free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A McDonald's ügyvédei nagyon figyelnek

Borsa         Címkék: hamburger, íz-i, mcdonalds, pizza 3 hozzászólás

A McPuddu’s története újraélesztette a hagyományaikhoz ragaszkodó olaszok harcát a McDonald's ellen. A multicég ügyvédei gyorsak és hatékonyak, részletek itt.

Kénytelen volt átkeresztelni feltalálója azt a szardíniai töltött pizzát, amely a McDonald’s nevét utánozta. Az eset újraélesztette a hagyományaikhoz ragaszkodó olaszok harcát a multinacionális gyorsbüfé ellen.

Dávid és Góliát küzdelmében most az óriás győzött: Ivan Puddu visszavonulót fújt, és megváltoztatta az általa árusított McPuddu’s nevét. A burgonyával és sajttal töltött pizza a szardíniai Santa Maria Navarresében kapható: a friss töltött tésztát anyósa süti, Ivan pedig azt eszelte ki, hogy a hagyományos helyi termék, a culurgiones neve valamilyen módon emlékeztessen az amerikai hamburgerére. Ráadásul a McPuddu’s olyasfajta papírdobozban volt vásárolható, mint a jóval híresebb húsos szendvics.

Hiába árulták a McPuddu’st csak a szardíniai település boltjában, a McDonald’s ügyvédei azonnal léptek, a szardíniai vállalkozó pedig hasonló gyorsasággal döntött úgy, hogy a nemzetközi név helyett marad a culurgiones. "Nem megyek bíróságra, nincs pénzem ügyvédre. Azt a vádat viszont elutasítom, hogy az én pizzám neve megtévesztette volna a vásárlókat" - nyilatkozta Puddu az olasz sajtónak.


Készül a McPuddus's, azaz a  culurgiones


Szardínia tartomány azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és beszállt a lokális-globális termékharcba. "Majd mi vállaljuk a perköltséget" - hangoztatta a tartományi agrártanácsos Andrea Prato. "A Mc előszó az egy családhoz való tartozást jelöli, az jelenti, hogy valakinek fia, úgy mint az olasz De vagy az ír O', nem a McDonald’s kiváltságos tulajdona" - tette hozzá a tradicionális itáliai gasztronómiát védelmező Slow Food mozgalom elnöke, Carlo Petrini, aki máris a McCarlin’s üzletlánc megnyitásán gondolkodik.

Az olasz pizzasütők mindenesetre már a legelső McDonald’s ellen tiltakoztak 1985-ben. Nem véletlen, hogy a gyorsbüfé-hálózat az olasz, de német ajkú Bolzanóból indította az itáliai csizma meghódítását. Azóta a McDonald’s 392 üzlettel gazdagodott, 13 és fél ezer dolgozója napi 600 ezer vendéget szolgál ki.

2002-ben a pugliai Altamurában, ahol a hasonló nevű, védett eredetű kenyeret sütik, a helyi pékség versenyre kelt a McDonald’sszal, és ki is szorította a piacról. A pék szendvicse ugyanis finomabb volt, senki sem járt a gyorsbüfébe - erről filmet is forgattak Focaccia Blues címmel. A torinói Rivoliban M**Bun, vagyis piemonti nyelvjárásban Nagyon jó névvel árulnak húsos zsemlét. A csillagok azután kerültek a termék nevébe, hogy a McDonald’s bírósághoz fordult.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés