free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szinte meztelenül: hódítanak a mezítlábas cipők

Borsa         Címkék: cipő, divat, kirakat, sport 8 hozzászólás

Furcsa formájú cipő hódít a divatra, újdonságokra érzékeny emberek körében. A lábbeli elterjedéséről, előnyeiről és hátrányairól az L. A. Times riportere számol be.

Aki Los Angelesben, vagy más olyan helyen él, ahol az emberek érzékenyek a divatra és szívesen próbálják ki az új dolgokat, már láthatta azokat a futókat, akik gorillatalpakra, modern ninja-lábbelikre vagy futurisztikus szörfcipőkre emléketető csukákban hódolnak kedvenc sportjuknak. Ezek a „mezítlábas cipőnek” nevezett holmik új csavart adnak a világ legrégibb közlekedési eszközének, a lábnak, és mivel a gyártók idén tavasszal egész sor újabb modellt dobtak piacra a furcsa lábbelikből, az eddig csak a megszállott futók körében hódító divat betört a köztudatba.A vásárlóközönség immár kiránduláshoz, sétához, súlyemeléshez, kondizáshoz és kertlocsoláshoz is keresi ezeket a minimalista cipőket. „Olyan, mint egy kis hobbitláb – mondja a 42 éves hollywoodi forgatókönyvíró, Matthew Sand, aki a pitbullját sétáltatja ilyen cipőben. – Azt az érzést idézi, amikor gyerekkoromban mezítláb sétáltam a homokban, ugyanakkor modern és menő is. Ha felveszem, úgy érzem, a lábamban összetalálkozik a múlt és a jövő.”

Hóbort vagy sem, hódít

Az ígéret szerint az izmokat erősítő és a testtartást javító lábbelik elterjedése kapcsán sokan elgondolkoznak rajta, hogy ugyanolyan múló divatról van-e szó, mint a hetvenes években elterjedt Earth cipők esetében, vagy pedig a sportcipők egyedfejlődésének fontos állomásához érkeztünk. „Ez több mint trend: a mezítlábas cipők egy egészen új kategóriát képviselnek az edzőcipők között – mondja Linda Sparling, a FrontRunners nevű brentwoodi sportszerforgalmazó cég igazgatója. – De be kell vallanom, hogy amikor először megjelentek, mi is az Earth cipők mellé tettük őket.”

A legkülönlegesebb mezítlábas cipő a FiveFingers, egy ötujjas kiscsizma, amelynek két milliméter vastag gumitalpa van. Fejlesztője a neves olasz vállalat, a Vibram, amely leginkább a gyárában készülő csúcsminőségű túracipő-talpakról híres. A terméket 2006-ban mutatták be, és kajakozáshoz, illetve vitorlázáshoz ajánlották, de végül a mezítláb futók köreiben aratott sikert – a fejlődés pedig dinamikus. A cég nem hozza nyilvánosságra az eladási adatokat, de a Vibram USA marketing igazgatója, Georgia Shaw annyit azért elárul, hogy idén várhatóan tízszer annyi mezítlábas cipőt fognak eladni, mint 2009-ben.

A FiveFingers sikere a mezítlábas cipők egész generációját hívta életre. Ezek a modellek már kevésbé furcsák, lévén hogy nem ötujjasak, de ugyanolyan könnyűek, mint az eredeti cipők, és a talpuk is vékony.

A New Balance most dobta piacra a Minimus kollekciót, amelyet túrákhoz, utazáshoz és mindennapi viselésre is ajánl. A termékcsalád mottója úgy hangzik: „<=>” (a matematikailag hátrányos helyzetben lévők kedvéért eláruljuk: ez körülbelül annyit tesz, hogy „a kevesebb néha több”).

A túracipőket és szandálokat gyártó Merrell márciusban jelentette meg mezítlábas kollekcióját. A cég szerint a cipők erősítik és stimulálják a lábat.

A Fila Skele-toe cipői az eredeti FiveFingerseket idézik, de csak négy ujjuk van (a szélső két lábujj egy nyílásba kerül). A cég „szinte mindenre” ajánlja a lábbeliket, kivéve futásra.

Csupa haszon

A mezítlábas cipők hívei szerint ezek a lábbelik a test természetes biomechanikájára építenek, és ezáltal erősítik a vádlit, valamint a lábizmokat, aminek eredményeként megváltozik a viselőjük járásmódja és testtartása. A hatásmechanizmus lényege, hogy a hagyományos cipők szorításából kiszabadulva javul a láb és a boka mozgása, a vastag, tömör talpak elhagyásával pedig a lábban lévő idegek több információt kapnak arról, hogy milyen felületeken mozognak, és ezáltal gyorsabb mozgásra, valamint pontosabb egyensúlyozásra kényszerítik a testet.

Mindezen felül azáltal, hogy a mezítlábas cipőkben a sarok nincs megemelve, a testsúly az egész lábra helyeződik, és ettől kiegyenesedik a gerinc. „Szerintem nem szemfényvesztés – mondja Dr. Peter Langer minneapolisi lábspecialista és önjelölt „cipőmániákus”, aki évekig dolgozott egy futócipő-üzletben. – Ezekben a szokatlan lábbelikben egész máshogy érzi magát az ember, mint egy hagyományos modellben, és rájön, hogy a lábidegek mennyi információtól vannak elzárva egy sportcipőben.”

Mezítláb futás újratöltve

A mezítlábas cipők felhúzása egyébként külön gyakorlást igényel. Először szét kell nyitni a lábujjakat, és be kell dugni a helyére a nagylábujjat, majd egyenként a helyükre irányítani a többit is. Ha viszont sikerül a művelet, az elkötelezett hívek szerint remek érzés viselni ezeket a lábbeliket: olyan, mint mezítláb lenni, de mégis több annál, mert a gumitalp rugalmasabb és jobban is védi a lábat, mint a bőr,  így elkerülhetők a sérülések. Amikor felveszi az ember ezeket a cipőket, rájön, hogy sosem volt teljesen nyugodt, amikor mezítláb sétált.

Kevesen vitatják, hogy a trend Christopher McDougall 2009-es bestsellerével, a „Born to Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen”-nel indult, amelyben a szerző azt állítja, hogy az emberi láb ellen a legkárosabb támadást a futócipők intézték. McDougall a biológiai antropológia egyik harvardi professzorát idézi, aki szerint a láb- és térdsérüléseket sokszor olyan cipők okozzák, amik gyengítik a lábat, és a busmanokkal példálózik, akik órákig futnak a kalahári sivatagban, hogy a halálba kergessék az antilopokat.

Igaz, ő mezítlábas futásra biztat, nem pedig mezítlábas cipők viselésére, de nem telt sok időbe belátni, hogy a FiveFingersek és „leszármazottaik” kellemesebbé teszik a mezítlábas futást, így aztán a lábbelik elszánt követőkre találtak McDougall rajongói körében. Onnantól fogva pedig a szájhagyomány útján gyorsan terjedt a hírük, és megnyerték maguknak az újdonságokra vágyó fitneszpártiakat, a divathívőket, és azokat is, akik szeretnének visszatérni a természetközeli életvitelhez.

A coloradói Boulderben székelő Leisure Trends Group piackutató cég szerint az idei első negyedévben a hívők 365 000 pár mezítlábas cipőt vettek a futó- és túraboltokban (ebben nincsenek benne a nagy bevásárlóközpontok, áruházak, és hagyományos üzletek eladási adatai).


Pro és kontra

„Azok a futók, akik hordják ezeket a cipőket, kimondottan harciasak – mondja Dr. Lewis Maharam manhattani lábspecialista, a Rock and Roll Marathon orvosi igazgatója. – Ha valaki ellentmond nekik, annak rögtön nekiugranak. Mindazonáltal ez a csoport csak a sportolók egy kis hányadát jelenti.” Maharam azt állítja: a minimalista lábbelik nem is valók mindenkinek. Véleményével nincs egyedül: a sok túrázót és síelőt kezelő Beverly Hills-i lábspecialista, Dr. Bobby Pourziaee is felhívja például a figyelmet arra, hogy a busmanokkal ellentétben az amerikaiak többsége cipőt viselve nő fel, és ennek eredményeként nem fejlődnek ki teljesen azok az izmaik, amelyek a lábujjakat irányítják.Ő azt javasolja, hogy akik mezítlábas cipőket akarnak hordani, kezdjenek negyedórás sétákkal, és lassan növeljék az állóképességüket. Nézeteit Dr. Brendan Riley, a UCLA lábspecialistája is osztja, aki pácienseit arra biztatja, hogy puha felületen, pl. futópályán szoktassák magukat a mezítlábas cipők hordásához, és az aszfaltozott járdáktól mindenképpen tartsák távol magukat. Ráadásul még ezzel együtt sem híve a különleges lábbeliknek, ugyanis mint mondja, nem tud olyan problémát, amire megoldást jelentene a mezítlábas cipő.

Hóban-fagyban

Thac Lecong, a FrontRunners munkatársa a mezítlábas cipők piacának fejlődését ahhoz a folyamathoz hasonlítja, ahogy a divat leszivárog a párizsi és milánói kifutóktól a nagy áruházakban vásárló tömegekhez. „A bolondos haute couture ruhákat csak néhányan viselik – mondja. – Ugyanígy a Vibram is rengeteg ember számára túl furcsa. A New Balance és a Merrell cipői azonban a furcsa dizájnt és a lábujjas megoldást mellőzve igyekeznek alkalmazni a mezítlábas technológiát.

A forgalmazók közül senki nem követi, hogy a vevői mire használják a mezítlábas cipőket, de a közelmúltban körbekérdeztünk egy szombati napon a FrontRunnershez folyamatosan érkező vásárlók között, és senkivel nem találkoztunk, aki futni akart volna bennük. Egy férfi például a kirándulószandálja helyett vásárolt egy pár Vibramet, egy nő pedig azért, hogy a szomszédjaihoz járjon át benne. Egy harmadik vásárló, aki edzéshez már használ egy New Balance Minimust, azért vett egy újabb párral, mert ezeket a lábbeliket könnyen le és fel tudja venni, amikor a reptereken áthalad a biztonsági vizsgálaton.

A 41 éves Dave Saldana, aki egy Washington DC-ben működő nonprofit médiaképviseleti cég kommunikációs igazgatója, a Krav-Maga nevű, gyors reakciókat igénylő küzdősport űzéséhez hordja a Vibram-et. „Ebben a sportban fontos, hogy stabilan álljon az ember – mondja. – A FiveFingers-szel pedig ez lényegében automatikusan elérhető. Olyan ez a cipő, mintha a láb kiterjesztése lenne, és mivel minden lábujjra külön kell ráhúzni, növeli az egyensúly- és biztonságérzetet.” Saldana csak attól fél, hogy eltöri valamelyik lábujját.

A nyílt vízi búvár- és vöröskeresztes úszásoktatóként dolgozó 50 éves Kristin Collins Galbreaith mindig viseli a FiveFingerst, ha teheti. „Hordom őket edzéshez, és akkor is, ha flipflopot vennék fel – mondja. – Hülyén néznek ki, főleg az olcsóbb darabok, de annyira nem cikisek, ha zoknit is húzok hozzájuk.”

ForrásIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés