát képezte. Egy nemrégiben megjelent életrajz szerint Brando számos férfikollégájával folytatott szerelmi viszonyt, többek között James Deannel, Cary Granttel, Montgomery Clifttel. "Mint a férfiak egy jelentős részének, nekem is voltak homoszexuális tapasztalataim, és ezt nem szégyellem" - mondta.  Egy fotón, amely állítólag az elhunyt Marlon Brando magángyűjteményéből került elő - 1952-ből - a fiatal színész látható, amint egy másik férfit elégít ki orálisan. 2004-ben, amikor Brando 80 évesen elhunyt, Miko nevű fia azt állította, hogy apja kérésére hamvasztása után összekeverték, majd együtt szórták szét hamvait Wally Cox - színész, humorisa - hamvaival, akihez szoros barátság fűzte a színész óriást. "Ez így tűnt helyénvalónak" – mondta szűkszavúan a lapnak a Brando fiú, egy családi ismerős pedig annyival egészítette ki a történetet: "Wally volt Marlon élete nagy szerelme." Marlon Brando állítólag Marilyn Monroe-ba is szerelmes volt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés