free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Felvilágosítással kell harcolni a nemi csonkítások ellen

Borsa         Címkék: felvilágosítás, kislány, körülmetélés, nemicsonkítás, szudán 21 hozzászólás

Egy "körülmetélt" lány arra szeretné felhívni mindenki figyelmét, hogyan volna érdemes a nemi csonkítások ellen harcolni. Cikkét változtatás nélkül közöljük.

Ahogy rengeteg szudáni kislányt, úgy Bint al-Sultant is körülmetélték gyermekkorában. A ma már Angliában élő nő a Guardiannek írt megpróbáltatásairól és arról, hogy szerinte hogyan kellene harcolni a borzalmas, ám az ottani kultúrába századok alatt beágyazódott gyakorlat ellen. Cikkét változtatás és kommentár nélkül közöljük.

Ünnepségként fogják fel

Amikor engem "körülmetéltek", öt- vagy hatéves voltam, de általában négyévesen szokták elvégezni ezt a lányokon. Úgy kezdődik, mint egy szertartás: a kislánynak ruhákat, karpereceket, fülbevalókat vesznek, a kezeire és a lábaira pedig hennafestés kerül. Az egészet lényegében egy ünnepségként fogják fel, ahol ő áll a figyelem középpontjában.

www.nytimes.com

Később egy úgynevezett gadhába teszik, mely úgy néz ki, mint egy mély tál. Lefektetik, a lábait széttárják, és rendszerint három ember fogja le: ketten  a kezeit és a lábait, egy pedig a mellkasát és a fejét. A nézőközönség javarészt nőkből áll. A "szerszám", amivel a beavatkozást végzik, egy kézzel készített, éles, görbe kés, amit nem fertőtlenítenek, a kislány pedig nem kap érzéstelenítőt. Az eljárás során csupán egy kis lyukat hagynak, ahol a vizelet távozni tud. A sebet nem varrják össze, mindössze füvekkel, sóval és vízzel kezelik, az áldozat rettenetes fájdalmat érez és rengeteg vért veszít. Én is szörnyen féltem és sírtam. A szertartás hossza jellemzően húsz perc, de akár egy óra is lehet, attól függően, hogy mennyire kell megküzdeni a kislánnyal.

Szudánban és a szomszédos országokban a női nemi csonkítás (FGM) kulturális kérdés. Ha nem esel át rajta, akkor az emberek tisztátalannak tartanak és egyetlen férfi sem vesz feleségül. Mondhatni az egész a tulajdonról és a védelemről szól, ugyanis ha valaki megpróbálna megerőszakolni, nem tudja könnyen megtenni.

www.nytimes.com

Akkoriban, mikor Angliába jöttem tanulni, vérzésektől és fájdalmaktól szenvedtem, ezért kórházba mentem. Az ápolók és az orvosok nem tudtak a csonkításról, úgy tekintettek rám, mint valami szörnyszülöttre, ezért külön el kellett magyaráznom nekik, hogy "körül vagyok metélve". A vizsgálatok során kiderült, hogy annak idején, mikor az eljárást végezték, bennem felejtették az egyik kisajkam egy darabját, melytől végül aztán a brit orvosok szabadítottak meg.

Felvilágosításra van szükség

Szégyenkezve árulom el, hogy még diákként magam is részt vettem egy szertartáson a londoni Harley Street-en, egy magánklinikán. A nyolc év körüli kislányon altatásban végezték el a beavatkozást. Ma, amikor már jóval többet tudok a női nemi csonkításról, bűnösnek érzem magam, amiért nem jelentettem fel őket a rendőrségen.

Sok olyan Angliában élő család is van, akik a lányaikat elviszik az eredeti hazájukba, hogy ott végezzék el rajtuk az eljárást, amikor pedig visszatérnek, a gyerekek lelkére kötik, hogy senkinek sem beszélhetnek a történtekről, mert akkor a hatóságok elveszik őket a családjuktól, és elveszítenek mindent, amijük csak van.

www.nytimes.com

Tiszteletteljes és érzékeny felvilágosításra volna szükség, nem elmarasztaló ítéletre vagy kulturális konfrontációra. A női nemi csonkítás századokon keresztül bevett gyakorlat volt, mely beágyazódott a kultúránkba. Nem lehet erőszakosan támadni, beszélgetni kell az emberekkel: be kell mutatni nekik a csonkítás következményeit, melyeket a menstruációra vagy épp a szülésre gyakorol, és így tovább. Fel kell világosítanunk a nagymamákat, az anyákat és a gyerekeket is, és kampányt kell indítanunk a csonkítás ellen. A generációmban sokan harcolunk, manapság az emberek körültekintőbbek, és tudom, hogy rengeteg olyan tanult, felvilágosult nő van, aki nem fogja gyakorolni ezt a hagyományt. A test egy darabkájának megbénítására egyfajta gyilkosságként tekintünk, és azt mondjuk: elegünk van belőle!   LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés