free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szinte meztelenül: hódítanak a mezítlábas cipők

Borsa         Címkék: cipő, divat, kirakat, sport 8 hozzászólás

Furcsa formájú cipő hódít a divatra, újdonságokra érzékeny emberek körében. A lábbeli elterjedéséről, előnyeiről és hátrányairól az L. A. Times riportere számol be.

Aki Los Angelesben, vagy más olyan helyen él, ahol az emberek érzékenyek a divatra és szívesen próbálják ki az új dolgokat, már láthatta azokat a futókat, akik gorillatalpakra, modern ninja-lábbelikre vagy futurisztikus szörfcipőkre emléketető csukákban hódolnak kedvenc sportjuknak. Ezek a „mezítlábas cipőnek” nevezett holmik új csavart adnak a világ legrégibb közlekedési eszközének, a lábnak, és mivel a gyártók idén tavasszal egész sor újabb modellt dobtak piacra a furcsa lábbelikből, az eddig csak a megszállott futók körében hódító divat betört a köztudatba.A vásárlóközönség immár kiránduláshoz, sétához, súlyemeléshez, kondizáshoz és kertlocsoláshoz is keresi ezeket a minimalista cipőket. „Olyan, mint egy kis hobbitláb – mondja a 42 éves hollywoodi forgatókönyvíró, Matthew Sand, aki a pitbullját sétáltatja ilyen cipőben. – Azt az érzést idézi, amikor gyerekkoromban mezítláb sétáltam a homokban, ugyanakkor modern és menő is. Ha felveszem, úgy érzem, a lábamban összetalálkozik a múlt és a jövő.”

Hóbort vagy sem, hódít

Az ígéret szerint az izmokat erősítő és a testtartást javító lábbelik elterjedése kapcsán sokan elgondolkoznak rajta, hogy ugyanolyan múló divatról van-e szó, mint a hetvenes években elterjedt Earth cipők esetében, vagy pedig a sportcipők egyedfejlődésének fontos állomásához érkeztünk. „Ez több mint trend: a mezítlábas cipők egy egészen új kategóriát képviselnek az edzőcipők között – mondja Linda Sparling, a FrontRunners nevű brentwoodi sportszerforgalmazó cég igazgatója. – De be kell vallanom, hogy amikor először megjelentek, mi is az Earth cipők mellé tettük őket.”

A legkülönlegesebb mezítlábas cipő a FiveFingers, egy ötujjas kiscsizma, amelynek két milliméter vastag gumitalpa van. Fejlesztője a neves olasz vállalat, a Vibram, amely leginkább a gyárában készülő csúcsminőségű túracipő-talpakról híres. A terméket 2006-ban mutatták be, és kajakozáshoz, illetve vitorlázáshoz ajánlották, de végül a mezítláb futók köreiben aratott sikert – a fejlődés pedig dinamikus. A cég nem hozza nyilvánosságra az eladási adatokat, de a Vibram USA marketing igazgatója, Georgia Shaw annyit azért elárul, hogy idén várhatóan tízszer annyi mezítlábas cipőt fognak eladni, mint 2009-ben.

A FiveFingers sikere a mezítlábas cipők egész generációját hívta életre. Ezek a modellek már kevésbé furcsák, lévén hogy nem ötujjasak, de ugyanolyan könnyűek, mint az eredeti cipők, és a talpuk is vékony.

A New Balance most dobta piacra a Minimus kollekciót, amelyet túrákhoz, utazáshoz és mindennapi viselésre is ajánl. A termékcsalád mottója úgy hangzik: „<=>” (a matematikailag hátrányos helyzetben lévők kedvéért eláruljuk: ez körülbelül annyit tesz, hogy „a kevesebb néha több”).

A túracipőket és szandálokat gyártó Merrell márciusban jelentette meg mezítlábas kollekcióját. A cég szerint a cipők erősítik és stimulálják a lábat.

A Fila Skele-toe cipői az eredeti FiveFingerseket idézik, de csak négy ujjuk van (a szélső két lábujj egy nyílásba kerül). A cég „szinte mindenre” ajánlja a lábbeliket, kivéve futásra.

Csupa haszon

A mezítlábas cipők hívei szerint ezek a lábbelik a test természetes biomechanikájára építenek, és ezáltal erősítik a vádlit, valamint a lábizmokat, aminek eredményeként megváltozik a viselőjük járásmódja és testtartása. A hatásmechanizmus lényege, hogy a hagyományos cipők szorításából kiszabadulva javul a láb és a boka mozgása, a vastag, tömör talpak elhagyásával pedig a lábban lévő idegek több információt kapnak arról, hogy milyen felületeken mozognak, és ezáltal gyorsabb mozgásra, valamint pontosabb egyensúlyozásra kényszerítik a testet.

Mindezen felül azáltal, hogy a mezítlábas cipőkben a sarok nincs megemelve, a testsúly az egész lábra helyeződik, és ettől kiegyenesedik a gerinc. „Szerintem nem szemfényvesztés – mondja Dr. Peter Langer minneapolisi lábspecialista és önjelölt „cipőmániákus”, aki évekig dolgozott egy futócipő-üzletben. – Ezekben a szokatlan lábbelikben egész máshogy érzi magát az ember, mint egy hagyományos modellben, és rájön, hogy a lábidegek mennyi információtól vannak elzárva egy sportcipőben.”

Mezítláb futás újratöltve

A mezítlábas cipők felhúzása egyébként külön gyakorlást igényel. Először szét kell nyitni a lábujjakat, és be kell dugni a helyére a nagylábujjat, majd egyenként a helyükre irányítani a többit is. Ha viszont sikerül a művelet, az elkötelezett hívek szerint remek érzés viselni ezeket a lábbeliket: olyan, mint mezítláb lenni, de mégis több annál, mert a gumitalp rugalmasabb és jobban is védi a lábat, mint a bőr,  így elkerülhetők a sérülések. Amikor felveszi az ember ezeket a cipőket, rájön, hogy sosem volt teljesen nyugodt, amikor mezítláb sétált.

Kevesen vitatják, hogy a trend Christopher McDougall 2009-es bestsellerével, a „Born to Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen”-nel indult, amelyben a szerző azt állítja, hogy az emberi láb ellen a legkárosabb támadást a futócipők intézték. McDougall a biológiai antropológia egyik harvardi professzorát idézi, aki szerint a láb- és térdsérüléseket sokszor olyan cipők okozzák, amik gyengítik a lábat, és a busmanokkal példálózik, akik órákig futnak a kalahári sivatagban, hogy a halálba kergessék az antilopokat.

Igaz, ő mezítlábas futásra biztat, nem pedig mezítlábas cipők viselésére, de nem telt sok időbe belátni, hogy a FiveFingersek és „leszármazottaik” kellemesebbé teszik a mezítlábas futást, így aztán a lábbelik elszánt követőkre találtak McDougall rajongói körében. Onnantól fogva pedig a szájhagyomány útján gyorsan terjedt a hírük, és megnyerték maguknak az újdonságokra vágyó fitneszpártiakat, a divathívőket, és azokat is, akik szeretnének visszatérni a természetközeli életvitelhez.

A coloradói Boulderben székelő Leisure Trends Group piackutató cég szerint az idei első negyedévben a hívők 365 000 pár mezítlábas cipőt vettek a futó- és túraboltokban (ebben nincsenek benne a nagy bevásárlóközpontok, áruházak, és hagyományos üzletek eladási adatai).


Pro és kontra

„Azok a futók, akik hordják ezeket a cipőket, kimondottan harciasak – mondja Dr. Lewis Maharam manhattani lábspecialista, a Rock and Roll Marathon orvosi igazgatója. – Ha valaki ellentmond nekik, annak rögtön nekiugranak. Mindazonáltal ez a csoport csak a sportolók egy kis hányadát jelenti.” Maharam azt állítja: a minimalista lábbelik nem is valók mindenkinek. Véleményével nincs egyedül: a sok túrázót és síelőt kezelő Beverly Hills-i lábspecialista, Dr. Bobby Pourziaee is felhívja például a figyelmet arra, hogy a busmanokkal ellentétben az amerikaiak többsége cipőt viselve nő fel, és ennek eredményeként nem fejlődnek ki teljesen azok az izmaik, amelyek a lábujjakat irányítják.Ő azt javasolja, hogy akik mezítlábas cipőket akarnak hordani, kezdjenek negyedórás sétákkal, és lassan növeljék az állóképességüket. Nézeteit Dr. Brendan Riley, a UCLA lábspecialistája is osztja, aki pácienseit arra biztatja, hogy puha felületen, pl. futópályán szoktassák magukat a mezítlábas cipők hordásához, és az aszfaltozott járdáktól mindenképpen tartsák távol magukat. Ráadásul még ezzel együtt sem híve a különleges lábbeliknek, ugyanis mint mondja, nem tud olyan problémát, amire megoldást jelentene a mezítlábas cipő.

Hóban-fagyban

Thac Lecong, a FrontRunners munkatársa a mezítlábas cipők piacának fejlődését ahhoz a folyamathoz hasonlítja, ahogy a divat leszivárog a párizsi és milánói kifutóktól a nagy áruházakban vásárló tömegekhez. „A bolondos haute couture ruhákat csak néhányan viselik – mondja. – Ugyanígy a Vibram is rengeteg ember számára túl furcsa. A New Balance és a Merrell cipői azonban a furcsa dizájnt és a lábujjas megoldást mellőzve igyekeznek alkalmazni a mezítlábas technológiát.

A forgalmazók közül senki nem követi, hogy a vevői mire használják a mezítlábas cipőket, de a közelmúltban körbekérdeztünk egy szombati napon a FrontRunnershez folyamatosan érkező vásárlók között, és senkivel nem találkoztunk, aki futni akart volna bennük. Egy férfi például a kirándulószandálja helyett vásárolt egy pár Vibramet, egy nő pedig azért, hogy a szomszédjaihoz járjon át benne. Egy harmadik vásárló, aki edzéshez már használ egy New Balance Minimust, azért vett egy újabb párral, mert ezeket a lábbeliket könnyen le és fel tudja venni, amikor a reptereken áthalad a biztonsági vizsgálaton.

A 41 éves Dave Saldana, aki egy Washington DC-ben működő nonprofit médiaképviseleti cég kommunikációs igazgatója, a Krav-Maga nevű, gyors reakciókat igénylő küzdősport űzéséhez hordja a Vibram-et. „Ebben a sportban fontos, hogy stabilan álljon az ember – mondja. – A FiveFingers-szel pedig ez lényegében automatikusan elérhető. Olyan ez a cipő, mintha a láb kiterjesztése lenne, és mivel minden lábujjra külön kell ráhúzni, növeli az egyensúly- és biztonságérzetet.” Saldana csak attól fél, hogy eltöri valamelyik lábujját.

A nyílt vízi búvár- és vöröskeresztes úszásoktatóként dolgozó 50 éves Kristin Collins Galbreaith mindig viseli a FiveFingerst, ha teheti. „Hordom őket edzéshez, és akkor is, ha flipflopot vennék fel – mondja. – Hülyén néznek ki, főleg az olcsóbb darabok, de annyira nem cikisek, ha zoknit is húzok hozzájuk.”

ForrásLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés