free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ami a munkahelyi zaklatás után jön

Fiáth Tita         Címkék: férfiak, kapcsolat, munka, visszautasítás, zaklatás 1 hozzászólás

A munkahelyi zaklatás "szexuális" részét számos tanulmány boncolgatta már. A visszautasítást követő bosszúhadjáratnak azonban kevesebb figyelmet szentelünk.

"Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy inkább lemondok a kiküldetésről, mint hogy két hétig a főnök udvarlásának legyek kitéve, váratlanul a visszájára fordult minden - meséli egy 32 éves középvezető nő. - A korábbi agilitásom egyszerre arrogancia, az udvariasságom szánalmas nyalakodás, a kitartásom és a szorgalmam pedig a tehetség hiányát palástoló törtetés lett a vezetőség szemében." A minősítések megváltozásának az iránya többnyire nem véletlen. A korábban a feminitás szobrának tartott, kívánatos hölgyekről - miután kiderül, hogy a nőiességüket kizárólag a férjükkel hajlandóak megosztani - egyszerre olyasmiket állítanak, amik a férfikollégákra nézve nem feltétlenül volnának pejoratívak. A szexuális közeledést elutasító nő ilyenkor "karrieristának" vagy "ridegnek" minősül, azaz hirtelen elkezdik kétségbe vonni az olyan, nőies tulajdonságait, mint például "barátságos" vagy "aranyszívű", mert csak az irodában, és nem a lepedőn bizonyította azokat."Fél éven keresztül nem szállt le rólam az egyik kollégám - emlékszik vissza egy 25 éves nő. - Megszerezte a telefonszámomat, aztán SMS-ekkel meg emailekkel zaklatott. Amikor az ebédlőben, több munkatárs füle hallatára voltam kénytelen közölni vele, hogy vőlegényem van, és szálljon le rólam, felhagyott az üzengetéssel, de ezután jött csak a java! Elkezdte híresztelni, hogy hónapok óta szeretők voltunk, hogy rengeteg pénzzel tartozom neki, meg egy csomó, ezeknél durvább dolgokat az állítólagos perverzióimról. Mivel a vőlegényem ügyvédje felvilágosított, hogy Magyarországon vajmi kevés esélyem van a bíróság előtt egy "munkahelyi pszichoterror" vagy "mobbing" feljelentéssel, inkább állást változtattam."

A szexuális elutasítást sok férfi az önértékelésen esett csorbaként fogja fel: a nemleges válasz a személyük, nem pedig a szexuális szolgálataik elutasításaként értelmeződik. Amikor a kudarc mélyen érinti az önbecsülést - vagyis amikor úgy érezzük, hogy a Másik szinte a legbensőbb lényegünkig megsemmisített -, a következményes gyűlölet sem várat magára. A kolléga elhessegetése azért veszélyesebb egy alkalmi ismerős lerázásánál egy bárban, mert a munkahely az egzisztenciateremtés, a személyes fejlődés és az önértékelés eszközeként kiváló terepet kínál az ellenségeinknek arra, hogy több fronton is megpróbálkozzanak az ellehetetlenítésünkkel.

A céges pletykaterjesztés a nők perifériára szorításának leggyakrabban alkalmazott és talán leghatásosabb eszköze. Mivel a visszautasítás a szexualitás szféráját érintette, kézenfekvőnek tűnik, hogy a sértett fél is az erotika terén találjon kipellengérezésre valót az áldozat "titkai" között. "Háromszor randevúztam egy sráccal a szomszéd irodából, de ahogy megismertem, egyre kevésbé találtam vonzónak, és ezt értésére is próbáltam adni - mondja egy 23 éves nő. - Ezt követően néhány hétig csontfrigid, majd a mostohaapámmal együtt élő pszichopata, végül orgiákon fetrengő, párkapcsolatokra alkalmatlan ribanc voltam. A munkatársak egy része elhitte, hiszen többször láttak együtt bennünket korábban. Bevették, mert azt gondolták, ő az egyetlen, aki közelebbről is megismert.

A családos kolléganőket később azzal oltotta be, hogy notórius férjvadász vagyok, így sohasem hívtak kerti partikra vagy közös bulikra. Mielőtt felmondtam, már kávézni is egyedül jártam." Természetesen nem a szexualitás az egyetlen terep, ahol a fifikás bosszúálló megvetheti a lábát. Ismerünk orvost, akiről műhibaper-történetek keringtek, pszichológust, akinek a rendelését tették tönkre a hírrel, hogy nem szerzett diplomát, vagy gyermektelen szinglit, akiről az a hír járta, hogy intézetbe rakta a gyerekeit, csak hogy élhesse világát. Az eredmény valamennyi esetben a kollégák és a kliensek általi megvetés, ennek következményeként pedig a bizalom apadása, a lehetőségek beszűkülése, a teammunkával kapcsolatos kritika vagy az előléptetés hiánya.Ha sem a szeretett állásunkat, sem az ép eszünket és az egészségünket nem szeretnénk elveszíteni, kénytelenek leszünk felvenni a kesztyűt. Akadt nőismerős, aki egy megbízható feletteshez fordult, és a következő értekezleten időt/lehetőséget kapott a "biliborításra" (a rágalmazó szembesítésére a kitalált történeteivel - széles plénum előtt). Mások az ellenfél által elhódított területek lassú visszafoglalására esküsznek, ahogy tette ezt egy 35 éves nő is: "Az a sértődött kis korcs elkezdett hírbe hozni az összes szóba jöhető férfikollégával. Ahelyett, hogy fennhangon tiltakoztam volna, kivártam, hogy azok a pasik szorítsák sarokba, akikkel összeboronált, és akiknek a szövegelése miatt veszélybe került a házassága". A pletykával való szembeszállásképpen az álhírek tartalmával ellentétes viselkedést is demonstrálhatunk. Ha "lusta széplánynak" tituláltak, akkor a következő céges bulira mi vállaljuk a süteménykészítést; ha "csak főnökökkel kvaterkáló ribancnak" neveztek, akkor igyekezzünk minél szorosabb barátságba kerülni azokkal, akik a megbízhatóságunkat és a nyíltságunkat a későbbiekben alátámaszthatják.

A korábban idézett nővel ellentétben a "kikészítés" durvábbá válásakor igenis merjünk jogi segítséget kérni! A NaNE Egyesület vagy a Habeas Corpus Munkacsoport tanácsadással és jogi képviselettel is támogathatnak, amikor a puhább trükkök, vagy a felettesekkel való próbálkozásaink becsődöltek. Minél több "mobbing-áldozat" emel szót, annál nagyobb eséllyel élhetünk egy olyan országban, ahol nőként nem kell gyomorfekélyt vagy gutaütést kapnunk csak azért, mert hímnemű kollégáink nem tudtak megbirkózni egy aprócska nárcisztikus sérelemmel.  LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés