free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 híres bocsánatkérés

Brabham         Címkék: billclinton, kultúrtripp, lista, melgibson 1 hozzászólás

Bocsánatot kérni mindig, minden körülmények között nagy művészet. Szintek azonban vannak: 300 millió amerikai előtt vállalni a tetteinket például nem ugyanaz, mint otthon vallomást tenni.

Tévedni emberi dolog, úgyhogy a célja senkinek nem is lehet az, hogy soha ne hibázzon. A minimum ez esetben ugyanaz, mint a maximum: tudni kell bocsánatot kérni. Vannak azonban olyanok, akik nagyobbat vétenek, vagy helyzetükből adódóan ballépéseikért jóval nagyobb nyilvánosság előtt felelnek, ezért bűnbánó vallomásaik is híressé válnak. Ezekből válogatunk.

Bill Clinton

Mindenki kínos helyzetben van, aki megcsalja a partnerét, és/vagy kikezd valakivel a munkahelyén, aztán lebukik – de nem ugyanaz otthon, a család és a barátok előtt felvállalni a történteket, mint kiállni 300 millió amerikai meg tulajdonképpen az egész világ elé, ahogy azt Bill Clinton tette, miután kiderült, hogy viszonya volt Monica Lewinskyval. A nyilvánosságot persze volt ideje megszokni az exelnöknek, de azért valószínűleg remegett a térde, amikor nekidurálta magát, hogy elmondja: „Valóban viszonyt folytattam Miss Lewinskyval, és ez nem helyes. Sőt, hatalmas hiba volt. Ítélőképességem megrendült és óriásit tévedtem, amiért teljes mértékben engem terhel a felelősség.”

Mel Gibson

A színész még mindig nyögi a következményeit annak a súlyos esetnek, amikor ittas vezetésért félreállították, ő pedig nem kicsit részegen – többek közt – azt mondta a zsidó származású rendőrnek: „Minden háborúért a zsidók felelősek.” Bocsánatkérő közleményében azt írta, örül, hogy még azelőtt feltartóztatták, hogy balesetet okozhatott volna, és úgy fogalmazott: „Minősíthetetlenül viselkedtem a letartóztatásom során, és olyan elítélendő dolgokat mondtam, amiket magam sem tartok igaznak. Mélységesen szégyellem magam. Egész felnőtt életemben küzdöttem az alkoholizmussal, és nagyon bánom, hogy ilyen szörnyű állapotba kerültem.”

IV. Henrik

IV. Henrik német-római császár az egész történelem talán leghíresebb bocsánatkérője: Canossa várához irányuló vezeklő zarándoklata a bűnbánó esedezés szimbóluma lett. Mint azt a középiskolában megtanultuk, azért kellett megalázkodnia VII. Gergely pápa előtt, mert miután túlságosan is bele akart szólni a vallási ügyekbe, az egyházfő családostul kiátkozta, és szóba sem volt hajlandó állni vele. A jeget végül azzal sikerült megtörnie a császárnak, hogy darócruhában, mezítláb három napig ácsorgott a pápa ideiglenes tartózkodási helyéül szolgáló vár előtt – az azonban már egy másik kérdés, hogy mennyire volt őszinte, hiszen az egészet csak azért csinálta, hogy húzza az időt, és közben sereget toborozhasson.

Tiger Woods

Ugyan nem amerikai elnök, de nem is egy nővel volt viszonya a felesége mellett, így méretét tekintve a botránya nem sokban maradt el a Lewinsky-balhétól – a bocsánatkérése pedig abban a pillanatban legendássá vált, hogy 13 és fél perc után véget ért. Idézni nem nagyon szeretnénk és nem is tudnánk belőle, mert monotonitásában felér IV. Henrik háromnapos mezítlábas álldogálásával: a profi golfozó mindennek elmondta magát, és mindenkitől bocsánatot kért, vizsgálta tetteit szűkebb és tágabb kontextusban, beszélt családról és sportról, szégyenről és támogató e-mailekről, valamint a buddhizmusról is. Szóval vagy nagyon cinikus volt, vagy tényleg nagyon megbánta.

Ausztrália nevében Kevin Rudd kormányfő

2008-ban Ausztrália történelmi fordulóponthoz érkezett: Kevin Rudd kormányfő beterjesztett egy indítványt a parlamentben, amelyben a canberrai törvényhozás megkövette azt a mintegy százezer őslakos gyermeket és hozzátartozóikat, akiket 1910 és 1970 között törvényekre hivatkozva elszakítottak egymástól, maradandó lelki károsodásokat okozva ezzel. „Bocsánatot kérünk ezen ellopott nemzedékek, leszármazottaik és családjaik fájdalmáért és szenvedéséért. Bocsánatot kérünk az anyáktól, az apáktól és a testvérektől, bocsánatot kérünk a családok és a közösségek szétszakításáért, és bocsánatot kérünk a megaláztatásokért, amiket ezek a tettek okoztak egy büszke népnek és büszke kultúrának” - áll a szövegben, amelynek felolvasását gyakorlatilag egész Ausztrália élőben figyelte.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés