free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Munkahelyi kapcsolatok: az überokos

-PészM-         Címkék: kapcsolat, kultúrtripp, munkahely 2 hozzászólás

A melóhelyi Nagy Testvér örökké figyel minket, és mindig tudja, mivel bánthat meg minket legjobban. Jobb véget vetni az aljas beszólásoknak, mielőtt bekattanunk.

Nyilván mindegyikünk életében akadnak szereplők, akikről jobb híján azt gondolhatjuk, az Úristen próbatétel gyanánt gördíti őket elibénk, pluszmálhák, melyekkel meg kell birkózni valamiféle méltó jutalom elnyeréséért. De hogy egálban legyen a világ mérlegének nyelve, gondoskodott róla a Mindenható, hogy minden egyes munkahelyre ültessen egyet-egyet ezekből az ádáz bérencekből, belső fekély gyanánt - közteherviselés, hívjuk így jobb híján. Pszichológusunk pedig örömmel nyugtázza, hogy van kin realbe is gyakorolni az önmérsékletet, lehet nyújtani a belső kontrollt, és nem kell drága asszertivitás-tréningekre költeni a fizetésünket. Állunk elibe, köszönjük.Hogyaszondja: "Már megbocsáss, de ezeket a 12 perces (így, 12!) kávészüneteket nem méltóztatnátok lerövidíteni?!" Mielőtt az emberből előmászik egy Johnny Rotten, vagy az előző napi sorozatgyilkosos film idevágó jelenetét próbálnánk ki élesben, döbbenten csöndben maradunk, és egy bárgyú "elnézést" mormolva asztalhoz ülünk. Ehhh, nesze neked, önérvényesítés. (Amott persze: tort ülni a diadalon.)

"Elmondom még egyszer, ha nem lenne világos: a munkaidő kilenc órakor kezdődik, ami nem kilenc óra négy percet jelent, mint tegnap, pláne nem kilenc óra tizenegyetet, mint tegnapelőtt, és most is nyugodtan az órádra lehet nézni." Válaszunk reflexből az lenne, hogy "kedveském, de 17 órakor véget is érne, ugye, nem 17:40-kor, mint tegnap, pláne nem 18 mittudomén hánykor, mint tegnapelőtt, és ma se valószínű, hogy…"  Ehelyett a sokk annyit présel ki belőlünk, hogy igaza van, és igyekszünk figyelni erre, lehetőség szerint nem fordul elő többet. De mielőtt még ennyivel elérhetnénk a munkaállomásig, késszúrásszerűen hátba döf egy "hát ajánlom is" vagy egy "még szép!". Ez már az önmérséklet-szekció, kettes alára vizsgázunk.

Mindenkinek ismerős valahonnan, naná. Matematikai állandó az is, hogy többnyire nem a felsővezetői réteg termeli ki az ennyire kényszeres, pedáns, minden hájjal megkent gőgösöket, hanem a közép- vagy az annál lejjebbi sáv munkaerőiben dönget ekkora elánnal az önérzet (a frusztráció), és a spektrum haj, de milyen széles. Hogy, hogy nem, de a magánéletünk és a ruhatárunk, a szüleink életútja és az előző munkahelyünk minden epizódja nyitott könyv előtte, és persze sosem habozik a legkevésbé alkalmas pillanatokban bedobni a megfelelő információkat. (Többnyire olyankor, ha épp jó a kedvünk, bezsebeltünk valami méltatást a big bosstól, épp csinosak vagyunk aznap, vagy menő üzletet bonyolítottunk le az imént.)"Ahhoz a szürke felsődhöz jobban ment ugyanez a nadrág, bár tudom, hogy mennyire nehéz ilyet találni, a lányom is ennyire vastag csípőben." "Most tényleg ezen keseregsz, hogy két hétig nem látod a barátodat? Ha egy kapcsolat ennyit nem bír ki, akkor jobb, ha most elköszöntök egymástól." "Akit ennyire megvisel az ügyfelek nehéz természete, az válasszon más munkát. Nem szégyen az. Másra lehet, hogy alkalmasabb lennél." "Figyelj, nálatok vidéken nyilván nem kellett a saját asztalodat rendben tartani, itt viszont nem szokás ez a szétszórtság, szóval leszel szíves felszámolni itt ezt a kuplerájt." Megálljt is parancsolunk nyomban a sorjázásnak, mert a végtelenségig pakolhatnánk idézőjelekkel a cikket.

Feloldásként most biztosan egy teljes palettányi "megoldási stratégiát" illenék vázolni, okos és gyakorlatias viselkedési mintákat, tuti tippeket és a többi. Nehéz kenyér. Ha ráhagyjuk, csak olaj a tűzre (plusz mi kapunk gyomorfekélyt/infarktust/pánikrohamot); ha visszapofázunk, azt hallgatjuk egy hónapig; ha udvariasan, de határozottan "önérvényesítünk", akkor az erőviszonyok borulnak, és olyan mélyre küldött sértés a vége, amelyben mi magunk törünk ketté. Persze ez is egyfajta választás.

A tapasztalat azt mondatja, a messzire elkerülni még a konfrontálódás lehetőségét is a legbiztosabb mentsvár - ha pedig nyakig ülünk már a tusakodásban, előbb-utóbb borítani kell, lássuk be. Kard ki kard alapon muszáj lesz egyszer erőt demonstrálni nekünk is - inkább arra koncentráljunk, hogy a jeles esemény valóban példásra (és eredményesre) sikeredjék: határozottan, keményen, őszintén áradjon az a nagymonológ, de ami a legfontosabb, sosem annyira lealjasodva, hogy a másik fél magánéleti és privát szféráját sértve a mi kezünkben is csak ennyi maradjon, szegénységi bizonyítványként. Saját problémákra koncentrálni, egyes szám első személy használata, plusz némi diplomatikusság, minimális indulattal. Megülni azt a lovat, akárhogy is.
 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés