free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A Mikulás igazi sztorija

Borsa         Címkék: december, kultúrtripp, mikulás, tél, ünnep 2 hozzászólás

Minden gyerek tudja, a Mikulás december 6-án tömi meg a kiscipőket, de hogy ki is ő, azzal még a legtöbb felnőtt sincs tisztában. Segítünk, hogy legyen mit mesélni!

A Mikulás - vagy közkedveltebb formájában a Télapó - nem ám egy kitalált személy, valóban élő, történelmi alak volt és nagylelkű adakozó, viszont nem sok köze van a Lappföldhöz. Az elmúlt többszáz évben annyi legenda szövődött élete köré, hogy történész legyen a talpán, aki ki tudja bogozni ezeket.

Szent Miklós püspökről van szó, aki Krisztus után 245 körül született Kis-Ázsiában, Patara városában, ami a mai Törökország területén található, akkoriban azonban a Római Görögország része volt. Gazdag családban nevelkedett, de szüleit hamar elveszítette, érsek nagybátyja vette gondozásba, kinek hatására a kis Miklós - Nikolasz - nagyon megkedvelte a kolostori életet, és felcseperedvén a papi hivatást választotta. Életét az emberek megsegítésének szentelte, imádta a gyerekeket, tanított és adakozott, így hamar a környékbeliek kedvencévé vált, és a híre egyre messzebbre jutott.

http://en.wikimedia.org
Egy eredeti Szent Miklós

Már egészen kicsi korában is sok csodát kötöttek a nevéhez, és ezek száma az évek múlásával egyre csak nőtt. Állítólag jeruzsálemi zarándokútja során három matróz életét mentette meg azzal, hogy viharba került hajójuk fedélzetén megjelent, majd könnyed mozdulatokkal a partra kormányozta a megvadult ladikot. Ezután a tengerészek védőszentjévé avatták. De püspökké válása is igencsak érdekes körülmények között történt, állítólag maga az Úr nyilatkoztatta ki Myra város elöljáróinak, hogy az az ember legyen a település püspöke, aki elsőként lép be a templom ajtaján, és a Miklós névre hallgat. Közel ötven évig volt püspök, az emberek pedig imádták és valódi vezetőjüknek tartották.

http://hu.wikipedia.org
Mikulás megmenti a hajósokat

Több ízben szembekerült az egyházzal - jórész bőkezűsége miatt -, és a történelem botrányos keresztényüldözése is elérte, de csodával határos módon életben maradt, mert állítólag még a pogányok sem merték kivégezni. Hosszú békés öregkort élt meg, és a legenda szerint 343 december 6-án vitte fel két angyal a lelkét a mennyekbe. Az eredeti sírhelyet Demre - Myra - közepén találták meg egy 1956-ban folyó ásatás során a Szent Miklós templom egyik oldalkápolnájában. Már a IV. században is állt ezen a helyen a templom, a mai Szent Miklós templom azonban a VII. században épült, de a IX. századi keresztény-arab háborúban megrongálódott, és csak a XI. század végén lett jelenlegi formájában helyreállítva. Szent Miklós viszont annyira népszerű volt, főként a tengerészek között, hogy még 1087-ben olasz matrózok - kalózok - kiásták a sírból a csontvázat és hazavitték, csak pár lehulló csontocska maradt az eredeti helyen, melyet a most is Antalyában őriznek. Az olasz rongálók martaléka pedig egy dél-olasz nagyvárosban, Bariban található, melynek Szent Miklós a védőszentjévé is vált, és ott az egykori püspököt a mai napig a fosztogató hajósok érkezése napján, május 9-én ünneplik.

http://en.wikipedia.org
Szent Miklós igazi sírja Myraban

Tehát egy igazi önzetlen jótevőről van szó, aki egész életét az adakozásnak és tanításnak szentelte, de az még mindig nem világos, hogy honnan a formalitás, a cipőtömés, meg a kéménymászás? Erre is van egy legenda; állítólag Szent Miklós esténként szeretett sétálni a városban, egyik ilyen sétája alkalmával egy nyitott ablakon keresztül kiszűrődő veszekedésre lett figyelmes. Három lánytestvér vitatkozott azon, hogy családjuk megsegítésére melyikük adja el magát rabszolgának. Miklós ezt hallva gyorsan visszasietett a templomba, egy marék aranyat kendőbe kötött, és behajított az ablakon majd elszaladt. A lányok azt hitték csoda történt, de következő év ugyanezen időszakában jött még egy csomag, ez már gyanús volt és kinézve az ablakon az egyik lány egy piros ruhás - püspöki gúnya ugye - alakot látott elsietni. De mivel ez az eset is télvíz idején történt, úgy hitték maga "Tél-Apó" jött el segíteni.

http://en.wikimedia.org, http://hu.wikipedia.org
"Tél-Apó" éppen aranyat dobál a lányoknak

A rákövetkező évben nagyon hideg volt, ezért a család az ablakok bedeszkázásával próbálta óvni a ház melegét, a püspök azonban fifikás ember volt, felmászott a tetőre és a tűzhely kéményén át dobta be a kendőbe csavart aranyat. Így mind a három lány becsülettel férjhez tudott menni, és makulátlan maradhatott a család becsülete. De állítólag a püspök ennél az utolsó kis pakknál bukott le, mert olyan arany is került a többi közé, ami beazonosíthatóan a templomból származott.

Az amerikai verzió

De pont ilyentájt, a hideg beköszöntével ajándékozta meg a gyerekeket is kalóriadús édességekkel, ezért pedig "Noel Baba"-nak - azaz "Ajándékozó Apának" - becézték a környékbeliek. Az évek során ezek a sztorik csak még színesebbé váltak, és ahogy terjedtek a nagyvilágban, úgy formálódtak. Az amerikai kultúrkör például összemosta a karácsonnyal, ez minden bizonnyal a XIX. században alakulhatott ki – szegény Miklós ekkor vált Christmas Fatherré -, onnan pedig az 50-es években jutott vissza Európába az úgynevezett amerikai típusú, nagypocakos, pirospozsgás, prémes cuccban nyomuló Télapó, aki - mivel csak egy napot dolgozik az évben, és egyébként nem is látni - biztos valami marha messzi helyen él, mondjuk Lappföldön. Azt nem tudni, hogy a lappföldi gyerekeknek mit adnak be ilyenkor...

www.billcasselman.com
A Nast által kreált Szent Miklós

Állítólag az egész amerikai imázs egy vers illusztrációjának nyomán született meg; Clement Clarke Moore 1823-ban íródott "Szent Miklós látogatása" című verséhez Thomas Nast rajzolt képeket a Harper's magazinba az 1800-as évek vége felé. Innentől pedig ez a fazon vette át a hatalmat a viktoriánus kori ábrázolások fölött.

http://library2.nalis.gov.tt
Ismerős fazon

De a hazai népi hagyományokban is megtaláljuk Szent Miklós ünnepét, történészek szerint hozzánk Ausztriából vándorolt át az ünnep és elsősorban a polgári körökben volt népszerű, de azért e jeles napon való ajándékozásnak a magyar parasztság körében is voltak tradíciói. A pogány babonák és a népi játékok ötvözéséből az aprószentek-napi püspökválasztás szokásaival keveredve alakult ki a hazai úgynevezett Mikulás-járás, ez főleg a Dunántúlon, Csallóközben és az Ipoly mentén volt népszerű. A rituálé keretein belül láncos, álarcos, olykor szalmába burkolt Mikulás és a kíséretében lévő ördög ijesztgette az utcán a kisgyermekeket - sőt, a fiatal lányokat is, melytől enyhe pajzán beütése lett a dolognak -, a felvonulás azonban elsősorban a tél örömeinek szólt. Ez is egy kedves szokás, de így most már megvan a mai krampusz figura eredete is.

Az adventi időszak fontos pontja a Mikulás-ünnep, ahogyan maga a Mikulás alak is szimbolikus. Ha jók voltunk, holnap reggelre már csokihegyekben turkálhatunk, de megemlékezhetünk Szent Miklósról is, akinek ezt az egészet köszönhetjük.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés