free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Dubajban az áldozat megy börtönbe?

Borsa         Címkék: áldozat, dubaj, emberijogok, nemierőszak, nők 41 hozzászólás

Dubajban szilveszterkor megerőszakoltak egy nőt, de a rendőrök szerint a nő csupán kitalálta a sztorit. Előfordulhat, hogy nem az elkövető, hanem ő kap büntetést.

Dubaj úgy igyekszik feltüntetni magát, mint egy toleráns, kozmopolita város, ahol kelet és nyugat találkozik, ahol a nyugati luxus látszólag könnyen megfér az arab-iszlám kultúrával. Alkohol minden további nélkül kapható a hotelekben és az éttermekben, a nem házas párok is megoszthatják egymással a szállodai szobájukat és a látogatók többségét egyáltalán nem, vagy legfeljebb nagyon ritkán éri bármiféle inzultus a hatóságok részéről. Ám a közelmúltban történtek olyan események, melyek igencsak cáfolják ezt a pozitív képet. A Guardian cikke.Szilveszterkor egy fiatal, brit nőt állítólag megerőszakolt egy szállodai alkalmazott egy Dubaj Marinában található, felsőkategóriás hotelben. A nő egy háromnapos, romantikus kiruccanáson az eljegyzését ünnepelte 44 éves barátjával, ám a kellemesnek ígérkező utazás rémálommá vált. Az áldozat a rendőrségen azt mondta, hogy a hotel egyik alkalmazottja követte őt egy mellékhelyiségbe, ahol aztán megerőszakolta.

Egy nő joggal várhatja el, hogyha bárhol a világon, nemi erőszak miatt feljelentést tesz a rendőrségen, akkor számíthat arra, hogy az ügyet kivizsgálják. A világ bizonyos részein ez többnyire valóban meg is történik, még akkor is, ha a rendőrök nem feltétlenül olyan elkötelezettek és együtt érzőek, amilyennek lenniük kellene. A Közel-Keleten élő nők számára azonban nem mindig egyértelmű, hogy mit is kellene tenniük, ha szexuálisan zaklatják, kihasználják vagy megerőszakolják őket. Ugyanis számos példa van arra, hogy a hivatalnokok nem veszik őket komolyan, vagy épp őket titulálják bűnösnek.
 


A dubaji hatóságok a fentebb ismertetett ügyben sem törődtek igazán azzal, hogy a nőt valóban megerőszakolták-e. A Jebel Ali őrszobán dolgozó rendőrök az erőszak kivizsgálása helyett inkább megvádolták a nőt és a vőlegényét, hogy alkoholt ittak és törvénytelenül szexeltek. Az éjszakát mindketten börtönben töltötték, majd óvadék fejében távozhattak. Az útleveleiket elkobozták, és perre számíthatnak, melyben akár 6 év börtönbüntetésre is ítélhetik őket. A rendőrök azt állítják, hogy a fiatal nő csupán kitalálta az erőszakról szóló sztorit, bár ezt bizonyítékokkal nem tudják alátámasztani, és a nyomozás sem zárult még le. A szállodai alkalmazott, akit megvádoltak az erőszakkal, elismerte, hogy szexelt a nővel, azt azonban tagadja, hogy megerőszakolta. Őt jelenleg nem nemi erőszakkal, hanem törvénytelen szexuális kapcsolat létesítésével vádolják.

Ez a nő sajnos nem csak olyan tapasztalatokat szerzett Dubajban, mint általában a turisták többsége. Az ő története is példa arra, hogy a hatóságok ebben a régióban figyelmen kívül hagyják a nők elleni erőszakot, vagy egyenesen az áldozatból csinálnak bűnöst. A valódi probléma sokkal széleskörűbb és alapvetőbb, mint hogy a közel-keleti társadalmak hogyan bánnak a nőkkel, miképp határozzák meg, hogy hogyan kell öltözködniük, beszélniük és viselkedniük a nyilvánosság előtt. A nőkre a család tisztességének őreként tekintenek és házasságba kényszerítik őket. Még a régió leginkább nyitott, diktatúrától mentes társadalmai is cserben hagyják a nőket azáltal, hogy nem tisztelik az emberi jogaikat.A Közel-Keleten a nőknek diszkriminatív törvények szerint kell élniük, melyek szabályozzák az életük szinte minden területét, beleértve a házasságot, a válást, a felügyeletet, a gyámságot vagy épp az öröklést. A büntető törvénykönyvek  rendelkezései akkor is a férfiakat védik, ha azok adott esetben megölték egy női családtagjukat. A nők pedig vonakodnak attól, hogy jelentsék a hatóságoknak, ha családon belüli erőszakot, nemi erőszakot vagy egyéb, nemi alapú erőszakot szenvedtek el, méghozzá a nehézségek miatt, melyekkel a jogorvoslatot keresve szembe kellene nézniük.   

Néhány héttel ezelőtt egy fiatal nőt állítólag megerőszakoltak egy mellékhelyiségben. A tény, hogy a rendőrségen mégis őt kezelték bűnösként, illetve hogy a nők a Közel-Keleten félnek jelenteni az ilyen bűntetteket, az bizony valódi morális gyalázat.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés