free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A Mikulás igazi sztorija

Borsa         Címkék: december, kultúrtripp, mikulás, tél, ünnep 2 hozzászólás

Minden gyerek tudja, a Mikulás december 6-án tömi meg a kiscipőket, de hogy ki is ő, azzal még a legtöbb felnőtt sincs tisztában. Segítünk, hogy legyen mit mesélni!

A Mikulás - vagy közkedveltebb formájában a Télapó - nem ám egy kitalált személy, valóban élő, történelmi alak volt és nagylelkű adakozó, viszont nem sok köze van a Lappföldhöz. Az elmúlt többszáz évben annyi legenda szövődött élete köré, hogy történész legyen a talpán, aki ki tudja bogozni ezeket.

Szent Miklós püspökről van szó, aki Krisztus után 245 körül született Kis-Ázsiában, Patara városában, ami a mai Törökország területén található, akkoriban azonban a Római Görögország része volt. Gazdag családban nevelkedett, de szüleit hamar elveszítette, érsek nagybátyja vette gondozásba, kinek hatására a kis Miklós - Nikolasz - nagyon megkedvelte a kolostori életet, és felcseperedvén a papi hivatást választotta. Életét az emberek megsegítésének szentelte, imádta a gyerekeket, tanított és adakozott, így hamar a környékbeliek kedvencévé vált, és a híre egyre messzebbre jutott.

http://en.wikimedia.org
Egy eredeti Szent Miklós

Már egészen kicsi korában is sok csodát kötöttek a nevéhez, és ezek száma az évek múlásával egyre csak nőtt. Állítólag jeruzsálemi zarándokútja során három matróz életét mentette meg azzal, hogy viharba került hajójuk fedélzetén megjelent, majd könnyed mozdulatokkal a partra kormányozta a megvadult ladikot. Ezután a tengerészek védőszentjévé avatták. De püspökké válása is igencsak érdekes körülmények között történt, állítólag maga az Úr nyilatkoztatta ki Myra város elöljáróinak, hogy az az ember legyen a település püspöke, aki elsőként lép be a templom ajtaján, és a Miklós névre hallgat. Közel ötven évig volt püspök, az emberek pedig imádták és valódi vezetőjüknek tartották.

http://hu.wikipedia.org
Mikulás megmenti a hajósokat

Több ízben szembekerült az egyházzal - jórész bőkezűsége miatt -, és a történelem botrányos keresztényüldözése is elérte, de csodával határos módon életben maradt, mert állítólag még a pogányok sem merték kivégezni. Hosszú békés öregkort élt meg, és a legenda szerint 343 december 6-án vitte fel két angyal a lelkét a mennyekbe. Az eredeti sírhelyet Demre - Myra - közepén találták meg egy 1956-ban folyó ásatás során a Szent Miklós templom egyik oldalkápolnájában. Már a IV. században is állt ezen a helyen a templom, a mai Szent Miklós templom azonban a VII. században épült, de a IX. századi keresztény-arab háborúban megrongálódott, és csak a XI. század végén lett jelenlegi formájában helyreállítva. Szent Miklós viszont annyira népszerű volt, főként a tengerészek között, hogy még 1087-ben olasz matrózok - kalózok - kiásták a sírból a csontvázat és hazavitték, csak pár lehulló csontocska maradt az eredeti helyen, melyet a most is Antalyában őriznek. Az olasz rongálók martaléka pedig egy dél-olasz nagyvárosban, Bariban található, melynek Szent Miklós a védőszentjévé is vált, és ott az egykori püspököt a mai napig a fosztogató hajósok érkezése napján, május 9-én ünneplik.

http://en.wikipedia.org
Szent Miklós igazi sírja Myraban

Tehát egy igazi önzetlen jótevőről van szó, aki egész életét az adakozásnak és tanításnak szentelte, de az még mindig nem világos, hogy honnan a formalitás, a cipőtömés, meg a kéménymászás? Erre is van egy legenda; állítólag Szent Miklós esténként szeretett sétálni a városban, egyik ilyen sétája alkalmával egy nyitott ablakon keresztül kiszűrődő veszekedésre lett figyelmes. Három lánytestvér vitatkozott azon, hogy családjuk megsegítésére melyikük adja el magát rabszolgának. Miklós ezt hallva gyorsan visszasietett a templomba, egy marék aranyat kendőbe kötött, és behajított az ablakon majd elszaladt. A lányok azt hitték csoda történt, de következő év ugyanezen időszakában jött még egy csomag, ez már gyanús volt és kinézve az ablakon az egyik lány egy piros ruhás - püspöki gúnya ugye - alakot látott elsietni. De mivel ez az eset is télvíz idején történt, úgy hitték maga "Tél-Apó" jött el segíteni.

http://en.wikimedia.org, http://hu.wikipedia.org
"Tél-Apó" éppen aranyat dobál a lányoknak

A rákövetkező évben nagyon hideg volt, ezért a család az ablakok bedeszkázásával próbálta óvni a ház melegét, a püspök azonban fifikás ember volt, felmászott a tetőre és a tűzhely kéményén át dobta be a kendőbe csavart aranyat. Így mind a három lány becsülettel férjhez tudott menni, és makulátlan maradhatott a család becsülete. De állítólag a püspök ennél az utolsó kis pakknál bukott le, mert olyan arany is került a többi közé, ami beazonosíthatóan a templomból származott.

Az amerikai verzió

De pont ilyentájt, a hideg beköszöntével ajándékozta meg a gyerekeket is kalóriadús édességekkel, ezért pedig "Noel Baba"-nak - azaz "Ajándékozó Apának" - becézték a környékbeliek. Az évek során ezek a sztorik csak még színesebbé váltak, és ahogy terjedtek a nagyvilágban, úgy formálódtak. Az amerikai kultúrkör például összemosta a karácsonnyal, ez minden bizonnyal a XIX. században alakulhatott ki – szegény Miklós ekkor vált Christmas Fatherré -, onnan pedig az 50-es években jutott vissza Európába az úgynevezett amerikai típusú, nagypocakos, pirospozsgás, prémes cuccban nyomuló Télapó, aki - mivel csak egy napot dolgozik az évben, és egyébként nem is látni - biztos valami marha messzi helyen él, mondjuk Lappföldön. Azt nem tudni, hogy a lappföldi gyerekeknek mit adnak be ilyenkor...

www.billcasselman.com
A Nast által kreált Szent Miklós

Állítólag az egész amerikai imázs egy vers illusztrációjának nyomán született meg; Clement Clarke Moore 1823-ban íródott "Szent Miklós látogatása" című verséhez Thomas Nast rajzolt képeket a Harper's magazinba az 1800-as évek vége felé. Innentől pedig ez a fazon vette át a hatalmat a viktoriánus kori ábrázolások fölött.

http://library2.nalis.gov.tt
Ismerős fazon

De a hazai népi hagyományokban is megtaláljuk Szent Miklós ünnepét, történészek szerint hozzánk Ausztriából vándorolt át az ünnep és elsősorban a polgári körökben volt népszerű, de azért e jeles napon való ajándékozásnak a magyar parasztság körében is voltak tradíciói. A pogány babonák és a népi játékok ötvözéséből az aprószentek-napi püspökválasztás szokásaival keveredve alakult ki a hazai úgynevezett Mikulás-járás, ez főleg a Dunántúlon, Csallóközben és az Ipoly mentén volt népszerű. A rituálé keretein belül láncos, álarcos, olykor szalmába burkolt Mikulás és a kíséretében lévő ördög ijesztgette az utcán a kisgyermekeket - sőt, a fiatal lányokat is, melytől enyhe pajzán beütése lett a dolognak -, a felvonulás azonban elsősorban a tél örömeinek szólt. Ez is egy kedves szokás, de így most már megvan a mai krampusz figura eredete is.

Az adventi időszak fontos pontja a Mikulás-ünnep, ahogyan maga a Mikulás alak is szimbolikus. Ha jók voltunk, holnap reggelre már csokihegyekben turkálhatunk, de megemlékezhetünk Szent Miklósról is, akinek ezt az egészet köszönhetjük.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés