free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nővé operáltatná magát a fiú gyerek

pszichologus@borsa.hu         Címkék: gyerek, homoszexualitás, nemiidentitás, pszichológus, szakértő 0 hozzászólás

A Borsa pszichológusa nem mondja meg a frankót, nem adja meg a tuti receptet a gondjainkra. Viszont segít új szempontokat találni problémáink megoldásához.

pszichológus

Ajánló

BúvárKund Pszichológusként nem feladatom megmondani a frankót. Arra vállalkozhatom csupán, hogy segítek olyan új szempontokat találni, amelyek felől nézve kissé más megvilágításba kerülnek az említett problémák. BúvárKend kizárólag azokra a levelekre válaszol, amelyek egyben publicitást is kapnak az oldalon, ezek szerkesztett formában, név nélkül kerülnek ki az oldalra.

Tisztelt Doktornő!
 
Olvastam a nemi identitás témával kapcsolatos válaszát, amit egy aggódó szülőnek írt korábban. Nekem ugyanez a problémám a 9 éves kisfiammal: már olyat is mondott, hogy nővé operáltatja magát. Gondolom, felvilágosították az osztálytársai. Azt javasolta valaki, vigyem el pszichiátriai kezelésre és hormonvizsgálatra. Az Ön véleményére lennék kíváncsi, mert tetszett, amit a témában írt.

Amióta nem veszek róla annyira tudomást - a lányoskodásáról -, és próbálom sporttal és apa-fia programokkal lefoglalni, hogy ne a szomszéd lányokkal lógjon, azóta talán egy kicsit javult a helyzet.
 
Nagyon várom válaszát! Remélem annyira nem komoly a dolog, hogy kezelésekre kellene vinni. Üdvözlettel: Kata


Kedves Kata,

a múltkori válaszomban arról írtam, hogy az érzékenység vagy a "lányos tevékenységek" kedvelése - mint amilyen mondjuk a pletykálkodás dzsúdóedzés helyett - közel sem jelenti azt, hogy a fiúgyermek a nemét megváltoztató műtétet kér majd érettségi ajándékként. Hogy mit tekintünk "fiúsnak", jórészt a kultúra dönti el (a '80-as években például keményen megbélyegezték azokat a férfiakat, akik tudtak bánni a szemöldökcsipesszel, és pasztellszínű ruhákat hordtak; Hajdú Péter megjelenése ellenben széles körben elfogadott, és "férfihoz illőnek" tartott napjainkban). Ha egy kisfiú szívesebben játszik babákkal, mint Nintendóval, hajlamosak vagyunk gyanakodni - miközben elképzelhető, hogy egyszerűen untatja a monoton erőszak, és szívesebben gondolkozik az emberi kapcsolatokról.

Említettem korábban azt is, hogy gyermek- és serdülőkorban igencsak képlékeny lehet a szexuális orientáció és a nemi identitás (a fiatalok egyelőre kísérletezgetnek a különböző szerepekkel anélkül, hogy hosszabb távra elköteleződnének valamelyik identitás mellett). Gondoljunk csak bele: honnan tudhatnánk, hogy ha egy kilencéves srác elégedetlen a saját nemével, akkor arról van szó, hogy míg világ a világ, ő már nőnek fogja érezni magát, vagy egyszerűen csak abbéli elégedetlenségét fejezi ki, hogy amiért szelídebben játszik, mint az osztálytársai, egyből visszavonják a neméhez való jogát: azt, hogy férfikén tekintsen magára? Talán a gyerekek így okoskodnak: "Ha férfinek lenni annyit jelent, hogy semmit sem tehetek meg, amit szeretek, és nem lehetek önmagam, akkor inkább lány akarok lenni!"

Mindezek alapján kérdéses, hogy az ismerősei által ajánlott "hormonvizsgálat" vagy "kúra" mire volna jó. Korábbi kísérletekben homoszexuálisokat tömtek férfihormonokkal annak reményében, hogy heterókká alakulnak majd. A kutatók meglepve tapasztalták, hogy a tesztoszterontól csak a nemi vágy növekedett - a vágy iránya nem változott (azaz a melegek a korábbinál nagyobb hévvel vetették rá magukat férfi partnereikre). Számos egyéb vizsgálat is kimutatta már, hogy a biológiai alapokon nyugvó homoszexualitás nem megváltoztatható. Ha viszont a világot nem szabhatom át a szám íze szerint, akkor kénytelen vagyok a saját toleranciám határait kitolni, hogy elfogadjam mindazt, amit nem alakíthatok át.

Az erőszakos beavatkozásoknál jobbnak tartom a stratégiát, amit választott. Minél többször éli át a kisfia, hogy otthon foglalkoznak vele, szeretik és értékelik, illetve hogy az édesapja társaságában igenis férfinek érezheti magát, annál inkább megtanulja elfogadni önmagát. Ami a későbbi testi-lelki egészségnek, jól-létnek és sikerességnek az alapja, akárhogy alakuljanak is a dolgok. Egy, transzvesztitákkal készített interjúban a szereplők kivétel nélkül "sanyarú gyerekkorról" számoltak be. Elutasító kortársakról, illetve őket szégyellő, megtagadó szülőkről és családtagokról. A "megrendszabályozásuk" semmit sem változtatott azon, hogy legbelül nőnek érezték magukat, vagy hogy a férfiakhoz vonzódtak. Egyszerűen csak megkeseredettek lettek felnőttként, és igen nehéznek bizonyult számukra megteremteni a belső békét és harmóniát. Épp az ehhez hasonló példák és tudományos eredmények alapján mondom, hogy drasztikus eszközökkel képtelenség ezeken a területeken változást elérni - ellenben az odafigyelés és szeretet számos olyan, negatív következménytől óvhat meg, mint a későbbi szociális fóbia, krónikus kisebbrendűség-érzés vagy identitászavar. Ami különösen akkor lehet problematikus, amikor az egyébként lányok iránt érdeklődő, érzékenyebb fiúgyereket éri a másság "bélyege" (így teljesen összekuszálódhat benne minden ebben a zavaros, nehéz időszakban, mint amilyen a kiskamaszkor).

Bárhogy alakuljanak is a dolgok, rengeteg türelemre és elfogadásra lesz szükségük a férjével. Mindehhez kitartást és sok sikert kívánok! Üdvözlettel: Fiáth TitaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés