free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Egy kis tudomány, hogy a jövő érthetőbb legyen

Borsa         Címkék: bőr, kultúrtripp, robot, tudomány 0 hozzászólás

Chicago-i tudósok olyan mesterséges bőrt fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy a finom mozgásokat is el tudják végezni a robotok. Így a tojást is fel tudnák törni.

Amerikai kutatóknak komoly fejtörést okozott, hogy olyan mesterséges bőrt képezzenek, amelyet a robotikában konstruktívan tudnak felhasználni. Erre azért volt szükség, hogy a gépek tapintásról meg tudják különböztetni, és annak segítségével ki tudják választani a különböző tárgyakat. "Az emberek általában tudják, miként tartsanak meg egy törékeny tojást anélkül, hogy eltörnék azt" - magyarázta Ali Javey, a Berkley-i Kalifornia Egyetem elektromérnöke, aki a kutatócsoportot vezette. "A cél, hogy olyan robotokat fejlesszünk ki, amelyek használhatóak a mindennapokban, a háztartásban. Képesek leszedni az asztalt, biztosan nem törik el a talpas poharat sem, de egy szokványosan súlyos serpenyőt is fel tudnak emelni anélkül, hogy leejtenék.” A mesterséges bőrt olyan félvezetőből készítették, ami szilícium és germánium ötvözetből áll, valójában nanohuzalokból egy bőrszövetet alkot, amire nyomásérzékeny gumit applikáltak. A tesztelés során kiderült, hogy ez az anyag a klaviatúrán is meg tudja különböztetni a billentyűket, de nehezebb tárgyakat is képes megtartani. 

Párhuzamosan – szintén Amerikában -, egy másik projektben, vegyészmérnökök ugyanezt a célt akarták elérni, de ők a kemikáliák felől közelítették meg a problémát: annyira érzékennyé tettek egy anyagot, hogy a rászálló pillangó súlyát is képes lett érzékelni. Ennek az anyagnak a mikroszerkezete igen rugalmas gumirétegből áll, rácsszerkezetében apró piramisok találhatóak, amelyek légzsebeket alakítanak ki. Amikor ezt a speciális anyagot kinyújtják, a mesterséges bőr érzékeli az elektromos aktivitásban létrejött változást, és képes különbséget tenni egy fél tégla és egy pillangó között.
Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés