free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A monitor előtt is lehet kellemesen dolgozni

Ádám Péter         Címkék: egészség, monitor, munka, számítógép, szem 1 hozzászólás

A monitor előtti munkavégzés során a szemünk kiszáradhat és elfáradhat. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban kiküszöbölhetjük ezeket a problémákat.

Sokan vagyunk abban a helyzetben, hogy munkánk miatt szinte az egész napunkat egy számítógép monitora előtt kényszerülünk tölteni. A monitor folyamatos bámulása pedig természetesnek nem igazán mondható hatásokat gyakorol szemünk világára, ami kellemetlen tünetekként jelentkezhet, és szélsőséges esetekben, hosszútávon akár a látószervek károsodását is okozhatja. Egy kis odafigyeléssel azonban a problémák könnyedén kiküszöbölhetők, és a monitor előtt eltöltött idő is kellemesebbé válhat.

Mindenek előtt tisztázni szeretnénk a számítógép monitorok káros sugárzásával kapcsolatos híreszteléseket. Az igaz, hogy a régi, katódsugárképernyős monitorok nem kis mennyiségű ionizáló sugárzást bocsátottak ki magukból, ami ellen mindenféle szűrőket volt érdemes a képernyő elé helyezni a látáskárosodás elkerülés végett. És, ha ez még nem volt elég, akkor ott volt a monitorok állandó vibrálása, amely ugyan csak képeken vagy filmen volt feltűnő, de ha a monitor nem volt megfelelően beállítva, akkor szinte észrevehetetlenül károsította a szemünket, ha túl sok időt töltöttünk előtte. Ezzel szemben a ma használt folyadékkristályos (LCD) monitorok semmilyen káros sugárzást nem bocsátanak ki magukból, és a vibrálásuk is elenyésző, tehát a probléma nem itt keresendő.

www.canada.com

"A legnagyobb probléma az, hogy amikor a monitort bámuljuk nem pislogunk eleget - kezdi magyarázni a Borsának Papp Éva szemész szakorvos. - Amikor hosszú időn keresztül a számítógép monitorát figyeljük, akkor tulajdonképpen egy pontra koncentrálunk, és ezért az átlagosnál jóval kevesebbet pislogunk. Ráadásul valamennyire hunyorítunk is, hogy ezáltal kiszűrjük a környezetben lévő, a koncentrálásban zavaró tényezőket, és növeljük a képernyő képének élességét, azonban a hunyorítás miatt még kevesebbet pislogunk." A nem megfelelő mennyiségű pislogás hiánya pedig a szem kiszáradásához vezet, és amikor belefelejtkezünk a munkába, bizony a percenkénti pislogás mennyisége akár a harmadára is csökkenhet. "A szemfelszínt egy védőréteg, az úgynevezett könnyfilm borítja, amely azonban 10-15 másodperc alatt elpárolog. A megfelelő mennyiségű pislogással viszont pótolni tudjuk az elillanó nedvességet, így mindig jelen van a megfelelő könnyfilm-réteg - mondja a szemorvos. - A monitor előtti munkavégzés következtében - a fenti okok miatt - nem pislogunk eleget ahhoz, hogy pótolni tudjuk az elpárolgó nedvességet, így a szemünk kiszárad."

A számítógépek monitorai előtti munkavégzés következtében a szemünk nem csak kiszárad, de gyakran el is fárad. "A szemfáradás egyik legfőbb oka az, hogy a monitoron megjelenített betűk és képek apró pontokból állnak össze, és bár tudatosan talán nem is érzékeljük, de a szemünk nem képes az ilyen fajta képet folyamatosan élesen látni - világosít fel minket Papp Éva. - Ahhoz, hogy mi egy állandóan éles képet érzékeljünk, a szemünk mindig újrafókuszál a monitorra, ami viszont az átlagosnál nagyobb megterhelést jelent a szem izmainak, és ez a szem elfáradásához vezet."

A szem kiszáradásának és elfáradásának több kellemetlen tünetei is lehetnek, a száraz szem egy idő után kivörösödéssel, szúró, égető érzéssel "jelzi" nekünk a problémát, a szemfáradás pedig nehezebb fókuszálást jelent. Mindez persze a koncentráció vesztéséhez vezet, ami pedig a végzett munka rovására megy, de hosszútávon akár a szemek egészségét is veszélyeztetheti. "A szemszárasság, vagyis a védőréteget képző könnyfilm nem megfelelő mennyisége szemgyulladáshoz vezethet, és a kórokozókkal szembeni védelem is meggyengül - mondja a doktornő. - Ha hosszú távon, sokszor kiszárad a szemünk, az akár még a szaruhártyát is károsíthatja, ami viszont már látásromláshoz, homályos látáshoz vezethet."A problémák ismeretében viszont könnyedén elháríthatjuk a monitor előtti huzamosabb időtöltés okozta szemkárosodást. A száraz szemekre a lehető legegyszerűbb módszer, ha bizonyos időnként tudatosan pislogunk néhányat, de ha már szúr a szemünk, akkor a műkönny vagy a szemcsepp segíthet rajtunk. A szemfáradás ellen pedig egyszerűen érdemes szünetet tartani, néhány percre hanyagolni a monitor bámulását. Erre amúgy miniszteri rendelet is van, amely óránkénti 10 perc nem összevonható szünetet ír elő a számítógépekkel dolgozóknak, és a monitorok előtti munkát napi hat órában maximalizálja. A szemorvos szerint, ha fáradtnak érezzük a szemünket, de muszáj folytatnunk a munkát, abban az esetben is érdemes pihentető szemtornát végeznünk. "Végezzünk 10 lassú szemlehunyást, a zárt szemhéjak mögött pedig lassan körözzünk a szemgolyónkkal. Ezen kívül a szemizmok nyújtásának érdekében egy percig fókuszáljunk egy távoli pontra."

Fontos még a monitor helyes beállítása, amellett, hogy lehetőség szerint LCD képernyős monitort érdemes használnunk. A monitor fényerejét ajánlott nem a legerősebb fokozatra állítani, és inkább külső fényforrást, asztali lámpát használni. A monitort pedig 15-20 fokban hátradöntve, úgy fél méter távolságban érdemes néznünk. Ha betartjuk a szabályokat és odafigyelünk a szemünkre munkavégzés közben, abban az esetben minden különösebb gond nélkül, kellemesen tudjuk majd végezni a munkánkat a számítógépek monitorai előtt is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés