free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Multitask munka: felszínessé tesz minket

Trapp Henci         Címkék: munka, online, púder 0 hozzászólás

Bemutatjuk a multitask munkavégzést, amire büszkék is lehetnénk, hiszen egyszerre több dologra is figyelünk. Ez viszont tévedés, mert nem figyelünk valójában.

Kevés olyan munkalehetőség van, ami nélkülözi a számítógépes munkát, és ezek sokszor az internethez kötődnek. Mivel a neten keresztül lebonyolíthatjuk a levelezéseinket, zenét hallgathatunk, híreket olvashatunk, figyelemmel követhetjük a twittert, a facebookot, ezeket meg is tesszük. Közben kimutatásokat készítünk, elvégezzük a munkát, viszont minden egyes mással való foglalatosság negyed órára visszavet minket, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy bele tudjunk mélyedni egy-egy feladatba. A jelenség, amiről beszélünk a multitask – megosztott - figyelem. 

A megosztott figyelemre való képességet, általában pozitívumként fogjuk fel, holott ha ilyen módon dolgozunk, vagy akár így végzünk bármit, kevésbé vagyunk alaposak az adott ténykedés alatt, nem figyelünk koncentráltan, így a hibázási lehetőség erősödik. A multitask üzemmód jelentősen csökkenti a megszerezhető információk mennyiségét, minőségét. A kaliforniai egyetem pszichológia professzora, Russel Poldrack kutatásai szerint, ennek az az oka, hogy az emberek nem tudják összekötni a tárgyat a hozzá tartozó információval, hiszen nem egy adott dologra fókuszáljuk a figyelmünket. Ha e-mail írás közben telefonálunk, esetleg beszélgetünk, jelentést teszünk épp valamiről, ne csodálkozzunk rajta, hogy a levelünk telis tele lesz elütésekkel, hibákkal, akár még érthetetlen, értelmezhetetlen tartalmi részekkel is.Az elmúlt években több olyan vizsgálat is folyt, amelyben a multifunkcionális munkavégzés volt a kutatások középpontjában. A pszichológusok szerint az eredmények drámaiak, ezért is próbálják egyre több platformom felhívni a figyelmet arra, hogy igyekezzünk egyszerre egy munkafolyamatra koncentrálni. Leginkább a számítógép előtt dolgozókra leselkedik a multitaszkizmus, és maga kifejezés is az informatika világából származik, jelentése: egyidejűleg több feladat elvégzése.  A sokrétű tevékenység, az idő előrehaladtával az elkövetett hibák megsoksorozódásához vezet, mivel nem tudunk egy-egy dologra koncentrálni, és ez a hatékonyság rovására megy. A Stanford Egyetemen már a kilencvenes évek óta folytatnak vizsgálatokat a többfelé osztott figyelemmel végzett munka eredményességéről. Eredetileg azt akarták megtudni, hogy mi a titkuk azoknak az embereknek, akik képesek egyszerre több információforrást figyelő munkát végezni. A Stanford Egyetem munkatársai a várakozásaikkal ellentétben, arra jöttek rá, hogy inkompetencia jellemzi azokat, akik aktív multitask feladatvégzők. 

Steven Johnson és csapata agykutatásaik során kimutatták, hogy hasonlóan egy számítógép processzorához, egyidejűleg az agy sem képes több helyre koncentrálni, egymást követően hajtja végre a feladatokat, csak éppen olyan gyorsan, hogy könnyen úgy érzékelhetjük, hogy több dolgot is képesek vagyunk elvégezni egyszerre. Valójában arról van szó, hogy olyan gyors kapcsolások jönnek létre az agyban, hogy már nem érzékeljük a szüneteket, de így sajnos az információáradat felszínén mozgunk csak, hiszen arra nincs időnk, hogy elmélyüljünk. Valójában folyamatos szelektív figyelemről van szó, amely képességünket pont az fejlesztette ki, hogy egyszerre több dologgal is elkezdtünk foglalkozni. Az agyunk sorba rendezi az ingereket, szelektálja, de ha nagyon sok inger ér minket, akkor az agyunk jobban pörög, gyorsabban válogat, kevesebb opciót vesz figyelembe, felszínesebb döntéseket hoz, így egyáltalán nem lesznek megfontolt, átgondolt, alapos döntéseink. A túl sok döntés akadályozza a munka hatékony elvégzését. Sajnos nem csak azzal állunk szemben, hogy a számítógép előtt, online munkavégzőkre leselkedik egy olyan veszély, amely megnehezíti a hatékony munkavégzést, hanem Barry Schwartz pszichológus szerint az ingergazdag környezet a magánszféránkba is behatol, egyre több ingerre van szüksége az agyunknak, de ugyanakkor be is csap minket, mert a figyelmünk egyre csak csökken. A Z-generáció tagjai, akik már a digitalizált, online világba születtek bele, egyenesen azt mondják, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozni kifejezetten unalmas. A húsz év alatti diákok körében végzett felmérés bebizonyította azt a régi legendát is, miszerint a csajok képesek egyszerre több dologra is figyelni, ugyanis a tizennyolc és húsz év közötti diáklányok háromnegyede használ több médiumot egyszerre, míg a fiúknak "csak" a fele. 

Sajnos Magyarországon jellemző az is, hogy a munkáltatók nem tisztázzák pontosan a munkaköröket, illetve a dolgozók inkább elvégeznek minden felmerülő feladatot, csak azért, hogy nehogy ők legyenek a következők, akiket kirúgnak a munkahelyükről. Gondoljunk bele - biztos voltunk már ezzel sokan -, hogy amikor van egy-egy nagyobb feladat amibe, muszáj elmélyülnünk, és megjelenik közben a főnökünk, hogy ezt vagy legyünk olyan kedvesek intézzük el, vagy keressük fel, vagy küldjük át, lehetőleg rögtön, igen csak bestresszelünk. Egyenetlen terhelés, betarthatatlan határidők, munkakörök közötti átfedések, és máris kész a multitask a munkahelyünkön, ráadásul önhibánkon kívül...

Borsaszerkesztő belátja, hogy szinte képtelenség egyszerre csak egy dologra koncentrálni, viszont, ha egy munka megkívánja a maximális figyelmet, akkor törekedjünk rá, hogy más zavaró ténykedés ne legyen a háttérben sem. 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés