free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A nászajándéklisták hervasztó üzenete

Borsa         Címkék: esküvő, házasság, nászajándék, púder 6 hozzászólás

A nászajándéklistáknak nagy divatja van manapság, de a gyúródeszka vagy a konyharuha könnyen zavarba ejtheti a meghívott vendéget. De miért is?

Mielőtt iwiw-, facebook-adatlapot kreálunk az alig pár hónapos csemetének, valószínűleg alaposan elsajátítjuk a weboldalkészítés minden csínját-bínját, legkésőbb, mikor az esküvői honlapunkat igyekszünk összeeszkábálni. Egy-két fotó a bimbózó párkapcsolatról, az első megejtő összeborulásokról, hogy szó ne érje a ház elejét – a lényeg úgyis a nászajándéklista. Az utoljára átélhető, igazi „gyerekkor-visszavillanás”: hatévesen lajstromba vesszük nyálcsorgatásunk céltábláit a legókészlettől a copfos babáig, és postázzuk a Mikulásnak… Ákombákomok helyett napjaink kreatív jegyesei már átlátható táblázatba foglalt, pontos márkajelzéssel ellátott, mi több: színes fotókkal illusztrált termékkatalógussal buzdítják költekezésre a megszeppent rokonságot – egyesek olyannyira nem árulnak zsákbamacskát, hogy a kiszemelt termék árát is odabiggyesztik. Álszentek vagy menthetetlenül romantikus naivák vagyunk, amikor az émelygés fog el a felvirágozott templom képei mellett sorakozó Electrolux berendezések láttán?„A szóba jöhető nászajándékokról készült, egyénileg kipipálható lista nemcsak a fiatalok életkezdési nehézségeit oldja – állítja egy rendezvényszervező cég igazgatója. – Amellett, hogy nem fog négy, tökéletesen egyforma centrifuga vagy soha ki nem szögelt festmény összezsúfolódni a szuterénban, a gyakran ötlettelen hozzátartozóknak is segít abban, hogy valóban hasznos holmikkal lássák el a párt.” Ez tiszta sor, hol itt a probléma? Hiszen táncoltunk már török esküvőn menyasszonnyal, akinek a násznép gombostűvel illesztette a százdollárosokat a csipkeruhájára. Dajdajoztunk oláhcigányokkal, ahol éjfélkor a mikrofonba is bemondták, melyik család mennyi pénzzel tette könnyebbé a házasélet beindulását. „Bár az esküvő évszázadok óta két család egyesülésének, szövetségkötésének az ünnepe – állítja Rózsa Sándor, kulturális antropológiával foglalkozó kutató –, és tagadhatatlan, hogy a haszonszerzés, a gyarapodás, vagyis a gazdasági jelleg mindvégig erőteljesen megjelent a lakodalom szimbolikájában, de korábban kevésbé direkt módon fejeződött ki, mint napjainkban. A lagzi a fiatalok felnőtté válásáról, a szerelemről, az első testi együttlét közös megünnepléséről is szólt. Mivel a 21. században a legtöbb pár már megszerezte a szexuális vagy az együttéléssel kapcsolatos tapasztalatait, mire az esküvőre sor kerül, így az ajándékozás aktusa jobban kidomborodhat, mint az, hogy a ceremónia során egy életre szóló kötelék megpecsételésére kerül éppen sor.”

Fogyasztói társadalomban élünk: vigyorogtunk már teli szájjal a karácsonyfa alá helyezett kövér borítékra - noha magunkban megállapítottuk, hogy bárcsak egy kézzel horgolt, csúf zokni is gömbölyödne a bankók társaságában, legalább az illúzió kedvéért. Érteni véljük, hogy ha így is, úgy is jelzáloghitelt veszünk fel, hogy méltóképpen meglephessük nősülni vágyó unokaöcsénket, akkor legalább élvezze a megvásárolt javakat. „Amikor megnyitottam a barátnőmék esküvői honlapját, a sírás kerülgetett – meséli egy főiskolás lány. – Nézegettem, hogy mire volna szükségük, és úgy éreztem, mintha semmi közöm nem lenne ehhez a csajhoz. Az esélyt sem adta meg arra, hogy bizonyítsam: igenis ismerem őt, és ki fogom találni, mivel szerezhetnék örömet neki.” Az ajándéklista „prózaiságát” tovább domborítja, hogy az utóbbi évtizedekben igencsak megváltozott a násznép összetétele: „Ahogy az emberek egyre gyakrabban karácsonyoznak a barátaikkal a rokonság helyett – folytatja a szakértő –, úgy mind több és több jó ismerős tűnik fel a lakodalmakban is. A fiatalok egy része szívesebben mulatna felszabadultan, minthogy sosem látott tantikkal csárdásozzon a Petróleumlámpára.” Tegyük gyorsan hozzá, hogy a kortárs szociálpszichológiai felmérések szerint a mai napig szívesebben kérünk kölcsön pénzt vagy nagyobb értékeket a vérrokonainktól, mint akár a közeli barátainktól. Ha gyorsan osztunk-szorzunk, könnyen kiderülhet, hogy míg – az eddig mondottak értelmében – a keresztanyánknak kevésbé kínos az orra alá dörgölni, hogy vasalódeszkát szeretnénk négy poháralátéttel, addig a legkedvesebb kollégáinktól kellemetlen lehet hamutartót kérni – még ha az hiányzik is leginkább a háztartásból. De miért is?A kulcsszó a személyesség. Szociológusok szerint a kultúránkban egyre inkább lazulnak a vérségi kötelékek, és ezzel párhuzamosan fontosabbakká válnak az olyan emberekhez fűződő viszonyaink, akikkel a szabadidőnket töltjük együtt (golfpartnerek, hobbista cimborák, szeretők és a többi). „Miért legyek együtt épp a legszebb ünnepeken azokkal a bácsikákkal-nénikékkel, akikkel a géneken kívül semmi közös nincs bennünk – miközben ott vannak a barátaim, akikért a tűzbe is belegyalogolnék?” – kérdezzük magunktól. Éppen az intim kapcsolatok felértékelődésével párhuzamosan találhatjuk furcsának, amikor az esküvői meghívóval egyetemben kapunk egy listát arról, hogy a hozzánk igencsak hasonló barátaink fokhagymazúzót, sodrófakészletet vagy kisméretű frottírtörülközőt szeretnének. „Nem tudod elképzelni, hogy egyesek esetleg valóban rászorulnak az ilyen apróságokra is, egyszerűen, mert nincs elég pénzük?” – szegezte nekem a kérdést a nagymamám. Dehogynem tudom elképzelni. De beállítani az „ünnepek ünnepére” egy háromdarabos műanyagdoboz-készlettel – számomra valahogy az esküvő fennköltségének tagadásával és megcsúfolásával volna egyenértékű.

„Voltak ugyan érthetetlen, kicsinyes, hogy úgy mondjam, nevetséges tételek a legjobb barátnőmék weboldalán – meséli egy huszonkilenc éves fiú –, de ügyet sem vetettem rájuk. Költsünk pénzt valóban komoly ajándékokra, én legalábbis így gondolom. Összedobtunk a haverokkal egy nívósabb mosógépre, vagyis letudtuk az „értékes tárgyat”. De köztünk szólva lesült volna a képemről a bőr, ha semmi igazán tőlem származó ajándékkal nem készülök. Így aztán összedobtunk egy rapszámot az ifjú párról a srácokkal, én írtam a szöveget, elmentünk stúdiózni, rengeteget hülyéskedtünk. Nekünk egy életre szóló élmény, nekik pedig egy örök emlék lesz arról, hogy mennyire szeretjük őket. Hogy mi mindenre hajlandóak vagyunk miattuk! Kell, hogy vigyél olyasvalamit is, amit, ha ezer évig gondolkoznak sem tudnak feltenni a praktikusnak praktikus, ámde annál személytelenebb listájukra.” Vasalódeszka és konyharuha helyett szavazzunk inkább az értékre: legyen ez akár anyagi vagy mélyen személyes természetű. Hosszú távon mindenki jobban jár vele.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés