free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Köpni vagy nem köpni, az itt a kérdés

HT2         Címkék: barát, hímtag, megcsal, 12 hozzászólás

Mi a teendő, ha egy barátunkról megtudjuk, hogy megcsalta a párját, aki szintén közel áll hozzánk? Morális dilemmák elméletben és gyakorlatban.

„Kisebb csoporttal kirándulásra megy egy tengerparti barlangba, és amikor távoznának, a társaságot vezető kövér férfi beszorul a bejárati nyílásba. Hamarosan jön a dagály, a víz az egész üreget el fogja önteni, vagyis ha nem történik semmi, egyedül a vezető éli túl a tragédiát, akinek a feje a felszín fölött marad. Az egyik kirándulónál azonban van egy rúd dinamit, így a kövér férfi feláldozásával mindenki más megmenekülhet. Ön hogy dönt?”

Nem tudom, ki mennyire van képben a témát illetően, de akadnak olyanok, akik szeretnek az ilyen és ehhez hasonló ún. morális dilemmákon rágódni. Olyannyira, hogy az idézett példa kapcsán egy kommentár még azt is megjegyzi: nem jól van ez kitalálva, hiszen a kövér ember a csoport vezetője, ergo kötelessége önként jelentkezni, hogy felrobbantsák. Ki kell tehát cserélni egy terhes nőre, akit a kirándulók maguk küldenek ki elsőként, mert úgy már tényleg dilemma a dilemma.

Ha első felindulásból akarnék véleményezni, egyszerűen annyit mondanék: perverzió ezen töprengeni. Valójában azonban kicsit irigylem azokat, akiknek van idejük és erejük ilyesmiken agyalni, ugyanis szerintem épp elég erkölcsi dilemma elé állít a mindennapi élet is ahhoz, hogy a gyomra forogjon az embernek már csak a gondolatuktól is. Más szóval kicsit olyan nekem az ilyesmivel foglalkozni, mint mondjuk futballistaként hazamenni, és nekiülni valami focis videojátékot játszani – illetve még annál is rosszabb. És hogy miről is jutott mindez eszembe? Nos, épp egy igen gyakori valódi probléma kapcsán.Szinte mindenkivel megesik, hogy azon kapja magát: immár egy barátja/barátnője partnere is a baráti köréhez tartozik, és nem ritkán előfordul az is, hogy ezt követően a szóban forgó pár egyik tagja megcsalja a másikat. Mindezzel persze egészen addig nincsen gond, amíg a dolog a mi tudtunkon kívül zajlik, csak hát akkora szerencsénk azért nincs mindig, hogy ez így legyen. Sőt elég ritkán van, mert vagy nem is zavartatja magát a megcsaló, és elmeséli, mi történt vele, vagy kiderül róla, hogy annyira azért mégsem magabiztos, és valakinek könnyíteni akar a lelkén – vagy egy harmadik (negyedik, ötödik) féltől tudjuk meg, hogy mi a stájsz.

Akkor pedig aztán kész a morális dilemma: beköpjem az egyik barátomat a másiknak a hűtlensége miatt, vagy álljak be azoknak a sorába, akik hülyét csinálnak a megcsaltból azzal, hogy nem mondják meg neki, amit tudnak? Persze, itt nem dinamitokról meg emberéletekről van szó, ellenben nem is kell azonnal dönteni, mint a bevezetőben említett példában (és a hasonló elképzelt esetekben általában), meg ugye ez valóságos gond is, szóval azért pár álmatlan éjszaka rá tud menni az ügyre. És megoldás, az sosem lesz. Elvégre a morális dilemmáknak ez a lényegük, legyen bár szó valós helyzetekről, avagy a kandalló mellett kitalált szituációkról: nincs rájuk megoldás.

Szerintem viszont ilyen alapon szerencsére – sok másikkal szemben – ez az örök dilemma rövidre is zárható: nyugodtan lehet azt mondani, hogy ha nincs megoldás, akkor én köszönöm szépen, inkább kimaradok az egészből, azaz csukva tartom a pofám. Látszólag ez persze egyezik a B variánssal, vagyis hülyét csinálok vele a megcsaltból, de gyakorlatilag azért mégsem erről van szó – elvégre más elhatározni, hogy inkább falazok az egyik barátomnak a másik ellenében, mint azt mondani, hogy nem veszek részt a történetben. És ami azt illeti, még csak struccpolitikának sem nevezhető ez az egész, mert én aztán senkit nem szoktam arra kérni, hogy elmondja nekem a piszkos ügyeit. Arra meg pláne nem, hogy olyat tegyen, amit nem kellene.

Persze ilyenkor még jön a kérdés: és mi van, ha én vagyok a felszarvazott, vajon akkor is ilyen nagy a szám – illetve épp ellenkezőleg, akkor is ennyire támogatom a némaságot? Nos, a helyzet az, hogy igen. Voltam már ilyen helyzetben, volt is olyan, aki beköphette volna a hűtlen partneremet. Nem tette, jól tette. Én ugyanis akkor sem tőle akartam volna tudni, ha megteszi, hanem attól, aki elkövette, ugyanis másnak ehhez tényleg az ég egy adta világon semmi köze.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés