free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 modern reneszánsz ember

Borsa         Címkék: brianmay, kultúrtripp, reneszánsz 0 hozzászólás

A sokoldalúságot folyamatosan temetik, de valójában sosem fog eltűnni. Bizonyíték gyanánt íme öt kortárs reneszánsz ember.

10-15 évente valakiről biztosan kijelentik a globálpesszimizmus jegyében, hogy ő volt az utolsó reneszánsz ember, de aztán csak jön egy újabb, meg egy újabb, meg egy még újabb nagyformátumú figura, aki egyszerre akrobata, atomfizikus, nyelvújító szinkrontolmács, mesterszakács, költő, Nobel-díjas békeaktivista és YouTube-sztár. Mi is tudunk mondani kapásból öt huszadik-huszonegyedik századi figurát, akik nem vádolhatók egy-, de sokszor két-, sőt háromdimenzióssággal sem.

Douglas Hofstadter

A 66 éves férfi még ebből a listából is kilóg, annyi mindent csinál, úgyhogy a bemutatása leginkább egy felsorolásra fog hasonlítani. Már az apja is Nobel-díjas volt, és egy egyetemi campuson nőtt fel, de nem utálta meg a környezetet: matematikából diplomázott, majd fizikából PhD-zett. Azóta is dolgozik mindkét területen, de kognitív tudományokkal is foglalkozik, na meg filozófiával és esztétikával, ezen kívül pedig Pulitzer-díjas író és újságíró. Plusz zongorázik, lemezt ad ki, és a nyelvek is érdeklik – különböző szinteken úgy egy tucatnyit van szerencséje beszélni. Huh.

Hedy Lamarr

A 2000-ben elhunyt osztrák nő német mozifilmekben kezdte a karrierjét, és szinte azonnal sztár lett, de 20 évesen férjhez ment, és az ura egyszerűen nem hagyta játszani – viszont fegyvergyáros lévén magával vitte minden szakmai eseményre, így Lamarr megismerkedett a korabeli haditechnikával. A nácik hatalomra lépésekor aztán az USA-ba ment, ahol ismét filmcsillag lett, de szabadidejében a korábbi ismereteit felhasználva egy avantgárd zeneszerzővel közösen kidolgozott egy távirányító-rendszert is a haditengerészet torpedóihoz. A találmány a frekvenciaugratásos adástechnika első alkalmazása volt – ennek köszönhetjük többek közt a Bluetooth-t és a WiFit is. Lamarr egyébként hatszor házasodott, kétszer vádolták bolti lopással, és élete második felében visszavonultan élt.

Brian May

Mayt leginkább a Queen gitárosaként ismerjük, de amellett, hogy a Bohemian Rhapsodyt nyomta, van egy másik karrierje is: asztrofizikus a kis hamis. Doktori tanulmányait még zenekara befutása előtt kezdte, a bolygóközi por sebességét és fényvisszaverését tanulmányozta (bármit jelentsen is ez), de amikor már elég sokan várták tőle, hogy gitározzon és slágereket írjon, felhagyott a dologgal. Érdeklődését ennek ellenére nem adta fel, és 2007-ben befejezte, amit 35 éve abbahagyott, így lovagi címe, a CBE mellett a PhD-t is a neve mögé biggyeszthette. Van pár tanulmánya is, de ezeknek a címét inkább nem idézzük.

Nathan Myhrvold

Az 51 éves seattle-i fickót leginkább matematikusként és informatikusként, illetve üzletemberként jegyzik, köszönhetően annak, hogy lehúzott 13 évet a Microsoftnál, és a cég egyik fejese lett. Tulajdonképpen már ennyivel is reneszánsz ember volna, de ez még csak a kezdet, ugyanis díjnyertes természetfotós, és paleontológiával is foglalkozik, mégpedig olyan szinten, hogy publikálni is szokott a témakörben. Mindezen felül szeret főzőcskézni is, mégpedig mániákusan, úgyhogy mesterszakácsnak minősül, versenyeket nyer, és még egy könyvet is összehozott konyhai dolgokról. Egyszer írhatna az unatkozásról is, tényleg kíváncsiak vagyunk, mit tudna mondani a kérdéssel kapcsolatban.

Bruce Dickinson

Végül még egy zenész: az apró termetű, viszont nagy hangterjedelmű fazon főállásban az Iron Maidenben énekel, és tulajdonképpen már az rendhagyó, hogy közben 52 éves létére mekkorákat ugrik és mennyit fut, de mindez az aktivitásának csak töredéke. Emellett ugyanis írt már regényeket, forgatókönyvet, vezetett rádióműsort a BBC-n, volt dokumentumfilmek házigazdája, valamint díjnyertes vívót is tisztelhetünk benne. Na meg pilótát, méghozzá nehézsúlyút, ugyanis Boeingeket vezet, és annyira elkötelezett, hogy vett már részt mentőakciókban, és fuvarozta a saját zenekarát is egy egész turnén keresztül. Nemrég pedig egy légitársaság marketing igazgatójának is kinevezték.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés