free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy kis tudomány, hogy a jövő érthetőbb legyen

Borsa         Címkék: bőr, kultúrtripp, robot, tudomány 0 hozzászólás

Chicago-i tudósok olyan mesterséges bőrt fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy a finom mozgásokat is el tudják végezni a robotok. Így a tojást is fel tudnák törni.

Amerikai kutatóknak komoly fejtörést okozott, hogy olyan mesterséges bőrt képezzenek, amelyet a robotikában konstruktívan tudnak felhasználni. Erre azért volt szükség, hogy a gépek tapintásról meg tudják különböztetni, és annak segítségével ki tudják választani a különböző tárgyakat. "Az emberek általában tudják, miként tartsanak meg egy törékeny tojást anélkül, hogy eltörnék azt" - magyarázta Ali Javey, a Berkley-i Kalifornia Egyetem elektromérnöke, aki a kutatócsoportot vezette. "A cél, hogy olyan robotokat fejlesszünk ki, amelyek használhatóak a mindennapokban, a háztartásban. Képesek leszedni az asztalt, biztosan nem törik el a talpas poharat sem, de egy szokványosan súlyos serpenyőt is fel tudnak emelni anélkül, hogy leejtenék.” A mesterséges bőrt olyan félvezetőből készítették, ami szilícium és germánium ötvözetből áll, valójában nanohuzalokból egy bőrszövetet alkot, amire nyomásérzékeny gumit applikáltak. A tesztelés során kiderült, hogy ez az anyag a klaviatúrán is meg tudja különböztetni a billentyűket, de nehezebb tárgyakat is képes megtartani. 

Párhuzamosan – szintén Amerikában -, egy másik projektben, vegyészmérnökök ugyanezt a célt akarták elérni, de ők a kemikáliák felől közelítették meg a problémát: annyira érzékennyé tettek egy anyagot, hogy a rászálló pillangó súlyát is képes lett érzékelni. Ennek az anyagnak a mikroszerkezete igen rugalmas gumirétegből áll, rácsszerkezetében apró piramisok találhatóak, amelyek légzsebeket alakítanak ki. Amikor ezt a speciális anyagot kinyújtják, a mesterséges bőr érzékeli az elektromos aktivitásban létrejött változást, és képes különbséget tenni egy fél tégla és egy pillangó között.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés