free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Génteszt jelezheti, kinél várható korai menopauza

Borsa         Címkék: egészség, menopauza, púder 0 hozzászólás

Hamarosan génteszt segítségével állapíthatják meg a nők már a húszas éveikben, hogy meddig tart termékenységük, meddig érdemes várniuk a gyerekvállalással.

A Human Molecular Genetics című szaklapban ismertetett tanulmányban brit kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy négy génváltozat kapcsolatba hozható a nők korai, 45 év előtti menopauzájával. A húsz nőből egyet érintő állapot azzal jár, hogy a nő termékenysége már harmincas évei derekán jelentősen lecsökken. A petefészekben még meglévő, éretlen petesejtek mennyiségét nehéz megbecsülni, a kimerülés hátterében lévő biológiai folyamatok nem kellően ismertek. A menopauza általában akkor következik be, amikor a petefészekben a megmaradt petesejtek száma 1000 alá megy.

A brit Exeter Egyetem kutatói 2000 nőt vontak be tanulmányukba, akik korai menopauzán estek át, valamint hasonló számban olyanokat, akiknél a megszokott életkorban jelentkezett a változás. A már korábban "gyanúba" került négy génváltozat jelenlétét vizsgálva a szakemberek megállapították, hogy mindegyik jelenléte egyenként is befolyásolta a menopauza időpontját. Amikor azonban egynél több változatot találtak, a hatás még nagyobb volt. Mint Anna Murray kutatásvezető hangsúlyozta, a menopauza időpontjának ismerete már jóval korábban, a gyerekvállalás időpontjának eldöntésében fontos lehet a nő számára.Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ASHRE) június végi konferenciáján számoltak be eredményükről iráni orvosok, akik szerint egyszerű vérteszttel megállapítható, mikorra várható egy fiatal nőnél a menopauza. A teszttel - kidolgozói szerint - a nők olyan eszközt kaphatnak, amely segíti őket családalapítási terveik pontosításában. Az ott ismertetett vérteszt az úgynevezett anti-Müller hormon (AMH) szintjét méri, amely a petefészekben az érett petesejt termelődését, kiszabadulását kontrollálja.

Az iráni orvosok mérései szerint, ha egy 20 éves nő vérében milliliterenként 4,1 nanogrammnál kevesebb az AMH hormon szintje, nagyobb a valószínűsége, hogy korán jelentkezik nála a menopauza, azaz már 45 éves kor előtt. Ezzel szemben azoknak a 20 éves nőknek, akik vérében legalább 4,5 nanogramm AMH mérhető, jó esélyük van arra, hogy csak 50 éves korukon túl következik be náluk a menopauza. Ez az érték 25 évesen már csak 3,8 nanogramm, 30 évesen pedig 2,9 nanogramm, ami azt mutatja, hogy a női termékenység igen gyorsan csökkenhet az életkorral.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés