free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az idióta kollégák ellen

Borsa         Címkék: kolléga, munka, púder, társkapcsolat 17 hozzászólás

A melóhelyen tizenhat tonnát raksz, ám az irodában a magyar rögvaló legkreténebb fagzonjai. Sorskönyv elleni reklamálás helyett, tanácsok az idióta kollégák ellen.

Az idióta kollégák típustana vaskosabb kötetbe kerülhetne, mint a Tolsztoj-összes. Ha ki is bírod valahogy, hogy a tantrajógán és a tehetségkutató versenyeken aktuális kiesőinek felsorakoztatásán kívül vajmi csekély a szóba jöhető beszédtémák köre, a melletted ülő hetekig rohasztja a kaukázusi kefirt a fiókjában, és egyeseket átküldenél a szomszédos intézmény dadáihoz, ugyan sajátítanák már el a higiénikus mosdóhasználatot, az ellened irányuló szemétségeket nem akarod benyelni. 


Mit lehetne tenni, amikor ellopják a legjobb ötleteidet, és a sajátjukként tálalják azt a prezentációt, amit még a rendszergazda haveroddal állítottatok össze? Hová dugd az égő arcod, amikor a főnök születésnapi ajándékába egy kanyit sem adtál - nem is hallottál a tervezett akcióról -, s így a neved sem szerepel a százezer forintos ajándékalbumban? Kihez szaladj kölcsönkosztümért, amikor egy festékfoltos farmergatyában estél be reggel nem sejtvén, hogy a cég fennállásának húszéves évfordulója alkalmából állófogadás készül?A szecskáztatás nemes szokása túléli a gimis kollégiumok világát. Közös ellenség a közösség kovásza alapon a munkahelyek egy részében frankón összekovácsolódik az egyre laposodó társaság, amikor új munkaerő lép a színre. A régi arcok szívesen értelmezik a frissen érkező tájékozatlanságát "rugalmatlanságként", "butaságként", "esetlenségként": szeretik felnagyítani a botlásokat, amik az összeszokott csapat perspektívájából nézve nem a körülményeknek köszönhető bakik, hanem megváltoztathatatlan személyiségvonásokra utaló jelek. Ha elsőre nem sikerül beindítanod a szkennert, akkor nem arra következtetnek, hogy ha senki sem mutatta meg, honnan tudhatnád, hanem hogy kétbalkezes vagy; ha eltévedsz a házban, "női agyvelőt" emlegetnek ahelyett, hogy útba igazítanának és így tovább. Mielőtt felmondanál, vagy wellneszelni vonulnál egy pszichiátriára, néhány jó tanács.


Ostobaságnak tűnik, de légy türelmes. Minél több projektben dolgoztok együtt, annál inkább felülírja a közös cél - a jó munkavégzés vagy a főnöknél való bevágódás - a kispályás torzsalkodásokat (pszichológiai kísérletek tanúsága szerint még a legvérmesebb ellenfelek is összebékíthetők, ha akad egy fölérendelt célkitűzés, ami mellett a kezdeti, egyének vagy kiscsoportok közötti különbségek és ellentétek kevésbé látszanak fontosnak). Az idő neked dolgozik: az együttes feladatvégrehajtás során lehetőséged nyílik arra, hogy megmutasd, mire vagy képes, s így azok az első benyomások, amikor a tapasztalatlanságodból egyből a "tehetségtelenségedre" következtettek, átrajzolhatók.A legundokabb brigádokban is találhatsz olyasvalakit, akinek nincs ínyére a szívózás: aki talán képes visszaemlékezni arra, mennyire volt kellemes remegő villával, egyedül ülni a menzán, és hallgatni, ahogy röhög a kollektíva. Ha szeretnél bekerülni a csapatba, nem feltétlenül az egészet kell megcéloznod, haladhatsz apránként. Próbálj összebarátkozni a leggyengébb láncszemükkel. Ha sikerül megkedveltetned magad legalább egyvalakivel, akkor nemcsak olyan társra lelhetsz, aki határokat szab a többieknek, hanem olyasvalakire is, aki a pozitív tulajdonságaidat hangsúlyozza (és ezáltal áthangolja a kollégák kezdeti ítéletét).


Legyél csapatjátékos. Lehet, hogy kreativitásban/intelligenciában vered a mezőnyt, de könnyen beláthatod, hogy egyedül nem sokra mész. Természetesen nem arról beszélek, hogy rendeld alá magad a többieknek, és ne tedd szóvá, ha a te ötleteiddel parádéznak az értekezleten. Mégis, legyél akár Albert Einstein, talán nem csúszik félre az a korona a fejtetőn, ha kikéred mások véleményét is a munkáddal kapcsolatban. Így egyrészt elkerülöd az önteltség vádját, másrészt legalább szóba elegyedhetsz azokkal, akik idáig rádcsapták a forgóajtót.


Ne vamzerkodj. Amíg nem a nápolyi maffia módszereivel próbálnak alád vágni a többiek, ne szaladgálj a nagyfőnökhöz. A júdáskodás még senkit sem tett szimpatikussá a történelemben. Ha eleged van az igazságtalanságból, első körben fordulj azokhoz, akikkel problémád van: ahelyett, hogy egy, az egekből alányúló, segítő kézben reménykednél, próbálj meg az ellenséggel tárgyalni. Így akár becsülhetnek is a bátorságodért, és számos, félreértésből fakadó sérelmedet öltöztetheted új köntösbe (például a "szándékos bántásokról" kiderülhet, hogy van valamilyen szabály, amit még nem ismersz, és a munkatársaid egyszerűen ahhoz igazodtak stb.). Persze semmilyen meló nem ér meg annyit, hogy gutaütéssel szállítsanak kórházba. Ha úgy látod, hogy bármennyire igyekszel is, nem változnak a dolgok, jobb, ha intesz egy szevaszt, és olyan munkahelyet keresel, ahol a "gólyaavatás" pár hétnél nem tart tovább.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés