free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Miért nem gond a madaraknak, ha melegek?

Borsa         Címkék: homoszexuális, kulturtripp, madárfaj, párakapcsolat 0 hozzászólás

A nyári lúdnál a párok egyötöde két hímből áll. Egy új kutatás szerint a madárfajok homoszexuális viselkedése nem ráfizetéses evolúciós szempontból.

Több mint 130 madárfajnál figyeltek már meg homoszexuális magatartást: a nyári lúdnál például a tartós párok csaknem egyötöde két hímből áll. Evolúciós szempontból nézve az azonos neműekkel való kapcsolatnak csökkentenie kellene a madarak szaporodási sikerét - egy új kutatás azonban ellentmond ennek.

Geoff MacFarlane, az ausztráliai Newcastle-i Egyetem biológusa és csapata arról számolt be 2007-ben, hogy a hím homoszexualitás gyakoribb a poligín fajoknál, ahol a hímek számos tojóval párosodnak, míg a nőstény homoszexuális viselkedés inkább a monogám fajoknál fordul elő.
 

A poligín fajok azok, amelyekben egyes hímek több nősténnyel képesek párosodni egyetlen szaporodási időszakban.


MacFarlane-ék most azt szerették volna kideríteni, hogy az utódgondozás jellege vajon hatással van-e a homoszexualitásra. Egy elmélet szerint ugyanis az a nem, amelyik kevesebb időt tölt utódgondozással, több partnerrel párosodik. A biológusok ezért tüzetesen átfésülték a szakirodalmat homoszexuális viselkedést keresve - tudósított a LiveScience hírportál az Animal Behavior című szaklapban közzétett tanulmányra támaszkodva. Arra a 93 madárfajra összpontosítottak, amelyeknél a természetben is megfigyelték azonos neműek szexuális kapcsolatát - udvarlást, párzást, kötődést. Minden faj esetében kiszámolták a homoszexuális viselkedés gyakoriságát, illetve az utódgondozásra fordított időt mindkét nem esetében.

Oroszi Zoltán

A homoszexuális viselkedés összességében a szexuális tevékenység kevesebb mint öt százalékát tette ki, bár esetenként ennél jóval magasabb arányban fordult elő. Szoros összefüggés mutatkozott az utódgondozás jellege és a homoszexualitás között. Amelyik nem kevesebb energiát fordított csemetéire, jellemzően több kapcsolatot létesített azonos neműekkel - állapították meg a kutatók. Ez a poligín fajok csélcsap hímjeire és a monogám fajok nőstényeire volt inkább jellemző - itt ugyanis egyenlőbb a munkamegosztás, a tojónak több ideje jut másra.

A kevésbé terhelt nem képviselői tehát szabadon lecsaphatnak az előttük felkínálkozó lehetőségre - magyarázta MacFarlane. - Hiszen ha az egyed "fürdik" a szaporodási lehetőségekben, egy kis homoszexuális viselkedés már nem oszt, nem szoroz a hosszú távú szaporodási siker szempontjából.

Ez ellentmond az eddigi nézetnek, amely szerint a homoszexuális viselkedés ráfizetéses evolúciós szempontból. Egyes esetekben azonban a homoszexuális szövetségek még előnyösek is lehetnek: segítenek például az egyedeknek megvédeni territóriumukat, növelni szociális helyzetüket vagy felnevelni utódaikat.

(mti)

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés